Monday October 23, 2017

Op. Able Archer - Mladinski spopad

Leto 1983:

Sovjetska tajna služba KGB je že leta 1981 prišla do informacij, da namerava NATO z jedrskim orožjem napasti Sovjetsko zvezo, vendar informacije niso zanesljive. KGB v strahu opazuje vsako sovražnikovo potezo, vendar do leta sedaj ni bilo znakov, ki bi kazali na povečano možnost napada. Po sovjetski sestrelitvi korejskega potniškega letala, je predsednik ZDA Ronald Reagan Sovjetsko zvezo označil za imperij zla, NATO pa je na ozemlje Zvezne republike Nemčije namestil dvostopenjske balistične izstrelke tipa Pershing 2. Kljub opozorilom sovjetskega generalnega sekretarja Jurija Andropova izstrelki ostajajo v ZRN. Sile varšavskega pakta so v pripravljenosti na jedrsko vojno na ozemlju Nemške demokratične republike oborožile 12 letal z jedrskim orožjem, ter namestile dodatnih 70 balističnih izstrelkov tipa SS-20. Mobilizirana je celotna Nemška ljudska armada (NVA)

Članice zveze NATO v oktobru načrtujejo manevre z imenom Able Archer, v katerih bodo testirali pripravljenost komunikacijskih sistemov ter strateškega jedrskega orožja za napad na Sovjetsko zvezo iz Zahodne Nemčije. KGB se upravičeno boji, da so manevri le krinka za dejanski napad na ZSSR. Enote varšavskega pakta so v najvišji pripravljenosti. Nihče ne bo dopustil, da sovražnik napade prvi. Jedrska vojna še nikoli ni bila tako blizu.

Društvo za taktične igre organizira spopad za mladoletne, na katerem se boste 8. oktobra spopadli kot pripadniki vojske Zvezne republike Nemčije (Bundeswehr) in pripadniki vojske Nemške demokratične republike (NVA), na vrhuncu hladne vojne leta 1983.

Spopada se lahko udeležijo:

• mladoletni, starejši od 15 let

• društva z mladoletnimi sekcijami, ki bodo na dogodek prišla z vsaj polovico mladoletnih članov

Za vse, ki ste brez lastne opreme imamo na voljo 8 kompletov za izposojo:
Komplet: replika+zaščitna očala – prispevek društvu 10€
Komplet: replika+zaščitna očala+uniforma - prispevek društvu 15€

Udeležba na dogodku je brezplačna! Ker je število udeležencev omejeno, vas prosimo, da se čimprej prijavite preko obrazca na Eventbrite. Obvezno se je tudi odjaviti od dogodka, lahko preko Eventbrite ali s sporočilom na email, če se dogodka ne boste mogli udeležit.

Prijave so možne do 4. oktobra 23:30, 2016!

Povezava na prijavo.

V primeru ZELO slabega vremena se spopad prestavi. O morebitni prestavitvi boste obveščeni po elektronski pošti, s katero se boste prijavili.

Mladoletni igralci morajo s seboj prinesti podpisano dovoljenje staršev ali skrbnikov za udeležbo na spopadu Able Archer 1983, še bolje pa je, da pridejo skupaj s starši, da se lahko srečamo tudi z njimi.
Izjava se nahaja na tej povezavi.

Se vidimo!

DTI