Tuesday November 19, 2019

Madbull Powdershot

Protipehotne mine, gotovo spadajo v sekcijo med mite in legende, ali vsaj med "mnogi so poskušali a le redki uspeli". Madbull, proizvajalec airsoft dodatkov, ki ga mnogi poznamo po M203 granath, se je tako nekateri pred njim lotil naloge izdelave airsoft protipehotne mine. Zanimivo, se pri Madbullu niso odločili za še eno kopijo Claymore (SRUD - Sredstvo Usmerjenega Delovanja), pač pa za repliko neimenovane dobre stare "nagazne mine". Priznate moram, da sem nestrpno pričakoval več informacij, ko so pri Madbullu napovedali svojo novo stvaritev. Obljubljali so čisto spodobne karakteristike: Polni se s plinom (od HFC134a, HFC22 do CO2) in moko ali smukcem. Ob sprožitvi pa naj bi dokaj glasen pok pospremil še manjši oblak moke ali smukca.

powder1
Slika: RedWolf airsoft

Ko so mine prišle v prodajo se je pojavilo nekaj redkih in ne preveč temeljitih opisov, kakšne masovne histerije pa Madbull Powdershot airsoft mine niso povzročile. Dobrega pol leta kasneje smo tudi v DTI-ju dobili v roke en primerek in jasno smo ga tudi preizkusili v praksi.

Začetni vtis
Začetni vtis je soliden. Mina je lepo izdelana in sivozelena plastika vliva zaupanje. Ko odvijemo pokrov se nam razkrije vsa preprostost ideje. Na spodnji strani mine se nahaja ventil za polnjenje, ki ga pritisnemo v mino (če je ta že sprožena) in mino napolnimo s plinom. Ventil je kvaliteten in iztekanja plina ni. Po tem mino obrnemo in odvijemo pokrov, ter vanjo natresemo smukec ali moko. Iz spodnje strani pokrova pa odstranimo obroček - varovalko. Obroček se dokaj tesno prilega ležišču in brez orodja ga lahko odstrani le kakšna hudo nališpana dama s primerno dolgimi nohti. Za ostale je na voljo nož ali izvijač. Ta varovalka nam omogoča da mino nosimo napolnjeno, brez bojazni, da bi jo po nesreči sprožili.

powder 2

Praktični preizkus
Po začetnem pozitivnem vtisu in upanju vlivajočem polnjenju pa je na vrsti pravo razočaranje. Mina se sicer lepo sproži, a žal od kakšnega oblaka smukca ni ne duha ne sluha. Polnilo se razprši le toliko da je mina do dobra umazana. Pok pa je ravno še dovolj močan, da težko rečemo, da je ta replika popoloma neuporabna. Dodatno težavo predstavlja tudi ventilček, ki se nahaja na spodnji strani mine in ni zaščiten "pred elementi", kar pomeni da se kmalu umaže s zemljo in polnjenje ni več zanesljivo. Na srečo pa je ta pomanjklivost enostavno rešljiva s kosom lepilnega traku. Pohvalno je tudi to, da ima mina na robu obroček za pritrditev vrvice ali laksa s katerim lahko več postavljenih min povežemo skupaj, tako da ne iščemo vsake posebej ko jih je treba po zaključeni akciji spet pobrati.

powder 3

Kaže, da bomo na dobro repliko mine še nekaj časa čakali, do takrat pa lahko Madbullov izdelek uporabimo le kot pripomoček pri popestritvi scenarijev.