Saturday September 21, 2019

Mit ročne bombe v airsoftu

V airsoftu je količina delujočih pomožnih replik izredno omejena. To velja tudi za replike ročnih bomb. Poskusov izdelave je bilo že mnogo, a le malo je bilo vidnejših. Večina se je namreč končala vlažno, umazano in tudi bog-ne-daj krvavo. Zelo težko je namreč narediti nenevarno repliko nečesa, kar je namenjeno ubijanju in poškodovanju z uporabo eksploziva in šrapnelov. Bombe, ki so jih airsoftarji uporabljali in jih tudi še, so temeljile na močli vode, na koruznih zrnih v papirnatih tulčkih, s koruzo oblepljenih petardah, ročnih bombah z mešanico sode bikarbone in citronske kisline, karbidu in še bi lahko naštevali. Lahko bi dejali, da je bilo govoric veliko, videnj pa malo...

PFI

Eno od podjetij, ki se je odločilo preizkusiti v izdelavi replik ročnih bomb, je PFI. Njihova bomba je zelo nenevaren izdelek, ki pa zaradi svoje izredno atraktivne cene predstavlja eno od alternativ za airsoftarje, ki bi v svoj arzenal radi dodali ročno bombo, ne bi je pa tudi vrgli "na slepo" v grmovje.

Obe_1

Katera je PFI?

Samo delovanje je precej preprosto, rezultati aktivacije so pa do trije. Do trije pa zato, ker se da posamezne dele reciklirati in prihraniti na potrošnem materialu.
Ob aktivaciji ročna bomba:

1. Poči. Ker se sprosti varovalka, plin uide skozi edini izhod, pri čemer (če je tempratura vsaj nad 10°C in uporabljamo Green gas) bomba precej glasno poči. Dovolj, da tisti, ki mu je bila namenjena ve, da se je zgodilo nekaj, kar pomeni respawn...
  2. Razprši prah. Ob izhodu plina; torej, ko bomba poči, se iz diska, s katerim je pokrit izhod sprosti prah. Oblak, ki pri tem nastane je velik malo manj kot 1m3, kar pa je spet odvisno od potisne sile (torej temperature in vrste plina)
  3. Razprši bbje. Tega še nisem doživel pri nobenem od dveh modelov. Mogoče je kakšen bb padel ven, ko je bomba razpadla.

Kljub temu, da bomba deluje, pa ni namenjena tistim, ki pričakujejo velik učinek.
V teku dosedanje uporabe se je ročna bomba pokazala za uporabno predvsem v urbanem okolju, v zaprtih prostorih ter še posebej pri izdelavi domiselnih pasti v kakršnemkoli okolju. Največ užitka boste deležni, če se v okviru ekipe zmenite, kakšen je efekt eliminacije, saj z BBji te ne boste videli. Mi smo bombo uporabljali na podoben način, kot v vlogi markirantov na usposabljanjih SV. V kolikor namreč v prostor, kjer se bojevnik zadržuje prileti granata in eksplodira, ko je oseba v prostoru, je šok od valov eksplozije, brez upoštevanja šrapnelov zadosti velik, da ga onesposobi. Torej: če bomba eskplodira v prostoru, kjer se zadržujemo, smo eliminirani.

Najbolj se pa PFI ročna bomba obnese pri izdelavi pasti. Ne glede na to, ali gre za potezno past, miniranje trupla ali predmeta, učinek eksplozije je v tem primeru najbolj v skladu z Milsimom in doseže največje presenečenje. Pa še prizorišče iskanja delov je manjše. Vas zanima kaj mislim s tem? Berite dalje...

V kolikor bi bombo želeli uporabljati pri napadih na utrjene točke bi zaradi same strukture morali računati s tem, da se bodo določeni deli izgubili. Glede na ceno to sicer ne predstavlja velike težave, je pa nerodno vedno znova kupovati rezervne dele ali cele bombe.

Shun Yang Toys (SY)

O podjetju ni znano veliko, sploh v povezavi z airsoftom. Gre za precej veliko podjetje, ki se ukvarja z iz(pre/ob)delavo plastičnih izdelkov. Ter airsoft ročnih bomb.

Njihov izdelek predstavlja natančno kopijo ročne bombe PFI. Vsi deli so natančno replicirani in sama bomba je dodelana lepo. Edina vidna razlika je tekstura ohišja. Le-to je bolj gladko in svetleče kot PFI. Trdnost je pa enaka. Vse ostale karakteristike so iste in obe bombi sem uporabljal istočasno v istih okoliščinah. Z istimi rezultati.

Obe_2

Še ena slika z druge strani. Desno je SY. Razlika v barvi ohišja je precejšnja. A v primeru teh dveh replik je to edina, ki je zares pomembna.

The showdown

Izgled
PFI izgleda bolje, saj ima matirano sivo ohišje, medtem ko ima SY črno, bolj gladko. Tu bodo pretehtale predvsem osebne preference po barvi. V vsem ostalem vidnih razlik ni.

Učinek
Obe sprejmeta enako količino plina in to, da ima PFI kovinski plinski kanister ne igra nobene vloge. Ob aktivaciji imata obe isti učinek (pok), čeprav moram poudariti, da so SY diski s prahom slabši, ker so bolj robustno izdelani. Sliši se paradoksalno, a to, da je prah pokrit z dobro folijo pomeni, da se precej slabše razprši. PFI diski so bolj optimizirani za razpršitev. Pri obeh ročnih bombah BBji ne odletijo ven, kljub temu, da je optimalno količina okoli 8. V vseh poskusih dosedaj mi ni uspelo doseči tega. Če je temperatura dovolj visoka, bo nasprotnika prej zadel kakšen od sestavnih kosov bombe, kot pa BB. Bomba namreč kar konkretno razpade.

Nakup
PFI ročno bombo sem kupil v AirsoftHQ, za 22€ brez poštnine. V AirsoftHQ imajo tudi nadomestne dele za PFI/SY.
SY sem kupil v Gunnerairsoft, za 8€ brez poštnine. Skupaj s poštnino in carino cena naraste na skoraj 20€. SY proizvaja tudi kovinsko različico te bombe, vendar je ne bi priporočal, če mislite bombo metati. Zakaj, upam, da veste...

Slabe plati
Obe repliki imata dve slabosti:

• Nastavljanje sprožilca je P.I.T.A. Nastavi se namreč tako, da se privije ali odvije dva vijačka, ki držita pin na mestu. Bolj ko sta zategnjena, težje gre pin ven in tako porabi dalj časa. V začetku sta pri obeh bombah na vojo samo dve nastavitvi: (pre)hitra in (pre)počasna. Ker sem hotel to odpraviti sem s silikonom namazal pin. Rezultat vam je najbrž znan... Ko sem vse sčistil in osušil, sta oba sprožilca pričela delati tako, kot je treba. Z malo truda sem nastavil tako, da se da glede na število obratov predvideti koliko sek. bo trajalo do aktivacije.
  • Izgubljanje delov. Če se ročno bombo uporabi za past, je vse OK. Ob aktivaciji se vsi deli nahajajo v bližini bombe. V kolikor pa bombo vržemo, se lahko zgodi, da so deli na nekaj m2. To pa ni več tako zabavno. Pri uporabi se zavedajte, kam jo vržete in poskusite slediti "šrapnelom". Tako jih boste malo lažje našli.
Parts

Tole sta obe repliki brez "potrošnega materiala". Delčkov, ki jih ponavadi odnese v najbolj skrite kotičke je veliko... Osebni rekord za iskanje (in to kovinskega kanistra za plin PFI) je pol dneva. Izgubljen je bil pa v urbanem okolju.

Priporočilo

Jaz nimam nobene od obeh bomb bolj pri srcu kot druge. Z izjemo videza sta obe enako dobri. Najlažje bi novo bombo naročil tam, kjer lahko naročim še kaj drugega, da se stroško poštnine razporedijo. Nadomestni deli (diski s prahom) so pa boljši od PFI, če boste imeli seveda izbiro.

Triiik