Monday October 23, 2017

Operacija Hawkeye 2

Huey

Nočni mir je segal nad dolino.... Januar 1968 je bil precej mrzel mesec in ponoči se nihče ni preveč trudil biti pokonci. Edini, ki so to morali, so bili pripadniki III MAF, natančneje 3/26, ki so na položajih tako kot vsak večer opazovali okolico baze Khe Sanh Combat Base (KSCB). To je bilo nujno potrebno, saj je baza s svojo letališko stezo ter oborožitvijo predstavljala veliko strateško pomoč v boju proti Peoples Army of Vietnam oz. PAVN.

-"Johnny!

Psst,Johnny"

-"Mhm?"

-"Daj mi cigaret,prosim"

-"Samo na to misliš"

-"Meni jih je že zmanjkalo"

-"Bunker se bo usmradil, model, daj prosim vsaj eno uro počakaj med čiki"

-"Vidijo me pa ne, kajne...."

-"Dobro veš, da jih je vsak dan več okoli baze in da bova oba v *****, če naju vidi Gunny"

-"Kaj misliš, da pa on počne, ko tako pogosto ponoči hodi v pregled shrambe?"

-"Ma, briga me. Na, tu imaš, pa ne obiraj se..."

Že nekaj časa se je okoli KSCB zbiralo večje število pripadnikov PAVN, pojavljalo se je tudi precej pogosto artilerijsko in minometno obstreljevanje. Poveljstvo, na čelu z gen. Westmorelandom se je pripravljalo na vse verjetnejši napad na KSCB. V ta namen so v samo področje baze dovažali okrepitve, utrjevali položaje ter pozorno opazovali dogajanje v okolici KSCB.

-"Ej, Mack!

Daj že ugasni čik, pridi hitro!"

-"Kaj je?"

-"Vidiš lučke? Dol v dolini, na zahodu?"

-"Ja. Utripanje, ne. Pomoje spet kaki premiki NVA. Poišči Gunnyja, bo on povedal, kaj naredit. Mogoče bojo artilerijci lahko malo vadili na rumenčkih, hehe."

-"Kaj....za vraga?"

-"Mogoče pa se fotografirajo"

ŽVIIIIIIIIIŽŽ---------BOOOOOOOOM

ŽVIIIIIIIIŽŽŽŽŽŽ

ŽVIŽŽŽŽŽŽŽŽ

BOOM-------BOOOOOM

Jarki na zahodni strani KSCB so se stresli, kot da bi bili na velikem prtu na veliki mizi, ki ga je veliki natakar pravkar otresel drobtin. Pločevina, vreče s peskom, skale ter ostali sestavni material utrjenih položajev je kot drobtinice letel po zraku in zasuval Macka in Johnnyja, ter ostale sotrpine v trideset metrskih presledkih. Ostali, ki so v tem hipu spali,  so se prebudili iz spanca, poslušali ukaze podčastnikov ter hiteli v zaklone skupaj z najnujnešo opremo

ŽVIIIIIIIŽ ŽVIIIIIIIIIIIIIŽ ŽVIIIIIIIIIIIŽŽŽŽŽŽŽ

BOOM BOOOOOOOM BOOOOOOOOOOOOM

Med ostale zvoke so se začeli mešati zvoki kričanja ranjenih in po zraku je poleg ostankov KSCB priletelo tudi že kaj bolj vlažnega.

To ni bil običajni artilerijski ogenj... Bilo je nekaj večjega. Večina vojakov je med občutkom strahu, tresenja od adrenalina ter zmedenosti imela tudi vedno očitnejši občutek. Občutek, da prihaja sprememba in da nekako stvari ne bodo več iste.

Artilerija III MAF se je počasi spravila v funkcionalno stanje in pričela z delovanjem. Pridobili so prve komplete koordinat, oziroma njihove polarne približke in prvi izstrelki so poleteli proti točkam, ki sta jih še pred parimi minutami z zanimanjem ogledovala Johnny in Mack.

Čez par minut je bila večina bojno sposobnih možn na položajih in prišel je ukaz za izstrelitev svetlobnih raket.

Te so bile v zraku v slabih 5 sekudnah in ko se mala padalca odprla ter vrgla svojo močno svetlobo na pokrajino pod KSCB, si je večina mož zaželela, da bi mirno spala v svoji domači postelji in bi Vietnam obstajal zgolj v mislih zahtevnejših turistov.

Tisti manj zahtevni so si želeli samo, da bi bili kjerkoli drugje.

Razlogov za to je bilo kakih 5000 in večina je bila oborožena z eno od različic pušk Mihaela Timofejeviča Kalašnika.

V dolini pod KSCB je več valovih prodiralo skoraj 5000 pripadnikov PAVN, ki jih je več kot očitno dobro podpirala artilerija severnega Vietnama.

V tistem trenutku je pripadnikom III  MAF šlo samo za to, da odbijejo napad sovražnika in dočakajo jutro več ali manj zdravi. Kakšen je bil cilj nasprotnika so lahko le ugibali, tako vojaki, kot častniki in podčastniki.

Kasneje se je izkazalo, da je bil to zgolj uvod v ofenzivo Tet, ki je trajala večino prve polovice 1968 in da cilj PAVN v bližini Khe Sanh-a nikoli ni bil osvojitev KSCB, pač pa zgolj diverzija med pripravami na ofenzivo. Še danes so vroča ugibanja in špekulacije na to temo.

Kljub vsemu je bil pred avgustom KSBC opuščen, strategija ZDA pa spremenjena v skladu z izkušnjami bitk v sklopu ofenzive Tet.

Marinec

29SEP2012 vas vabimo na Operacijo Hawkeye 2, tokrat prvič v organizaciji Društva za taktične igre, ki bo potekala med 0800 ter 1800 na vadišču SV Crngrob pri Škofji Loki. Na scenariju bodo sodelovale 3 strani in sicer:

• USMC; United States Marine Corps, na voljo je 50 mest
  • NVA; North Vietnamese Army, na voljo je 30 mest
  • VC; Vietcong, na voljo je 40 mest

Časovnica dogodka je sledeča:

0700 - Prihod VC in NVA

0730 - Dokončana registracija in odhod na teren za enote VC in NVA

- Prihod enot USMC

0800 - Dokončana registracija in odhod na teren za enote USMC

0830 - Pričetek Operacije Hawkeye 2

1800 - Zaključek Operacije Hawkeye 2

- Piknik

V scenariju bomo ustvarili vzdušje vietnamske vojne ter dali velik poudarek realizmu ter vzdušju iz tega vojaškozgodovinsko pomembnega obdobja. Vse udeležence vabimo, da se na scenarij pripravijo tudi sami ter se opremijo skladno s tedanjo opremo.

V DTIju se trudimo z Operacijo Hawkeye 2 vpeljati re-enactment dogodek s temu skladno kostumografijo, zato smo se odločili dati na razpolago 10 mest tistim, ki se bodo opremili v celoti skladno s tem obdobjem, tako da bo prvih 10, ki bodo poslali svojo sliko v opremi, v kakršni se bodo udeležili dogodka, plačalo namesto 15€ samo 5€. Vabimo vas k sodelovanju!

Prijavnina na dogodek znaša 15€ in poleg udeležbe na dogodku vključuje tudi piknik ob koncu dogodka, kjer bodo na voljo vietnamske ter ameriške specialitete (jedi z rižom, hotdog s prilogo), skladno s stranjo v spopadu.

Obrazec za prijavo na Operacijo Hawkeye 2. Prijaviti se mora vsak posameznik.

Več informacij o spopadu boste prejeli na naslednjih mestih:

Spletna stran Društva za taktične igre

Facebook stran Društva za taktične igre

Forum Operacije Hawkeye 2 (potrebna je registracija)