Monday October 23, 2017

Predstavitev Društva za taktične igre

Društvo za taktične igre (DTI) je bilo ustanovljeno v letu 1998 kot prvo airsoft društvo v Sloveniji. Že od samega začetka delovanja je bil poudarek vedno na simulacijski veji airsofta, imenovani Milsim, ki je sestavljenka besed military in simulation.

Od svoje ustanovitve se društvo aktivno zavzema za čim višji nivo airsofta ter po svojih močeh aktivno prispeva k promociji in širitvi športa. V zadnjih nekaj letih se je število airsoft društev ter njihovih članov izredno povečalo, DTI pa ostaja zavezan svojim ciljem in aktivno sodeluje pri razvoju športa.

Aktivnosti društva v večini predstavljajo treningi ter izobraževanja, sodelujemo pa tako na domačih kot tujih večjih prireditvah. Teh je vsako leto precej in glede na letni načrt dela se udeležimo tistih, za katere nam načrt to dopušča.

Društvo organizira medklubske spopade, kjer mi gostimo druge klube, ter za njih pripravimo milsim scenarije, večkrat letno pa pripravimo večje priredtive, med katerimi je najbolj znan Op. OPFOR, kjer aktivnosti potekajo cel vikend na vojaškem vadišču Poček pri Postojni. Scenarij je vedno prilagojen udeležencem, ki želijo svoje znanje in zmogljivosti postaviti na preizkušnjo in do sedaj jih še nismo razočarali. Pri izvedbi nam aktivno in predano pomaga tudi Slovenska vojska.

Večina naših aktivnosti poteka na področju vojaških vadišč oz. strelišč, uporabljamo pa tudi nekaj drugih poligonov, s potrebnimi soglasji lastnikov.

Društvo za taktične igre precej sodeluje tudi s Slovensko vojsko, s katero že vrsto let sodelujemo kot markiranti na usposabljanjih za njihove pripadnike. Za svoje delo smo prejeli pisne zahvale, med drugim s strani poveljstva 1BR SV, 3. čete 10 PEHP in ostalih.

Društvo je v preteklosti sodelovalo s podjetjem S&T Defence, za kar smo imeli na voljo usposobljeno demo ekipo za sisteme VBS2 (trenažer postopkov) ter sistema Sitaware (C2/C4I), ki smo jih od leta 2008 dalje predstavljali na vseh pomembnejših prireditvah v naši okolici. Najvidnejša sodelovanja so bila na sejmu SOBRA v Gornji Radgoni, na sejmu Partner v Beogradu ter IDEB v Bratislavi.

Po koncu sodelovanja z S&T Defence smo pričeli sodelovati s podjetjem Milsistemika, ki med drugim razvija programsko opremo Personal Eye System. Tega uspešno vključujemo v naše spopade, ter v spopade v tujini. Med drugim se redno že vrsto let uporablja na največjem Milsim dogodku v Evropi, Borderwar na Češkem, kjer sodeluje preko 2000 udeležencev.

Od leta 2011 dalje je DTI pridruženo društvo Zveze slovenskih častnikov. Sodelovanje je izredno bogato in odpira nove možnosi za razvoj našega športa.

V preteklih letih smo največ napredka dosegli na področju aktivnega sodelovanja pri priredtivah ZSČ, imamo zelo aktivno strelsko sekcijo, ter sekcijo za reenactment druge svetovne vojne, predvsem pa zelo uspešen Kadetski oddelek, kjer trenutno trenira že druga generacija mladoletnih članov. Prav na njih sloni prihodnost športa in najbolj smo ponosni na to, da zmoremo in znamo prenašati znanje na mlajše generacije.