Monday June 17, 2019

Zaključen Op. OPFOR 2011

SlikaZa nami je še ena uspešna izvedba Op. OPFOR. Tokrat je bil dogodek najštevilčnejši do sedaj.

OPFOR je za nami. Na Počku se nas je letos zbralo okoli 150, skupaj z organizatorsko ekipo s strani S&T Defence, Klika ter DTI skupaj s Podpornim Elementom.

 

 

 

Tokratni Opfor je bil 6. po vrsti in do sedaj najštevilčnejši. Na njem smo predstavili kar nekaj novosti, vsaj v primerjavi s prejšnjimi Opforji, če že ne v širšem smislu. Upamo, da so se novosti obnesle ter da jih bomo lahko uporabili tudi na spopadih oz. dogodkih v prihodnosti.

 

 

 

Ekipe so se na Opforju srečevale z izrednimi razmerami, saj so temperature dosegale/presegale 30°C in tako postavljale udeležence na rob zmogljivosti. Kljub tem razmeram je vojski Sierra Leone po težkih bojih obdržati krhek nadzor nad vasjo Five Mile, uporniki so se pa bili prisiljeni umakniti v svoje oporišče, ki pa ni bilo uničeno. Situacija je tako obstala na mrtvi točki, edina prednost, ki si jo je uspela zagotoviti  vlada Sierra Leone je bila rahla prednost v podpori prebivalstva, saj so radijski oddajniki 23:XX ur oddajali program državnega radija, ter 21:XX ur program upornikov iz mesta Bo.

 

 

 

Po podatkih GPS sledilnih naprav, so vozila SLNA v teku bojev okoli vasi Five Mile naredila najmanj 100 km, kar pomeni približno 35 nalog, ne vključujoč nočnih transportov enot.

 

Ob pregledu podatkov, ki so na voljo, so ekipe SLNA ter RUF v času dnevnih bojev naredile med 15 in 20 km na dan, enote RUF pa so v soboto naredile 22 km. Skupaj v dveh dneh torej skoraj 40 km, kar ni majhen dosežek, upoštevajo razmere. 

 

Bojne operacije so se pričele ob 091030JUL2011, ko so prve enote Executive Outcomes krenile v izvidniške naloge proti področju vasi Five Mile. Okoli poldneva so se pričeli prvi boji, ki so trajali skoraj do 15:00, ter po katerih so uporniki obdržali nadzor nad vasico. 

 

V poznih popoldanskih urah je enotam EO ter SLNA uspel preboj v središče vasi ter zavarovanje njene bližnje okolice. Stanje v vasici se je normaliziralo do večernih ur, ko se je življenje prebivalcev vrnilo v kolikor toliko mirne vode. Spopadi na obrobju vasi so se stopnjevali do poznih večernih ur, ko so se enote SLNA morale umakniti nazaj na področje oporišča pri Masaki.

 

 

 

V nočnih urah je bilo na širše področje vasi Five mile poslanih več bojnih patrulj, katerih naloga je bila varovanje komunikacijskih sredstev ter zagotavljanje miru v vasi Five mile. Operacije so potekale neprekinjeno do jutranjih ur, ko je bila enota SLNA1 evakuirana iz vasi Five mile, po tem, ko so jo zamenjale enote drugih oddelkov SLNA in EO.

 

V jutranjih urah je prišlo do močnejših napadov enot RUF neposredno proti vasi Five mile. V teku teh bojev je bil ubit Samuel Bockarie, katerega je ubila enota SLNA. 

 

Boji so potekali do opoldanskih ur, ko so oslabljenim enotam SLNA in EO priskočile na pomoč sveže okrepitve iz baze pri Masaki. Brez hitrega posredovanja bi vas po oceni poveljstva padla v roku 15 minut, saj je bila večina branilcev ali ranjenih ali mrtvih. Enotam SLNA je uspelo s pomočjo rudarskih tehnikov zagotoviti skromno količino diamantov, a vseeno je bilo dovolj za povečanje oskrbe s strelivom za operacije v nedeljo od 12:00 dalje. Vsak borec je tako imel na voljo 200 BBjev več.

 

 

 

Po uspešno odbitem napadu na vas Five mile je bil organiziran protinapad enot SLNA in EO, vendar je napadalcem uspelo samo razširiti področje, ki je bilo pod nadzorom vlade. V teku operacije se je roki pravice na žalost uspelo izmakniti poveljstvo RUF, na čelu s Foday Sankohom, je pa bil v jutranjih operacijah 10.7. ubit njegov tesni sodelavec Samuel Bockarie.

 

Enotna prijava

Prijavite se z drugim računom:

Powered by OneAll Social Login
Prijava

Na vrh

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piskotke. We use cookies to improve our website and your experience when using it. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information