Monday November 18, 2019

SuperCell Development Airsoft Claymore (ASC7-CD)

Če je popularno jadikovati, kako airsoft v primerjavi z pravim vojaštvom pogreša to in ono, pa je prav osvežujoče videti, da obstajajo ambiciozni posamezniki, ki si upajo tvegati z novim proizvodom. Vendar- preden pogledamo podrobnosti o SuperCellovem izdelku si oglejmo kaj M18 Clayamore sploh je.

M18
M18 Claymore je fragmentacijska mina z usmerjenim delovanjem, ki ima v plastičnem ohišju zalitih 700 kovinskih kroglic. V zadnjem delu konkavno oblikovanega telesa se nahaja 700 gramov plastičnega eksploziva. Če pustimo teorijo ob strani, kovinska zadnja stran poskrbi za to, da plastični eksploziv požene kovinske kroglice v 60 stopinjskem loku 50 (ubojni) oz 100 (maksimalni domet) metrov daleč. Claymore je primarno defenzivno orožje, primerno za odbijanje napadov, varovanje izpostavljenih bokov ipd. Na sprednji strani so vtisnjene nesmrtne besede ''FRONT TOWARD ENEMY.'' Mimogrede, tudi Jugoslavija je izdelovala lastno verzijo (eh, kopijo) pod imenom MRUD.
Široko uporabo so mine Claymore doživele v Vietnamu, kjer so jih uporabljali predvsem v defenzivi ter kot pomoč pri odbijanju naskokov. Mimogrede, najbolj strašni nasprotnik Američanov v Vietnamu so bili pripadniki enot Dac Cong (saperji), ki so imeli grdo navado, da so se neodkriti priplazili do Claymore min in jih obrnili naokrog.
O zgodovini bodi dovolj.

izgledASC-7CD
Najprej pride zahvala Andreju iz društva SANG, ki je testni primerek odstopil za testiranje. Ko claymorko (noben ji ne reče drugače) jo prvič ugledate -in ste zaljubljeni v vojaško tehniko- se vam bodo usta ukrivila v hudoben nasmešek in v glavi se odvrti film, kako izgleda uporaba na simuliranem bojišču. Barva je popolnoma prava. Raven podrobnosti- če odštejemo luknjico na prednji strani- je odlična (mimogrede, na večini fotografij luknjico pokriva lepilni trak). Za izdelavo se vidi, da je delana doma v garaži in ni del industrijskega procesa izdelave. Replika mine ni povsem zaprta, ob robovih so reže, ki omogoča pogled v notranjost. Raztegljive škarjaste nožice so kovinske, na spodnji strani priostrene, tako da omogočajo uporabo tudi na trši podlagi. Mina se sicer precej hitro spraska, vendar to ne moti, saj tako zgolj pridobi na izgledu.

Hitri pregled je odkril, da za delovanje uporablja genialno enostavno idejo, znano že od starih Grkov naprej (takole 2800 let na oko). Z drugimi besedami, deluje na principu baliste. Vzmet levo, vzmet desno, ko se vzmeti istočasno sprožita, rigidni material na sredini (v našem primeru tkanina, obarvana rdeče) odnese bojni tovor naprej. Proženje je električno, z gumbom, ki lepo oponaša ti. ''clacker'' pri pravi (piezoelektrični sprožilec, ki ga je treba stisniti nekajkrat zapored).
Čeprav se izraz ''bojni tovor'' sliši nekoliko neumno, pa v tem primeru kar ustreza. Glede na način delovanja se lahko uporablja reciklirane ali poškodovane BBje, nekateri uporabljajo celo koruzna zrna. S slednjimi sicer nismo eksperimentirali, uporabili pa smo BBje različnih tež. Več o tem pa v nadaljevanju.

postavitev

No, če sem prej pohvalil kakovost izdelave, pa mi je pri rokovanju uspel podvig- počil je pokrov. Čemu pripisati lasnico mi ni popolnoma jasno; nagibam pa se k teoriji, da sem jo poškodoval pri prenašanju v spuščenem bojnem nahrbtniku. Ostali uporabniki o poškodbah pokrova ne poročajo, tako da ga gre najbrž res pripisati smoli, vendar je na srečo poseg z dvokomponentno epoksi smolo in tkanino zadostoval. Sklenil pa sem, da bom vse prihodnje Claymore mine že pred uporabo okrepil na ta način. Osel gre enkrat na led in vse to.

zaporedjeKako ASC-7CD pripravimo za delovanje?
Preden mino namestimo na mesto, jo je potrebno pripraviti za delovanje.
Preden se lotite rokovanja z mino poskrbite, da so očala na svojem mestu!

1. 1. Varovalka naj bo ves čas na svojem mestu. Ne preskakujte korakov, to lahko vodi do poškodbe replike mine ali nehotene sprožitve.
  2. 2. Skozi luknjico v vratcih vsujte v notranjost BBje. Nazivna kapaciteta je okrog 200 kroglic, sam sem prišel do spoznanja, da je precej bolje, če je kroglic manj kot 100. Svetujem, da za polnjenje uporabite kar Maruijev polnilec v obliki pištolskega nabojnika. Vse ostalo je preveč komplicirano.
  3. 3. Poiščite mesto, kamor boste namestili repliko mine. Škarjate nožice raztegnite, fiksni del zataknite v podlago, zadnji del naj repliko mine zgolj podpira. Pri tem pazite, da telo mine ne meri v tla, ampak vzporedno z podlago (ali malenkost višje).
  4. 4. Raztegnite priložen kabel s prožilcem do kritja
  5. 5. Odstranite varovalko, kar se izvaja tako, da stojite za mino!

Zapiranje mine je podvig, ki idealno zahteva dva para rok- en drži mehanizem, drug zapre in zavaruje vratca.

Uporaba v praksi
Situacija: Patrulja se premika po znani poti, precej manjša enota ji poskuša postaviti zasedo. Smer premika je znana, mesto zasede je določeno tako, da je patrulja skoraj v celotni dolžini na odprtem. Čelno deluje po patrulji replika M249, z boka trije strelci. Zasedo sproži operater z repliko Claymore mine.
Kaj smo se na tem primeru naučili?

-potrebovali bi dve repliki min :D
- v začetku je precej težav z merjenjem. Pred uporabo v scenariju se nekajkrat sprehodite po igrišču in nekoliko povadite merjenje. Še tako perfektno prikrita replika mine ne bo učinkovita, če boste ustrelili slap BBjev direktno v drevo (se je pripetilo)
- BBji, težji od .20g za uporabo niso primerni. Škoda, da (še?) ne izdelujejo biorazgradljivih BBjev v teži .12g. Uporaben domet? Zelo odvisen od števila uporabljenih BBjev. Kot rečeno, sam sem uporabil nekaj manj kot 100 BBjev, pri čemer jih je razpršilo kake 3 metre in pol v širino, ter kakih 15 metrov v daljavo. Zadovoljivo? Po mojem da. Če upoštevamo, da imamo na voljo 25 metrov dolg kabel, lahko ustrezno maskirano mino nasprotniku postavimo zelo blizu.
- potrebno je doreči pravila, kako postopati, če se mino opazi. Kakršnokoli brcanje, prestavljanje ali rokovanje je najbolje prepovedati.

Torej?
Izdelek nima konkurence, kar je dobro in slabo obenem. Moscart TRAP I/II granate so funkcionalno sicer podobne, pa vendar niso tisto, kar bi MilSim igralec iskal. Supercellova replika Claymore mine na prvi pogled ustreza osnovnim parametrom, ki jih iščemo- realističen izgled, način delovanja, ki zadovoljivo posnema pravo ter zadovoljive performanse. Žal pa precej visoka cena -ki je rezultat butične proizvodnje- prispeva, da bomo te replike na airsoft bojiščih videli malokrat. Žal, ker so pri uporabi zelo zabavne.

Cel kup medijev najdete na proizvajalčevi strani.