Monday October 23, 2017

Op. OPFOR 2015: Black haze

For English version of this article, click here.

V letu 2014 je situacija na območju vzhoda Ukrajine dosegla vrelišče. Ruski separatisti so s pomočjo pripadnikov ruske vojske dosegli prevlado na območju Novorusije, kot sami pravijo območju Ukrajine z večinsko proruskim prebivalstvom. A hkrati zaradi neizpostavljanja Rusije niso uspeli doseči zadostne vojaške prevlade za vzpostavitev samostojnosti, kar ustreza večini velesil, ki na tem območju merijo moči.

Ukrajinski vladi je vsem poskusom navkljub spodletelo pri vojaškem posredovanju na tem območju, tako, da kljub močnejšim silam na papirju vlada "utrujeni status quo". Mirovni sporazum je sicer dosegel prekinitev ognja, ki se je vse strani držijo, a temu je tako verjetno samo zaradi tega, ker se vsaka stran posebej pripravlja na nadaljevanje spopadov. Ukrajina je stopila v diplomatski stik z ZDA, ki si močno želijo novih lokacij za raketni ščit, za katerega ni lepšega kot ukrajinsko podeželje, ki je tako rekoč pred vrati Moskve. Ta se pa predobro zaveda, da bo njen jedrski arsenal ostal brez zob, če bodo ZDA oz. NATO lahko sestrelili rakete še preden bodo te zapustile območje ruskega zračnega prostora.

Situacija je precej napeta, saj nobena velesila ne upa tvegati prve velike poteze, sploh pa v luči negotovosti glede ostalih globalnih igralcev in njihovih signalov. Kitajska je sicer izjavila, da bo stala ob strani in se ne bo vmešavala v konflikt, a hkrati informacije, pridobljene s prisluhi govorijo ravno nasprotno. Vsakršen vakuum, ki bi nastal na tem območju, bo Kitajska lahko hitro izkoristila, tako da so vsi ostali igralci te napete partije pokra zelo previdni. Kdo blefira, kdo ima asa v rokavu? Kot vse kaže, bo igra dolga.

Napetosti je nekoliko omilila Francija, ki je skupaj z Nemčijo predlagala napotitev mednarodnih enot, ki bi izven okrilja NATA poskrbele za vzpostavitev tamponskih con med sprtimi stranmi, dokler se ne doseže trajnejši dogovor. Do dogovora je še nekaj mesecev, tako da bodo te enote imele polne roke dela.

Na srečo predlagateljic sta bili obe strani za ta predlog, po katerem bi te mednarodne enote bile maloštevilčne, prevzele bi pa tudi vlogo vzdrževalcev reda ter preiskovalcev dogodkov, ki so Ukrajino pripeljali na rob državljanske vojne. Naloge, ki jih imajo te enote, so predvsem podpora uveljavljanju mirovnega dogovora, ter zbiranje dokazov o pretresljivih dogodkih, ki so se odvili v zadnjih 9 mesecih. Nihče točno ne ve, kaj jih čaka, vedo le, da je njihova naloga težka in komplicirana.

Tu se prične zgodba Op. OPFOR 2015: Black haze...

POTEK IN ČASOVNICA

Tudi letošnji Op. OPFOR se bo odvijal na območju OSVAD Poček.

Dogodek Op. OPFOR 2015: Black haze bo potekal po naslednji časovnici:

PETEK 03JUL2015

1600 - 1900 Prihod in registracija udeležencev

2000 - Pričetek briefinga, začetek igre

NEDELJA 05JUL2015

1200 Zaključek in pogostitev

1700 Najkasnejše zapuščanje poligona OSVAD Poček

Parkiranje ter taborjenje bo predvideno na enotni točki za vse enote, kjer bo tudi off zone, za igralce, ki ne bodo sodelovali v nočni igri.

Sicer je predvideno, da se igralci celoten čas igre zadržujejo na poligonu, na območju igre.

Zaradi zahtev strelišča je streljanje s pehotnim orožjem organizirano v soboto, ko vas bomo ob prevideni uri odpeljali do strelišča, kjer boste odstreljali, ter se vrnili na teren, kjer bo potekal Op. OPFOR.

Najmanj en teden pred dogodkom boste prejeli podrobna navodila v OPORD, z vsemi nadaljnimi informacijami.

PRIJAVE

Na dogodek se lahko prijavite samo povabljeni klubi na eno od treh strani:

1. Ruski separatisti; Vojska Novorusije (25, 40)

2. Ukrajinski prostovoljci; Bataljon Azov (25, 40)

3. Mednarodne sile za posredovanje v Ukrajini: UKRAPEACE (20, 30)*

Število mest na posamezni strani je napisano v oklepajih (1. krog prijav, 2. krog prijav). Druga številka predstavlja končno število udeležencev, ki se ga ne bo presegalo. Pridržujemo si pravico do spremembe strani, glede na število prijavljenih.

*Prijavljene ekipe na strani UKRAPEACE morajo šteti optimalno 8 članov, najmanj 6, največ 10. Zaradi narave nalog je to nujno potrebno.

Strošek prijave in sodelovanja znaša 50€* na osebo, obsega pa naslednje stvari:

-streljanje na strelišču Bile (organizacijo, varovanje, zagotovitev orožja in streliva, tarč ter prevoza tja in nazaj)

-topel obrok v nedeljo, skupaj z dvema voucherjema za pijačo

-WC kabine na področju off-zone

-stroške organizacije ( splošni propi, propi za medice, propi za uničevanje vozil, gorivo za vozila, uporabo vozil organizatorja,)

-našitki za udeležence, identifikacija strani

-zagotovitev PES podpore (strežnik, začasni ključi za vse udeležence), skupaj z enim polnilcem na ekipo (10400 mAh, Xiaomi; varščina 20€ za primer izgube ali uničenja)

-nezgodno zavarovanje za obdobje med 3. in 5. julijem

*brez streljanja je cena nižja, 40€.

Prijavnino lahko nakažete posamezno, ali pa kot ekipa, na račun društva:

Društvo za taktične igre
ul. Bratov Učakar 106

Delavska hranilnica: SI56 6100 0000 6503 615

PRAVILA IN VARNOST

Na dogodku veljajo standardna pravila DTI oz. Airsoft zveze Slovenije. Pogoj za sodelovanje je polnoletnost.

Datoteka s pravili se nahaja na tej povezavi

Dogodek bo brez prekinitev trajal 36 ur, zato bodite pripravljeni z zadostnimi količinami hrane; vodo boste prejeli, vendar boste zadostno količino morali nositi pri sebi.

Na dogodku je za strani Novorusije in Bataljona Azov dovoljena uporaba vozil, a bodo prijave uravnotežene, tako da bosta obe strani imeli približno enako število vozil. Veljajo prav tako pravila uporabe vozil, ter tudi splošni cestno prometno predpisi (samoumevno).

Tokrat bo na priredtvi za vse udeležence na voljo streljanje z različnimi tipi pušk raznih kalibrov (glede na vlogo udeleženca v svoji ekipi; PAP 7,62mm, repetirna vojaška puška, šibrovka...). Streljanje bo organizirano na pehotnem strelišču Bile, pod nadzorstvom vodje streljanja in njegovih pomočnikov ter se bo tudi štelo kot ekipna tekmovalna naloga za eno izmed treh strani. Pred samim dogodkom boste prejeli tudi podrobna varnostna navodila, ki se jih morate absolutno držati. Prijava na streljanje je opcijska ob prijavi, kasnejše spreminjanje izbire ni možno.

Vsi udeleženci prireditve boste tudi nezgodno zavarovani, a kljub temu ste za lastno varnost najbolj odgovorni sami.

STRANI SPOPADA

Novoruski prostovoljci

Prostovoljci, ki se borijo za neodvisnos tvzhodnih pokrajin Ukrajine so po politični pripadnosti prorusko usmerjeni. Zaradi svoje pripadnosti in povezanosti z Rusijo so opremljeni z oborožitvijo, ki izvira od tam, se pravi z raznoraznimi izpeljankami AK.
Večinoma so njihove uniforme v vzorcih in barvah narave, se pravi woodland in izpeljanke. Ne uporabljajo digitalnih vzorcev, predvsem ne peščenih in urbanih kamuflaž, značilnih za zahodne vojske v konfliktih zadnjih let.
Med temi pripadniki je precej pripadnikov ruskih vojaških enot, ki se borijo v svojem prostem času, kot tudi ukrajinskih Rusov, ki se borijo za svoje domove brez vojaškega predznanja. To se odraža tudi v sami opremi pripadnikov te strani (LARP predlog). Uniforme, ki jih nosijo, so woodland, raznih barv in vzorcev.

Bataljon Azov

Bataljon Azov trenutno deluje v sestavi ukrajinskega notranjega ministrstva, začel je pa kot prostovoljna organizacija v maju 2014. Sestava je pretežno iz usposobljenih pripadnikov ukrajinske vojske in policije, ter opaznega števila prostovoljcev iz tujine. Zaradi svoje podobe v angleškem jeziku ter zagovarjanja desnih načel je v njem precej prostovoljcev iz zahoda, iz angleško govorečih dežel, ki na ta način branijo svoja konzervativna načela.

Pripadniki so dobro opremljeni in oboroženi, zaradi svojih povezav z zahodom prevladuje zahodna taktična oprema, oborožitev je pa izredno raznolika; od izvedb AK do najsodobnejših izpeljank Armalite in podobnih. Uniforme, ki jih nosijo, so predvsem modernejših zahodnih vzorcev in barv.

UKRAPEACE

Pripadniki UKRAPEACE so pisana druščina, sestavljena iz pripadnikov večih držav, med katerimi najdemo tako Francijo, Nemčijo, Veliko Britanijo, Španijo, Portugalsko, Kanado, kot tudi pripadnike ameriških enot. Vse enote delujejo pod skupnim poveljstvom Francije in Nemčije, ki zagotavlja potrebno transparentnost operacije.

Pripadniki teh enot uporabljajo oborožitev in opremo, kot jo ima njihova nacionalna vojska. Vsaka enota, ki se prijavi na to stran, mora izbrati svojo državo (zaradi našitka UKRAPEACE, ki se bo pripravil)