Monday August 03, 2020

Savannah Landgrab: An intro to Op. Opfor

 

 

 

 

 

 

 

 

V Somaliji je na spornem mejnem območju med avtonomno regijo Puntland in samooklicano avtonomno regijo Somaliland napeto. Območje je dom pripadnikom klana Darod, kar je verjetno tudi posledica rudnih bogastev. Nahajališča so razporejena v bližini nekaj večjih naselbin klana, ki jih izkoriščajo in surovine prodajajo tujim kupcem.

Ob koncu leta 2015 in v začetku 2016 so na območju opazili večanje števila pripadnikov milic povezanih s skrajno islamistično skupino Al Shabaab. Al Shabaab je zaradi usklajenih akcij vladnih sil v preteklih dveh letih izgubil večji del ozemlja, ki ga je imel pod nadzorom, zaradi česar je trenutno v fazi večjega restruktiranja.

Pri tem ima tudi pomoč islamističnih bojevnikov, ki zaradi pritiskov sirske vojske in njenih zaveznikov v zadnjih mesecih potujejo na območja v Afriki, kjer se nahajajo sorodne skupine. Skupaj z njimi prihaja veliko praktičnega znanja ter izkušenj iz dolgoletne sirske vojne.

 

Sporno območje je zaradi odsotnosti večjih sil zvezne vojske in velikih količin neizkoriščenih surovin, zelo mamljivo za Al Shabaab, ki se je pričel osredotočati na ta del države.

Premike milic Al Shabaab spremljajo vladne sile in v odgovor je zvezna vlada s sodelovanjem

regionalnih oblasti na območje poslala enote zvezne vojske in enote oboroženih sil avtonomne regije Puntland. Njihov cilj je uničenje milic skrajnih islamistov in zagotovitev varnosti nahajališč dragocenih surovin pred nepooblaščenim izkoriščanjem, v kar zvezna vlada, vsaj potihem šteje tudi nadzor nad njimi s strani klana Darod.

 

DTI vas vabimo na medklubski spopad »Savannah Landgrab« na Počku. 

Pričetek v soboto 120800MAR2016

Zaključek v soboto 121700MAR2016.

 

Sledi kratko poročilo obveščevalnih služb o vpletenih skupinah, njihovih cilji ter medsebojnih odnosih.

 1. Al Shabaab

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Po velikih porazi v zadnjih letih in izgubi večjega dela ozemlja vključno z večjimi mesti, se islamistična organizacija Harakat al-Shabaab al-Mujahideen, ali na kratko Al-Shabaab, poizkuša ob pomoči Al-Qaeide na arabskem polotoku, vrniti na politični zemljevid Somalije z zasedanjem ozemelj na severnem delu države, kjer do sedaj ni delovala.

Zaradi uspehov sirske vladne kolicije je po določenih ocenah med 20.000 in 30.000 islamistov odšlo v Afriko, največ v Libijo, ter v Somalijo, Alžirijo in Mali. Tu želijo širiti ideje kalifata.

V Somaliji naj bi tako končalo med 3.000 in 5.000 izkušenih islamističnih borcev.

Glavni cilji:

Vspostavitev kontrole nad teritorijem in boj proti nasprotnikon islama.

Odnosi do drugih obroženih skupin:

 • Zvezna vojska: sovražni

 • Klan Darod: nevtralni

Prepoznavna/tradicionalna oblačila: Prevladujejo oblačila zelene barve. Nikoli ne nosijo kamuflažnih oblek. Zaradi salafistične tradicije ne nosijo zahodnih iznajdb kot so čelade, klobučki, baseball kape in plate carrier jopiči, ampak samo črne rute, črne shemage ter chest rig (večinoma ruske izdelave).

 • Zelena enobarvna oblačila

 • Črne rute/shemagi

 1. Zvezna vojska

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na spornem območju zvezno vojsko predstavlja operativno poveljstvo 1. Bataljona 4. Brigade. Pod njegovim poveljstvom se nahajata tudi kontingenta Kenijske in Etiopijske vojske, ki delujeta v okviru misije Afriške unije. Vsak kontingent predstavlja integrirano bojno skupino lahke pehote v velikosti voda z priključenimi oddelki izurjenimi z protigverilsko/nekonvencionalno bojevanje. Specializirane enote, poveljstvo in logistično podpora pa za oba kontingenta zagotavlja somalijska zvezna vojska.

Glavni cilji:

Nadzor nad ozemljem in uničenje enot Al Shabaab.

Odnosi do drugih obroženih skupin:

 • Al Shabaab: sovražni

 • Klan Darod: nevtralni

uniforma: Kenijska vojska je pripadnike svojih obroženih sil opremila z bojnimi kompleti v zelenih (woodland) vzorcih. Etiopijska vojska pa se je odločila za bojne komplete v puščavskih vzorcih.

Bojni komplet vsebuje:

 • Neprebojni jopič (plate carrier)

 • Čelada

 • Klobuček

 • Uniforma (v enem vzorcu)

 • Prepovedane so baseball kape, kape s šilti, shemagh

 1. Klan Darod

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Milica klana Darod se je v konflikt uradno vpletla z razlogom zavarovanja svojih sonarodnjakov pred pritiski in represijami zvezne vlade, Al Shabaab-a in drugih plemenskih milic. Obveščevalne agencije pa sumijo da je pravi razlog za delovanje na spornem območju, poskus priključitve območja Avtonomni regiji Somaliland, kjer živi večina Klana Darod in njegovih podklanov. Ker klan Darod spada med sunitske muslimane toda tudi med Sufiste, so do njih pripadniki nekaterih bolj radikalnih skupin pogosto sovražni.

Glavni cilji:

Nadzor nad ozemljem.

Odnosi do drugih obroženih skupin:

Al Shabaab: nevtralni

Zvezna vojska: nevtralni

Prepoznavna/tradicionalna oblačila: Člani milic klana Darod so prepoznavni po oblačilih v peščenih barvah. Hlače so pogosto v kamuflažnih vzorcih. Pogosto uporabljajo tudi baseball kape oziroma podobne kape za zaščito pred soncem.

 • Peščene barve (tan...)

 • Kamo klače (puščavske)

 • Enobarvni top

Baseball kapa ali druga kapa s šiltom v barvi topa ali hlač

PRAVILA:

Veljajo splošna pravila DTI z naslednjimi dopolnili:

https://drive.google.com/file/d/0B0eZXsYbNRJ4Mm5DaFNOLWNDX2c/view?usp=sharing

-velja pravilnik o oživljanju za manj kot 24h spopade

-respawn v bazi svoje strani ali v poljski bolnici (MASH) na polnih 30min

-vozila so omejena na transportna, za vsak slučaj pa preverite pri organizatorju.
Veljajo pravila prejšnjega Op. OPFOR; vozilo se mora v kontaktu ustaviti, ter vrniti izven dometa streljanja, oziroma NE MORE PELJATI mimo zasede. Če je voznik zadet, je vozilo UNIČENO.


Uporaba PESa ali druge MGRS navigacijske naprave je zaželjena; navodila za delovanje boste prejemali preko mobilnih naprav.
Za uporabnike bodo na voljo baterijski kompleti z torbico (micro USB). Izposoja je brezplačna, kavcija je 20€.

Prispevek za spopad znaša 5€, KI SE OBVEZNO NAKAŽE NA TRR Društva z naslednjimi podatki:

Društvo za taktične igre
ul. Bratov Učakar 106
1000 Ljubljana

Delavska hranilnica: SI56 6100 0000 6503 615

Rok za nakazilo je do začetka dogodka.Povezava za prijavo

 

V Eventbritu sta dva tipa kart; na voljo je karta za 10€, ki pa se vam v celoti odštejejo od kotizacije za Op. OPFOR 2016, ki bo predvidoma 35€.

Več informacij boste prejeli tudi preko emaila, na osnovi podatkov iz Eventbrite prijave.

Pri prijavi v Eventbrite je potrebno vpisati vsakega posameznika z pravim lastnim imenom, priimkom in email naslovom.


Enotna prijava

Prijavite se z drugim računom:

Powered by OneAll Social Login
Prijava

Na vrh

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piskotke. We use cookies to improve our website and your experience when using it. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information