Saturday September 21, 2019

Sokolji udar 2006

VAJA SOKOLJI UDAR 2006

Vaja Sokolji udar je najobsežnejša vaja SV v tujini doslej. Potekala je od 23. oktobra do 17. novembra na vadišču madžarske vojske v Varpaloti. Najpomembnejša aktivnost je bila preverjanje pripravljenosti in usposobljenosti 10.motb, ki kot prva enota SV končuje usposabljanje v operativnem ciklu.

varpalota 1

Nacionalno ugotavljanje pripravljenosti 10.motb je izvajala skupina ocenjevalcev z GŠSV in iz Poveljstva sil SV. Prvi del preverjanja, tako imenovani inbarack inspection, je potekal 19. oktobra, bataljon pa je dobil odlično oceno, kar pomeni, da je izpolnil pogoje za praktični del preverjanja. Po končanem nacionalnem preverjanju bo skupina častnikov kopenske komponente južnega krila Nata iz Madrida opravila še afirmacijo. To je tudi zadnja in najpomembnejša faza pri doseganju končnih operativnih zmogljivosti bataljona pred načrtovano napotitvijo na mirovno misijo na Kosovo februarja 2007.

Na vaji, ki jo izvaja 1.brigada ob podpori PSSV in drugih enot SV, sodeluje več kot tisoč pripadnikov SV z 250 vozili. Delovanje 10.motb podpira več kot 400 pripadnikov iz drugih enot SV, sodelujejo pa še 17. BVP, 20.motb, 760. POVLOGB, LEŠ, 15. HEB, 18 BRKBO, 14. INŽB, PDRIU, POVC, PP s svojimi službami, 76 POKČ s prevajalci in OIB SV.

V vaji Sokolji udar je združenih več vaj, ki so si po vsebini in načinu izvajanja različne. Kljub različnosti je omenjena vaja glede na organiziranost, način delovanja in premika med zahtevnejšimi vadbenimi aktivnostmi, ki so jih do zdaj izvajale enote SV.Organizacija in koncept vaje pomenita napredek pri usposabljanju enot. Novosti v SV so tudi načrtovanje, organizacija in izvedba logistične zagotovitve enot SV v tujini v takem številu in zvedbi premika čez meje Republike Slovenije.

varpalota 2

Naš gostitelj SV, se je zelo potrudila za nas in nam priskrbela prevoz do vadišča, kjer so nas postregli z hrano in pijačo. Nato so nas v večih skupinah popeljali v tabor 10.motb, kjer smo si ogledali njihovo nastanitev, vojaškotehnična sredstva in pa varovanje same baze, ki je v skladu z NATO pravilnikom. Po ogledu so nam v power pointu prezentirali potek same vaje v namišljenem scenariju, ki obsega dve sprti strani in nato naš 10.motb posreduje z namenom vzpostavitve miru. Na vadišču so potem pripadniki in pripadnice SV pokazali kar so se urili ves ta čas. Sam prikaz bojnega delovanja je deloval zelo usklajeno in dinamično in nas je prepričal, da so vojaki dobro pripravljeni za napotitev na nestabilno Kosovo. Po ogledu vaje smo se v poznih večernih urah vrnili v Ljubljano.

Več slik si lahko ogledate v galeriji DTI.