Wednesday November 21, 2018

Čistilne akcije 2012

Tudi letos smo se DTI-jevci in NPE-jevci, v soboto 24.3.2012, udeležili akcije Očistimo Slovenijo 2012 in znova nam je skupaj uspelo! Akcije, ki je bila uvod v projekt Očistimo svet 2012, se je po zadnjih razpoložljivih podatkih spet združilo kar 270.000 prostovoljcev. To pomeni, da od leta 2010 prav nihče ni manjkal!

Slika 1

Prav vsi smo pripomogli k temu, da je komunalnih odpadkov manj, kar kaže na to, da naše delo ni le Sizifovo početje.

Ponosni smo, da smo del 270.000-glave množice, ki ji je mar, množice, ki ne le godrnja, ampak je pripravljena stopiti v akcijo in narediti nekaj dobrega za okolje in svoje potomce.

Slika 2

Združeni zmoremo več, to je dejstvo. Pomislite, kaj vse še lahko naredimo dobrega, če ostanemo povezani? Imate že kakšno idejo?

Vsak od nas in ostalih udeležencev je prispeval pomemben del k izvedbi tega neverjetnega projekta. Samo za primerjavo – na isti dan letos so čistili Portugalci. V državi z 10 milijonov prebivalci je čistilo 110.000 prostovoljcev, kar je 1 % prebivalstva. Pri nas pa kar 14 %!

Zavedati pa se je potrebno, da se naše delo tu ne konča, zato bodo Ekologi brez meja še naprej trdno vztrajali na poti, za katero menijo, da je prava. Akcija je jasna zahteva odločevalcem, da državljani želimo sistemske spremembe na področju divjega odlaganja smeti.

Slika 3

Zato ne pozabite, da lahko še vedno prijavite divja odlagališča v register. Prav tako pa še vedno poteka akcija Prijavistorilca in ne bo se končala kar tako. Dokler država sama po sebi ne deluje dovolj učinkovito, jo je treba spodbuditi in ta način se je izkazal za učinkovitega. Ni pa edini in na tem bomo delali tudi v prihodnje.

Tu najdete tudi nekaj predlogov sistemskih sprememb na področju nelegalnega odlaganja odpadkov, ki so jih pripravili v društvu Ekologi brez meja in na katerih bodo delali v prihodnje: http://ebm.si/p/osvet/gradiva/Sistemske_spremembe_divja_odlagalisca.pdf

Ker pa enodnevne akcije še zdaleč niso dovolj, smo se zbrali tudi v nedeljo in izvedli čistilno akcijo na vadišču Crngrob. Očistili smo obrežja vodotokov, ter okoliške poti okoli strelišča. Prav presenetljivo je kaj vse ljudje zavržejo, od standardnega gradbenega materiala, do stojal za rože, vzmetnic in še česa, kar ni primerno za „skladiščenje“ v naravi.

Z našo malo akcijo smo zelo zadovoljni, ker se je na koncu po samo nekaj urnem delu nabralo kar nekaj polnih vreč smeti.

Slika 6

Slika 7

In ker sami nismo uspeli prečesati celega terena se bo takšna akcija še ponovila, zato da bomo lahko imeli še mnoga leta možnost opazovati prelepo naravo, piti čisto pitno vodo in konec koncev tudi teren, kjer se bomo lahko sproščali ob vikendih.

Slika 5