Wednesday October 23, 2019
Treningi Krav Maga                                   V DTI gojimo raznolika športna znanja, ter skrbimo za primerno psihofizično pripravljenost naših članov. Ravno s tem namenom smo...
Op. Solidground 2018   30. marec 2018.  To je datum, ki si ga bodo ljudje celega sveta, še najbolj pa državljani S. in J. Kobale zapomnili kot dan, ko se je vse spremenilo. Dan, ko je jedrska vojna postala otiplji...
Op. OPFOR 2017: Bear's Bearing     After the annexation of Crimea and the establishment of fragile truce in the Ukraine, security conditions on NATO's eastern borders have improved, but only until multilateral force buildup w...
Adventure menu       Verjetno ga ni med nami, ki ne pozna kratice MRE. Seveda je malo manj takih, ki poznajo pomen črk v njej; gre za Meal Ready to Eat, izdelek, ki ga kratica predstavlja, je pa priljubljena...
Op. Able Archer - Mladinski spopad     Leto 1983: Sovjetska tajna služba KGB je že leta 1981 prišla do informacij, da namerava NATO z jedrskim orožjem napasti Sovjetsko zvezo, vendar informacije niso zanesljive. KGB v strahu...
Op. OPFOR 2016: Op. Emerald Ocean                 For english text, scroll towards bottom. SOMALIJA Po kratkem zatišju v Somaliji ponovno vre! Na mejnem območju med avtonomno regijo Somaliland in centralno Somali...

Radijske zveze

 

Radijske zveze

Vsak promet ima svoja pravila in signale. Prav tako imajo radijske komunikacije svoj ''besednjak'' znakov, signalov in kratic - določena pravila, ki se obvezno uporabljajo v vseh vrstah radijskih komunikacij. Radijske zveze v telefoniji oz. radiotelefoniji se vzpostavljajo z govorom, v jeziku, ki ga poznata oba sogovornika (operaterja na radijski postaji). Te zveze so zelo podobne običajnemu pogovoru, zato je za posamezne besede nesmiselno uporabljati kratice. V primeru motenj in tudi sicer, se za zagotavljanje točnosti oddaje oz. sprejema uporablja črkovanje. Vedno se uporablja mednarodna tablica črkovanja (Fonetična abeceda NATO).

radio

Klicni znaki

To, kar je za človeka ime, za podjetje naziv ipd, je za radijsko postajo identifikacija. Tako kot se oseba pred pogovorom predstavi, se tudi radijska postaja ob začetku oddaje ''predstavi'' - odda svojo identifikacijo.

Klicni znak je oznaka sestavljena iz črk in/ali številk s katero se radijska postaja identificira. Lahko pa je klicni znak tudi kakšen drug znak za identifikacijo ali ime. Vse radijske postaje, ki se uporabljajo v mednarodnem prometu, morajo imeti klicni znak sestavljen na način, predpisan z ITU pravilnikom o radiokomunikacijah. Za klicni znak po ITU standardu se uporablja 26 črk latinske abecede in arabske številke od 0 do 9. Po kombinaciji črk in številk v klicnem znaku lahko ugotovimo kateri državi in kakšni radijski službi pripada radijska postaja.

 

 

Ocena kvalitete zveze

Ocena kakovosti sprejemanja signalov je izredno pomemben sestavni del radijske zveze. Glavni element kakovosti sprejema sta razumljivost in jakost signala. Razumljivost se ocenjuje s števili od 1 do 5, moč signala pa s števili od 1 do 9.

 

Splošna navodila za komuniciranje:

1. Izgovorjava naj bo pravilna; tako skrajšujemo čas zveze, to pa predstavlja določeno zaščito pred identifikacijo govornika

2. Ritem govora naj bo naraven, brez ponavljanja besed (a-ne, ej-ga, ...)

3. Hitrost izgovorjave naj bo nekoliko manjša od običajnega pogovora (70 - 80 besed/min)

4. Stavki naj bodo kratki

5. Jakost glasu naj bo normalna, v primeru najslabše slišnosti uporabimo tablico črkovanja

6. Števila oddajamo po naslednjih pravilih:

 • 1-mestno število oddajamo po njegovem imenu
 • 2- in 3- mestno število oddajamo kot celo število naenkrat
 • 4- mestno oddajamo kot dve 2- mestni števili
 • 5-in več mestna števila oddajamo kot zaporedje 2- mestnih števil (začnemo z leve), če je število cifer liho potem zaključimo s 3- mestnim številom

7. Pred pričetkom vsakega črkovanja opozorimo prejemnika z besedo ČRKUJEM.

8. Pri simpleksnem radijskem prometu se vsako oddajanje postaje, po katerem želimo sprejeti odgovor druge postaje, končuje z besedo SPREJEM.

9. Klicanje enega sogovornika
Postopek vstopanja v zvezo pri brezžični komunikaciji (tvoj tajni naziv je SOKOL, naziv klicanega pa JASTREB) in odgovor klicanega. Bodi pozoren s katero besedo končuješ klicni stavek oziroma odgovor glede na to, da komunikacija še poteka:

 1. JASTREB tukaj SOKOL sprejem
 2. SOKOL tukaj JASTREB sprejem

10. Klicanje več sogovornikov
Postaja KRKA-1 kliče vse tri postaje KRKA-11, KRKA-12 in KRKA-13 hkrati. Postopki komuniciranja za klicočega in klicane:

 1. CIRKULAR tukaj KRKA-1 sprejem
 2. KRKA-1 tukaj KRKA-11 sprejem
 3. KRKA-1 tukaj KRKA-12 sprejem
 4. KRKA-1 tukaj KRKA-13 sprejem

11. Zaključek zveze
Postopek zaključka zveze pri brezžični komunikaciji (tvoj tajni naziv je SOKOL, naziv klicanega pa JASTREB) in odgovor klicanega:

 1. JASTREB tukaj SOKOL končujem
 2. SOKOL tukaj JASTREB končujem

12. Oddaja daljšega sporočila
Postaja SAVA oddaja sporočilo za postajo SOČA. Postopki komuniciranja za klicočega in klicanega:

 1. SOČA tukaj SAVA imam sporočilo za vas sprejem
 2. SAVA tukaj SOČA pripravljen sem sprejem
 3. SOČA tukaj SAVA (sporočilo) konec sprejem
 4. SAVA tukaj SOČA sprejeto sprejem

13. Preverjanje zveze
Primer kako se preveri obstoj radijske zveze med dvema udeležencema s klicnima znakoma SAVA in DRAVA:

 1. DRAVA tukaj SAVA preverjam zvezo sprejem
 2. SAVA tukaj DRAVA v redu konec sprejem

14. Obojestransko preverjanje zveze
Primer kako se obojestransko preveri kakovost obstoječe radijske zveze med dvema udeležencema s klicnima znakoma SAVA in DRAVA:

 1. DRAVA tukaj SAVA dajte oceno razumljivosti sprejem
 2. SAVA tukaj DRAVA razumljivost popolna dajte oceno razumljivosti sprejem
 3. DRAVA tukaj SAVA razumljivost popolna sprejem

radio215. Legitimarnje s pomočjo tablice za legitimiranje v telefonskem prometu
Legitimiranje poteka s pomočjo tablice. Tablico za legitimiranje uporabljamo tudi v primeru, ko gre za sum glede identitete sogovornika. Če kdo od sogovornikov nima tablice za legitimiranje ali pa se legitimira z napačnim številom tudi po ponovnem legitimiranju se zveza prekine.V tablici so lahko dvomestna ali več večmestna števila (tablica z večmestnimi števili ima večjo kriptološko vrednost).

 

Način legitimiranja:

 

Od sogovornika se zahteva:

 

 1. LEGITIMIRANJE 46 PONAVLJAM 46 KONEC

 

sogovornik mora odgovoriti z dvo ali več mestno število iz tablice, ki je določeno kot presečišče ključa A (navpična vrsta) in ključa B (vodoravna vrsta). Vsako število se lahko uporabi le enkrat.

 

 

 

Zaključek

 

Seveda je o zvezah dobro vedeti precj več kot je napisano tukaj. Priporočam ''Priročnik za radioamaterje'', ki ga nudi Radioamaterska Zveza Slovenije. (15Mb pdf) Dobite ga lahko na njihovi web strani ali v knjigarni.

 

Ferch

 

Enotna prijava

Prijavite se z drugim računom:

Powered by OneAll Social Login
Prijava

Na vrh

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piskotke. We use cookies to improve our website and your experience when using it. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information