Friday June 05, 2020

Maruzen CA870

Replike v airsoftu so en velik narobe svet: MP5K je lahko podporno orožje, replike bombometov so šibrnice, šibrnice pa imajo natančnost ostrostrelskih pušk. Nekaj podobnega velja tudi v primeru Maruzenove M870.

posterRemington 870- s komercialnim imenom Wingmaster- je Remington predstavil v petdesetih letih prejšnjega stoletja in predstavlja eno bolj priljubljenih poteznih šibrnic, saj je od skromnih lovskih začetkov postala tudi polnokrvna policijska in celo vojaška šibrovka, saj jo uporablja tako ameriška vojska, korpus Mornariške pehote ZDA pa tudi brezštevilne policijske agencije. Posebej policijske šibrnice imajo precejšnje število modifikacij, v katere pa se na tem mestu ne bi spuščali in to iz dveh vzrokov- prvi je gotovo veliko število takih modifikacij, drug pa je preprosto dejstvo, da so za nas ti deli nedosegljivi.

Replika je pakirana v lepo kartonasto škatlo, ki izgleda zelo profesionalno in repliko med transportom lepo ščiti. V škatli se nahajajo replika z nabojnikom, polnilna paličica ter navodila. Maruzen CA870 je del večje družine novejših Maruzenovih vzmetnih šibrnic (CA870, CA870CQB ter CA870CQB Stock).

Maruzen CA870 v glavnem sledi vzorniku; odmik pomeni škatlast nabojnik-v katerega bi ob lahko namestili dva šibrna naboja kalibra 12-, ki štrli iz ohišja spodaj. Nabojnik je zelo enostaven, sestavljen iz dveh polovic, ki sta privijačeni skupaj in je v popolnosti plastičen. Iz opisanega se najbrž da sklepati, da deluje precej ceneno. Dva nabojnika sta nujnost, čeprav je polnjenje s priloženim orodjem zelo enostavno ter hitro. Dobra stran nabojnikov je, da je pri odstranjevanju potrebno pritisniti gumba na obeh straneh nabojnika. To pomeni, da ga skoraj ni mogoče izgubiti po nesreči. Kovinski deli so precej redki, saj so od zunanjih delov kovinski zgolj sprožilec, kapa cevastega nabojnika, pritrdilna mesta za jermen ter varovalka. Ostalo (cev, opišček, kopito, ohišje, nabojnik) so plastični ziroma iz fiberglasa (cev, ohišje). Tekstura fiberglas ohišja in cevi je hrapava in zelo prijetna za otip in prepričljivo nas zavede, da ne govorimo o umetnem materialu. Grajati pa velja plastiko kopita in kopiščka, ki sta estetska bolečina. Oba sta od blizu zelo neprepričljiva. Kopišček je narebričen in tudi mokra roka bo imela zanesljiv oprijem. Ročaj- ki je ukrojen tako, da posnema prirezane (skrajno ilegalne) šibrnice za samoobrambo je udoben, vendar pregladek. Replika deluje izjemno čvrsto in ridigno, nič ne škripa in se ropota. Ohišje je namreč zgrajeno tako, kot pri denimo TM G36C: plastična lupina prekriva aluminij-cinkov endoskelet, ki obenem tvori ohišje vzmeti ter bata (v tem primeru se mi izraz gearbox zdi napačen). No, resnici na ljubo zadnje pritrditveno mesto za jermen tolče ob ohišje, vendar ga je mogoče enostavno odstraniti. Replika nima originalnih oznak, zgolj odtisnjeno oznako modela CA870, Maruzen, Made in Japan. Občutek v rokah je dober, teža slabih dveh kilogramov (kilogram sedemsto, če se ne motim) prispeva k tem, da nimamo igračkastega občutka, ne glede na precejšnjo plastičnost replike.

Vsaj zame največji problem pa je gotovo pomanjkanje merkov. Če za prave šibrnice velja, da ob izbiri pravega streliva ni potrebno kaj več, kot pomeriti ''v splošno smer'' nasprotnika, pa pri tem, da je izstrelek predstavlja en ubogi 6mm BB potrebno nekoliko več. Večini sicer to ni všeč, ampak vaja, vaja, vaja- nekaj 10 postreljenih nabojnikov zagotavlja, da na 30 metrov lahko zadanemo tarčo v obliki človeške postave brez večjega napora. Vsekakor pa so večji brati te šibrnice (modela CQB/Stock) z dodatkom rdeče pike v precejšnji prednosti. Velik plus pa je repetiranje, ki je resnično masleno gladko ter se lahko primerja z repetiranjem pravih šibrnic. Hitrosti na kronometru se gibljejo okoli 90 m/s, kar je dober podatek.

slika

Z repliko pa sem imel kar precej težav, saj sem doživel precej neprijeten zastoj. Pri tem se je nabojnik zataknil v ležišču, replike pa ni bilo možno repetirati.Najprej je potrebno odstraniti nabojnik. To storimo tako, da previdno repetiramo repliko in nabojnik poskusimo odstraniti takrat, ko je kopišček v zadnjem položaju. Opazil sem, da se je BB zataknil v ležišču. Po precej tuhtanju in poizkusih se je izkazalo, da je krivec ''na pol'' nastavljiv hopup, ki je prelepljen z lepilnim trakom. Zakaj na pol nastavljiv? Ker se ga pač ne da nastavljati z vzvodom, ampak tako, da z izolirnim trakom (pravilneje- s tem, kako tesno zalepimo izolirni trak) prelepimo luknjico, kjer se skriva vzmet. Do HopUpa se prebijete tako, da ostranite kapo, ki pokriva podcevni nabojnik (pri tej repliki je prazen) ter cev potegnete z vodila. Na vrhu se nahaja nalepka, ki jo previdno odstranimo. Bodite pozorni, da česa ne izgubite! Deli so namreč precej majhni. Kot vedno velja, da se razstavljanja lotite na lastno odgovornost.
Nekoliko igranja in replika strelja naravnost, daleč ter popolnoma brez zastojev. Velja pa opozorilo, da v nabojnik ne vstavljamo več kot 35 BB kroglic. Kar je več, utegne voditi k zastojem. Tako vsaj poročajo uporabniki, ki so to modrost pridobili skozi uporabo. Sam težav pri polno napolnjenem nabojniku nisem zabeležil, vendar upoštevam priporočilo.
Prav veliko dodatnih delov zaenkrat ni mogoče najti; izstopajo pa močnejše vzmeti proizvajalca KM ter 6,03mm notranje cevi, ki popravijo natančnost.

oznake

Po mojem mnenju bi replika težko igrala vlogo primarne replike; odlično pa dopolnjuje izbiro sekundarnih replik in zamenjuje repliko pištole- če le rešite vprašanje, kako jo nositi dovolj udobno in z možnostjo hitrega izvleka*. Jermen se mi pri tem ne zdi prva izbira. Repliko sem preizkusil v akciji in s precejšnjo mero kredibilnosti lahko rečem, da se z AEG repliko ne more meriti. Vendar pa spoštovanja vredna kapaciteta nabojnika in natančnost lahko pomenita učinkovito alternativo GBB repliki, še posebej ko upoštevamo, da je replika uporabna čez celo leto in ne potrebuje relativno dragega pogonskega plina.

Corporal

__________
* odgovora na to vprašanje sta dva: bodisi je pripeta na bojni nahrbtnik, kot so to imeli izvedeno Američani v Vietnamu ali pa tok za hitri izvlek (''scabbard''), ki se ga nosi na hrbtu.

Enotna prijava

Prijavite se z drugim računom:

Powered by OneAll Social Login
Prijava

Na vrh

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piskotke. We use cookies to improve our website and your experience when using it. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information