Wednesday November 21, 2018

ZSČ: Odkritje spominskih plošč

Ljubljansko območno združenje veteranov vojne za Slovenijo je pričelo s postavljanjem spominskih plošč, posvečenih dogodkom okoli osamosvojitve Slovenije, pripravam na morebiten oborožen odpor, ter samim bojnim dogodkom osamosvojitvene vojne.

Odkritje spominskih plošč

Pretekli teden v četrtek sta bili odkriti prvi spominski plošči na območju nekdanje občine Ljubljana Šiška in sicer na objektih, kjer sta se nahajali tajni skladišči orožja in streliva, zbirna točka pripadnikov Manevrske strukture narodne zaščite - MSNZ ter tajna lokacija območnega štaba Teritorialne obrambe Ljubljana Šiška.

Prva točka je hiša Janeza Rotarja na Zalaznikovi 3, druga pa hiša družine Magister na Celovški 335 (gostilna Žibert).

Z govori, ter opisi tedanjega dogajanja so se predstavili nekateri akterji dogajanja in za marsikoga še dodatno osvetlili dogodke, ki so morebiti potekali bolj v ozadju in nikoli niso bili izpostavljeni tako, kot bi si to morebiti zaslužili. Med govorci sta bila tako polkovnik Miha Butara, takratni poveljnik TO v Ljubljani, ki je eden ključnih oseb osamosvojitvenega dogajanja, ter ljubljanski podžupan Aleš Čerin.

Na otvoritvi so poleg govorcev sodelovali še:

oddelek častne čete SV

orkester -pihalni kvintet SV