Monday February 24, 2020

Benelli Super 90 Mark3

Italijanom lahko očitamo marsikaj, le tega, da delajo slabe športne avtomobile, makarone in orožje ne. Benelli je tako dobra šibrnica, da jo je izdeloval po licenci celo Heckler&Koch! Na naših zemljepisnih širinah je dokaj nepoznana, medtem ko je ljubljenka ameriških SWAT, HRT, ERT -in kar je se takih kratic- specialnih enot.

com

Proizvajalec: Tokyo Marui
Način delovanja: Vzmet (springer)
HopUp: Da, nenastavljiv (.25)
Teža: 2000 g
Kapaciteta nabojnika: 30 bbjev (v šibrnem naboju)

Resnična -ali real steel, kot se temu pravi v airsoftu- Mk3 S90 ima tudi polavtomatski način, ki je pri repliki -razumljivo- izostal. Logika je enostavna: naboji, ki uporabljajo polno smodniško polnitev uporabljajo polavtomatski način, ki strelcu da veliko ognjeno moč, za šibkejše izstrelke (ponavadi neubojne) pa se uporablja ročno repetiranje.

Ima pa airsoft verzija drug posladek: Marui prilaga ''šibrni naboj,'' ki jih napolniš z BBji (nekateri celo namešajo različne teže za boljši raztros). Ko smo pri raztrosu, S90 Mk3 strelja 3 šibre naenkrat, saj ima 3 (notranje) cevi! V praksi pa na raztros ne gre računati, saj bbji tvorijo pri 35 metrih (recimo, da je nekak tak maksimalen uporaben domet) enakostraničen trikotnik s stranico kakih štirih centimetrov.

load Grdobija pa je, da Tokyo Marui prilaga le en šibrni naboj, prostor za dva druga pa pokriva simpatični košček kartona, ki nas obvešča, da so dodatni naboji -proti plačilu, se ve- na voljo pri prodajalcih. Vsekakor je potrebno kupiti vsaj še 3 dodatne ''naboje,'' še bolje pa kar 6. Tako, za vsak primer. Sčasoma se je pokazala še ena slaba lastnost, ki je očitno skupna obema Tokyo Marui šibrnicama: razrahljan (okrasni) vzvod zaklepa. Sicer ne vpliva na kakovost in zanesljivost delovanja, saj je zaklep nepremičen; vsekakor pa deluje neestetsko, pa tudi nekoliko me skrbi, če bi se vijak odvil in zašel v mehanizem. Opomba: pri razstavljanju se je pokazalo, da vijak ne more zaiti v mehanizem. Vsak dan se naučiš kaj novega.

Za primarno oborožitev je potezna šibrnica dokaj nenavadna izbira, saj smo navajeni na orožja z visoko kadenco in hi-cap nabojniki. To pač zahteva prilagoditev taktike. Ker sem Benelli uporabljal na precej bojih, lahko posredujem izkušnje: boj s šibrnico je neverjetno zanimiv. Ker se ne moreš več zanašati na to, da boš na nasprotnike zmetal obscene količine plastike, se precej več plaziš, skrivaš in zanašaš na kritje. Dejansko boj s tem pridobi na novi kvaliteti. Imata pa šibrnici šibko točko: izjemno težko jih je repetirati v ležečem položaju. Je pa Brajo razvil precej uporaben način repetiranja v ležečem položaju: zavališ se na hrbet, repetiraš in prevališ na drugo stran. Na ta način ubiješ dve muhi na en mah: repetiraš repliko ter zamenjaš položaj.

Primerjava z AEGji je neumestna in bedasta; tako po načinu delovanja kot tudi namenu so neprimerljivi. Glede primerjave med Spasom in Benellijem: Spas je bolj priročen in krajši, z Benellijem pa je lažje meriti (kopito in po mojem mnenju tudi boljši merki). Šibrnica je precej dolga (1140mm). Tudi zato (poleg lepe črne plastike) Benelli M3 deluje zastrašujoče.

full

Dodatek: po enem letu (in precej izstreljenih bbjih) sem zabeležil prve težave z Benellijem. Sredi boja sem ugotovil, da čeprav jo normalno repetiram, iz cevi ne letijo bbji. Razlog: ker je ti ''airflow nozzle'' plastičen, je prinašalo bbjev deformiralo zgornjega (od treh) in ga premaknilo iz osi cevi. Zaradi tega so se bbji nabijali v ležišče in kotrljali skozi cev. Rešitev je bila drastična: z razžarjeno iglo sem poravnal deformirano cevčico in jo ojačil z vstavitvijo odrezanega tulca naboja .22lr. Sedaj dela, upam pa, da bo tako tudi ostalo. Za težave krivim slabe, cenene, substandardne BBje- s Tokyo Marui BBji težav ni.

Še nekaj: ko je bila puška že razstavljena, je padla odločitev, da narediva iz nje Benelli Entry Model s kompaktno, 37 cm dolgo zunanjo cevjo pri celotni dolžini 88 cm. S tem nisem prizadel dolžine notranje cevi, saj sem skrajšal le zunanjo. Sama puška je na ta način bistveno lažja za uporabo in jo je vihteti precej manj naporno.

Trdim, da je za izbiro airsoft šibrnice treba imeti precej poguma; je pa občutek enkraten!

Corporal

Enotna prijava

Prijavite se z drugim računom:

Powered by OneAll Social Login
Prijava

Na vrh

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piskotke. We use cookies to improve our website and your experience when using it. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information