Wednesday February 26, 2020

Airsoft Hand Grenades AH-1

V airsoftu je nekaj mitoloških pripomočkov, za katere so vsi prepričani, da so nujno potrebni, če želimo imeti pravo bojno vzdušje. Replike ročnih bomb, minometov in težjega orožja so hudo zaželjene.
In vsake toliko časa se pojavi kak prodajalec kačjega olja, ki trdi, da je našel bližnjico in da bo njegov proizvod vse ostale zasenčil, potolkel, deklasiral, zmlel, pohodil in pustil za seboj. Seveda je bilo tako tudi s Airsoft Hand Grenade AG-1. Z velikim pričakovanjem smo vsi, ki igramo MilSim zvrst airsofta pričakovali predstavitev- imeti poceni, varno in učinkovito repliko ročne bombe so neizsanjane sanje, če se lahko tako izrazim. Na začetku je vladalo precej mistično ozračje, saj je bilo obljubljeno, da bo način uporabe ''nekaj posebnega.'' Ko smo dočakali objavo, da govorimo o preprostem mešanju sode bikarbone in citronske kisline sem začel zavijati z očmi. Ne samo, da sam postopek ni ravno raketna znanost, prepričan sem bil, da tudi učinkovitost ne bo ravno vrhunska. Sem imel prav? Beri naprej, vedoželjni bralec.

izgled

Creo que no*
Replika ima dva osnovna dela, pri katerih se bomo nekoliko pomudili:

 • ''vžigalnik.'' Narekovaji so močno na mestu. Gre za posodico, kamor se natrese citronsko kislino, nato pa ga začepimo nazaj. Ko ga privijemo na telo in pritisnemo na gumb (prej je potrebno še odstraniti varovalko) vzvod pritisne na pokrovček, kislina pade v notranjost in povzroči reakcijo.
 • telo replike je izdelano iz tanke plastike, mogoče je naročiti telesa v zeleni ali črni barvi. Oba sta izjemno svetleča in dajeta cenen videz (ampak glede na to, da ju bomo čez nekaj minut raztreščili je to popolnoma vseeno). Vrh pokriva pokrovček, ki se ga splača shraniti.

Sedaj, ko smo si ogledali zgradbo, bi se splačalo opisati, kako repliko pripraviti za delovanje. Pozorni bralec se utegne vprašati, če ne pišem o kuharskem receptu, ampak ne- to je način armiranja airsoft ročne bombe. Kot ponavadi velja, da korakov ne smemo izpuščati/preskakovati in da morajo biti med postopkom zaščitna očala na svojem mestu. Če se raztreščite/poškodujete, si umijem roke (besedna igra nenamerna):

 1. Zagotovimo si čisto površino, kjer ne bomo izgubljali sestavnih delov
 2. V telo bombe, kjer se že nahaja pecilni prašek stresemo približno 100 BBjev. BBji so lahko ''reciklirani'' (predhodno uporabljeni). Naj bodo čim lažji in čim cenejši.
 3. V repliko natočimo vodo do približno polovice (v telesu je vrisana črta).
 4. Ponovno namestimo pokrovček in dobro pretresemo telo replike ročne bombe, da se pecilni prašek raztopi.
 5. V ''vžigalnik'' natresemo citronsko kislino in zapremo pokrovček vžigalnika.
 6. ''Vžigalnik'' privijemo na telo replike AG-1. Pri tem pazimo da je navoj čist in ''vžigalnik'' privit do konca.
 7. Izvlečemo varovalno razcepko, pritisnemo na gumb ''vžigalnika'' ter še nekajkrat potresemo, da je reakcija silovitejša.
 8. Bombo TAKOJ spustimo iz rok/vržemo.

priprava

In kako se Španjolka obnese v praksi?
Prvi velik pomislek leti na kompliciranost postopka armiranja. Sicer se mogoče sliši enostavno, ampak priprava verziranemu uporabniku vzame dobro minuto dela. Sam že armiranih replik AG-1 nikakor ne bi želel nositi v jopiču iz naslednjih vzrokov:

 • v telesu replike se nahajajo BBji, ki pri premikanju ropotajo. Če ne uporabljam Hicapov, tudi replike ročne bombe ne bom, da me bo izdajala.
 • če sem odkrit, ne zaupam, da ohišje zdrži zaleganje. Še več- prepričan sem, da ohišje oziroma telo pri tem poči.
 • precej duhovito mora izgledati, če iz ''vžigalnika'' odpade pokrovček in nastopi nekontrolirana kemična reakcija ter AG-1 raznese v bojnem jopiču. To definitivno pokvari dan na terenu.

No, ko smo enkrat obdelali te pomisleke glede ''ofenzivne'' rabe si zamislimo, da repliko uporabljamo v ''defenzivni'' rabi. Pomeni, da odbijamo nasprotnikov napad, mi smo v kritju in se ne premikamo, nasprotnik pa. Tukaj seveda pride v poštev metanje replik AG-1. Replika ročne bombe se v rokah drži zelo lepo in jo je mogoče vreči dovolj daleč. Ni pretežka in ni prelahka. Pri tem pazite, da na poti leta ni ovir (če se replika ročne bombe odbije od debla jamčim, da bo pristala pol metra od vašega položaja). Potem, ko pritisnemo na gumb vžigalnika, imamo na voljo nekako 3-5 sekund, preden bo AG-1 razneslo. Jakost reakcije lahko nadzorujemo tako, da dodajamo/odvzemamo pecilni prašek in sodo bikarbono. *BOOOM!* Zvok je zelo impresiven. Resnično. Žal pa se učinkovitost tukaj tudi neha. BBje razprši kakšnega pol metra daleč, plašč resnici na ljubo razmeče kar daleč (tja do štiri metre), vendar so kosi precej veliki in popolnoma neučinkoviti. Na to, da bi koga izločili, če mu AG-1 ne pade ravno pred noge kar pozabite.

ground_zero
''Ground zero''

Pri snemanju spodnjega video prikaza sem bil oddaljen slabe tri metre in me ni zadelo popolnoma nič. Seveda je plastiko po uporabi potrebno pobrati! ''Vžigalniki'' so lahko uporabni večkrat, proizvajalci tudi zagotavljajo, da bodo kmalu na voljo tudi telesa, kar bo stroške nekoliko zmanjšalo.
Dodaten malus glede uporabnosti je odvisnost od zunanje temperature. Če je poleti (AH-1 smo testirali pri 31°C) voda lahko mlačna, mora biti pozimi topla. Nekako si ne predstavljam, da bi pozimi kdo seboj nosil termovko, s katero bi polnil te replike...

Tukajle si lahko naložite nekajsekundni odlomek (350k, format WMV), kako izgleda replika ročne bombe AH-1 ko jo raznese. Kot rečeno, zunanja temperatura je bila 31°C.

plasc
Desni klik, shrani kot

Jokanje in škripanje z zobmi
Že v uvodu smo ugotovili, da v Milsim airsoftu potrebujemo repliko ročnih bomb, ki bo poceni, varna in učinkovita. Pustimo ob strani dejstvo, da se te tri zahteve izključujejo in poglejmo, kaj lahko rečemo o AHG AG-1. Ideja je v osnovi dobra. Vsi tudi vemo, da vsled varnosti nikoli ne bomo imeli replike ročne bombe, ki bi razmetala BBje v premeru 10m. Kaj pa 5 metrov? Da ne bom preveč zahteven, pristanem tudi na 2 metra. No, AG-1 tukaj žalostno spodleti. Zvok je sicer fantastičen, ampak... sicer se lahko uvede pravilo, po katerem so vsi, ki so repliki ročne bombe bližje kot 5 metrov avtomatično izločeni. Ampak- če se izdelek že trudi z razmetavanjem koščkov plašča in BBjev v okolico- zakaj ne bi bili nekoliko bolj zahtevni? Še sploh, ker je cena škatle s petimi kosi kar zasoljenih 30 EUR. Mimogrede, v pripravi je druga verzija izdelka, ki naj bi nekatere slabosti odpravila. Verjemite, da bom testiral tudi drugo verzijo. In jo primerjal s prvo.

Odkrito povedano, sam teh replik bomb ne bi priporočil nikomur- kombinacija komplicirane priprave, velike odvisnosti od zunanjih pogojev, ter dokaj visoke cene. Pozabite. Vsaj zaenkrat, mogoče bo verzija 2 izkoristila vsaj del potenciala, ki jo ideja ima. Po drugi strani pa si je mogoče več obetati od replike protipehotne mine, ki jo AHG pripravlja. 
Kje se da kupiti Escortove replike ročnih bomb?

Corporal, Brajo

___________
*Mislim da ne

Enotna prijava

Prijavite se z drugim računom:

Powered by OneAll Social Login
Prijava

Na vrh

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piskotke. We use cookies to improve our website and your experience when using it. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information