Friday March 22, 2019

Pravilnik nošenja uniforme DTI

Uniforma pripadnikov DTI

Ko društvo DTI nastopa v tujini ali doma na tekmovanjih in drugih organiziranih dogodkih, kjer sodelujejo tudi drugi klubi in organizacije, je zaželjeno, da člani DTI nosijo predpisano klubsko uniformo. Zahteve so postavljene minimalistično - opremo pač dokupujte spotoma, ko se stara raztrga ali obrabi.

Uniforma pripadnika DTI se deli na obvezni in priporočeni del uniforme. Deli uniforme, ki niso navedeni v tem spisku, niso zaželeni oz. so prepovedani za nošenje pripadnikom DTI- ja , ki ga kot taki z nošenjem uniforme zastopajo in predstavljajo.

Uniforma društva DTI

Obvezni del je sestavljen iz:

1. Srajica , maskirna DPM 95
  2. Hlače, maskirne DPM 95
  3. Jakna , maskirna DPM 95
  4. Majica z kratkimi rokavi, črna ( zaželjeno z znakom DTI)
  5. Beretka , zelena, s značko DTI
  6. Vojaški škornji, črni
  7. Našitek: društvo DTI, levi rokav
  8. Našitek: SLO zastavica, levi rokav nad znakom DTI
  9. Našitek: SLOVENIJA, nad levim žepom
  10. Našitek: IME, nad desnim žepom

Pripadniki z opravljenim tečajem SF ter pridobljenim našitkov "Ne conjuge nobiscum" imajo na podlagi ustreznega pripravljalnega povelja pravico uporabe uniforme v Multicam vzorcu. Pogoj za uporabo je izdano ustrezno pripravljalno povelje ter prisotnost najmanj dvočlanskega tima z opravljenim tečajem. V tem primeru se deli oblačil DPM zamenjajo za oblačila Multicam. Multicam uniforma ni uradna uniforma Društva za taktične igre.

Uporaba civilnih delov oblačil je prepovedana. Lahko se uporablja taktična oprema v vzorcu OD (zelena). Črna je prepovedana. Na treningih se lahko uporablja uniforma v drugih vzorcih, na uradnih aktivnostih je uporaba vzorca DPM 95 obvezna ob upoštevanju določil prejšnjega odstavka.

Društvo za svoje člane v rednih intervalih naroča tudi našitke z imeni, našitke z napisom ''SLOVENIJA'', zelene beretke in slovenske zastavice. Oznake države člani društva nosijo na mednarodnih prireditvah.

• Znak društva DTI
    Znak društva DTI se nosi na levem rokavu, (tam kjer se na uniformah Slovenske vojske nahaja znak SV). Znak je trikotne oblike modor-sive barve. Na njem je napis ''DRUŠTVO ZA TAKTIČNE IGRE'', spodaj pa kratica društva ''DTI''. V sredini je obris Triglava in merek. Triglav ponazarja pripadnost državi in kot najvišji vrh, tudi enega od ciljev društva - stremeti k vrhu, medtem, ko merek ponazarja naravo dejavnosti društva, ter jasno zastavljene cilje.
  • Napisi
    Ime pripadnika DTI se nosi nad desnim srajčnim žepom in je sestavljeno iz prve črke imena in polnega priimka. Primer: ''B. Eržen'' Samo začetnice (črke) so izpisane z veliko. Napis z imenom je navadno na ''ježku''. Napis ''SLOVENIJA'' se nosi nad levim žepom v enaki višini kot ime na desni strani. Napis Slovenija je izpisan z velikimi črkami.
  • Zastavica
    V primeru, da pripadnik DTI sodeluje na mednarodni prireditvi, nosi tudi slovensko zastavico na levem rokavu nad znakom društva. Tudi zastavica ima navadno našit ''ježek''.
  • Beretka
    Pripadniki društva, nosijo zeleno beretko. Beretka se nosi pri ''nebojnih'' dejavnostih društva. Med samimi spopadi pa je priporočeno pokrivalo klobuček v vzorcu DPM 95 ali čelada z maskirnim pregrinjalom v vzorcu DPM 95.

Urejenost uniforme

Uniforma naj bo cela, čista in nikjer raztrgana. Žepi naj bodo zapeti. Na uniformi morajo biti našitki našiti tako, kot ureja zgornje pravilo. Ovratnik jakne naj bo zavihan navzdol. Srajca se nosi spuščena čez hlače, hlačnice in vezalke morajo biti obvezno zatlačene v škornje.

Uporaba uniforme DTI v javnosti mora biti poprej odobrena z strani vodstva društva. Pripadniki, DTI-ja, ki bodo društvo predstavljali v javnosti morajo biti primerno osebno urejeni.

Uniforma UN

Kadar scenarij to zahteva, lahko člani DTI predstavljajo tudi Modre čelade, torej pripadnike oboroženih formacij pod poveljstvom Organizacije Združenih narodov. Takrat poleg običajne ''bojne'' opreme nosijo tudi modro beretko ali modro čelado.

Poleg obvezne uniforme in priporočenega dela uniforme vsak pripadnik društva DTI, potrebuje za igro tudi določeno opremo. Prav tako kot uniforma se tudi oprema deli na obvezni in priporočeni del..

Obvezna bojna oprema:
Zaščitna očala oziroma zaščitna maska. Če očala ne zbujajo zaupanja/nimajo primernih varnostnih certifikatov, se njihova ustreznost preizkusi tako, da se vanje izstreli rafal (5-10 bbjev) z najmočnejšo repliko na igrišču iz razdalje 5-10 cm. Naslednji obvezni varnostni pripomoček so škornji. Bodisi vojaški, bodisi planinski. Vsekakor pa morajo zavarovati gleženj pred zvinom ter udarci. Poleg tega pa pod obvezni del opreme štejemo tudi tekočino. Bodisi v obliki čutarice na bojnem pasu, bodisi kot plastenka v žepu. Seveda pa nič ne pomaga, če je ne pijete!

Opozorilo: če igralec ne spoštuje/nima zgornjih obveznih varnostnih pripomočkov, se ga oddalji iz igrišča oziroma se igra prekine toliko časa, da igralec brez obveznih zaščitnih pripomočkov zapusti igrišče.

V grobem je to vsa oprema, ki jo lahko potrebujete. Gotovo pa s časom pokaže potreba za dodatno, specializirano opremo, kot je npr. zimska maskirna obleka ali pa sniper ghillie.

Pravila obnašanja

Obnašajte se vojaško! Roke v žepih so prepovedane. Vezalke naj bodo zatlačene v škorenj. Drža naj bo vzravnana. Na glavi mora biti pokrivalo ves čas, razen v vozilih in zaprtih prostorih.

Pozdravljanje vojaških oseb

V delovanju se mnogokrat srečamo z vojaškimi osebami, ker člani društva niso vojaške osebe, se pozdravljanje razlikuje od vojaškega. Če vas nagovori vojaška oseba in imate na sebi unifomo DTI, stopite v pozor in NE salutirajte! Nagovarjate ga z formulo ">čin< Priimek". Torej "višji vodnik Novak" ali ">gospod< Priimek", kot na primer "Gospod Novak" v primeru, ko ne poznate čina. Bolje je uporabiti "gospod" kot pa navesti napačen čin. Pri komuniciranju izžarevajte ponos na uniformo, nikakor pa ne bodite arogantni.

Pozdravljanje članov društva

Kadar scenarij igre zahteva igranje vlog, se ravnajte po navodilih scenarija in pozdravljajte po vojaško.