Tuesday November 19, 2019

Militarija 2005

Airsoft
Na sejmu smo predstavili delovanje SANG, ŠPD Alfa in DTI ter prihodnost airsofta, kot si jo predstavljamo. Na stojnici je bilo mogoče videti replike iz naših arzenalov (Marui, CA, TOP). Veliko zanimanja sta poželi tudi lutki, ki so bile opremljene z uniformami z oznakami DTI ter SANG. Obiskovalci pa so posebej občudovali tudi prikaz ostrostrelca v naravnem okolju.

Stojnica DTI
Stojnica DTI in SANG

Predvsem smo se osredotočili na predstavitev airsofta kot takega, poleg tega pa smo obiskovalcem tudi razložili idejo MilSim airsofta, kar je pomembno zaradi tega, da tudi širša (laična) javnost spozna MilSim airsoft. Zadaj pa je bilo mogoče na strelišču replike tudi preizkusiti. Dekletom in fantom iz SANG gre vsa zahvala za odlično pripravljeno ter izvedeno predstavitev, saj je bilo poskrbljeno prav za vse podrobnosti.

Militarija
Poleg naše stojnice pa je stojnico postavila tudi Slovenska vojska. Ogledati si je bilo mogoče praktično vse orožje, ki ga SV bodisi preizkuša bodisi ga je že uvedla v oborožitev; prijazni pripadniki 10 in 20 MOTB pa so tudi demonstrirali razstavljanje in sestavljanje posameznih orožij. Mimogrede, airsoft nabojnike je mogoče vstaviti tudi v H&K G36. To priča, da je poimenovanje ''replike'' kar zasluženo.

Stojnica SV

Na stojnicah je bilo mogoče kupiti marsikaj- in priznam: marsikaj smo tudi nesli domov. Ne samo oprema v barvah SV, kupiti je bilo mogoče tudi marsikaj uporabnega. Glede na lokacijo sejma ni bilo presenetljivo število ostalin iz prve svetovne vojne. Dobro ohranjeno (seveda deaktivirano!) nemško koruzarico je bilo mogoče kupiti že za 15.000 SIT. Precej je bilo tudi uniform in opreme iz druge svetovne vojne. Predvsem nemške čelade v taki ali drugačni obliki, barvi, namenu in poslikavi. Dogajanje so zelo popestrili prodajalci, ki so bili opremljeni z avtentično opremo (kozaki, nekaj pripadnikov Wehrmachta ter Waffen SS itd).

Sablje
Na portretu je Svetozar Borojeviæ von Bojna, spredaj take in drugačne pehotne, konjeniške in artilerijske sablje, bodala in bajoneti

Na zunanji ploščadi je bilo mogoče videti ''motorni'' del prireditve: Willys Jeep ter Kuebelwagen, SV pa je predstavila TH 155mm.

155mm
Ko zagrmi kiklop, ostali poslušajo

Militarija 2005- prihodnost
Tole, kar bom napisal, je zgolj in samo moje osebno mnenje. Sam koncept sejma je odličen in izjemno zanimiv, se bo pa kmalu srečal z razvojnim vprašanjem, ki pa je povezan predvsem s količino in kvaliteto razstavljalcev. Zaenkrat najbrž v Sloveniji še ni zadostnega zanimanja, se pa stanje iz leta v leto popravlja. V tujini (avstrijski Senftenberg, denimo) so taki sejmi prava paša za oči. Take in drugačne starine, militarija, staro in deaktivirano orožje... mislim, da si slovenska javnost tak sejem zasluži. Upam in sem prepričan, da ga bo dobila.