Saturday September 21, 2019

Poček 2006

Letos se je društvo DTI odzvalo povabilu 10. motb in se že drugič udeležilo ene največjih vaj Slovenske vojske na osrednjem vadbišču poček. Airsoft počasi postaja vse bolj priznana športna aktivnost in na dogodkih kot je ta, lahko profesionalni vojaki preizkusijo bolj lahkotno stran svojega poklica, člani društva pa dobijo boljši vpogled v skrivnosti vojaškega poklica. V nedeljo se nas je 12 članov DTI zbralo na parkirišču pred vojašnico Franc Rozman Stane v Ljubljani. Po postroju naše enote smo se z vso opremo vkrcali v dva valuka in odpeljali na največje vadišče SV na Poček pri Postojni. SV se je izkazala in člani društva smo dobili čisto pravi prikaz dneva vojaka v bataljonu, vključno s daljšimi prevozi v oklepnikih. Na terenu so nam najprej postregli z zajtrkom, nato pa smo se odpravili na lokacijo določeno za izvajanje naših aktivnosti, kjer smo pripravili vse potrebno: od namestitve naše opreme, priprav replik za izposojo, organizacije skupin, do preskrbe z vodo. Vsekakor priprav, da je lahko dogodek nemoteno potekal ni bilo malo. Skupina določena za izvajnje scenarija napada in obrambe dveh hiš in križišča si je nato ogledala zemljišče in se pripravila na prve »obiskovalce«.

spopad

Medtem je pri replikah, že čakala prva ekipa SV, pripravljena, da se preizkusi z nami v airsoft igri. Skupine igralcev SV in DTI so bile mešane in kmalu so pripadniki SV, ki se z airsoftom prej še niso srečali ugotovili, da je naš šport zanimiv, poln adrenalina, dinamičen, vključuje timsko delo, ter kar je še najbolj pomembno je to, da ni poražencev in zmagovalcev, ampak samo zadovoljni ljudje, ki jih ta šport združuje. Pohval s strani vojakov SV ni manjkalo člani DTI pa smo zadovoljni, da smo lahko prikazali dobro organizacijo in prispevali k promociji airsofta ter našega društva. Seveda ni manjkalo pohval na račun pripadnikov SV. Odlična fizična pripravljenost vojakov ter dobro prikrito in kordinirano premikanje po terenu do tenutka samega kontakta, je nekaj kar se od pripadnikov vojske pričakuje in niso nas razočarali.

valuk

Tekom dneva je sodelovalo 9 ekip SV, enkrat so se preizkusili v napadu in drugič v obrambi in nato je na vrsto prišla nova skupina. V borbenem ozračju minil ves dan, proti poznemu popldnevu pa smo se odpravili z vozili valuk na prikaz terenske vožnje v »bojnem načinu«, kjer je skupina dvignjena iz vozila in s pehotnim orožjem zagotavlja 360 stopinjsko varovanje med premikom. Vse skupaj je potekalo na terenu, ki ga vojska uporablja za četne in bataljonske vaje t.i. »tankovskem poligonu«. Omogočili so nam, da smo lahko s čeladami na glavi podoživljali adrenalinsko vožnjo z valuki po razgibanemu terenu, polnem vzponov, nagibov, skal, prahu in blata. To je bila pika na i tega dne in res pravo presenečenje, ki so nam ga pripravili pripadniki SV. Razburljivi terenski vožnji je sledil še precej bolj umirjen prevoz nazaj v Ljubljano.

valuk1

Bilo je fantastično in minilo je prehitro! Društvo DTI se zahvaljuje vsem pripadnikom SV za gostoljubnost, še posebej pa 1.četi 10.motb, bataljonskemu psihologu, poveljniško logistični četi in vsem, ki so skrbeli za naš adrenalin in dobro počutje.

Skupinska

Bojan