Tuesday August 20, 2019

KJW Beretta 92 FS

Beretta M92. Verjetno ena najbolj prepoznavnih pištol ter istočasno najbolj občudovanih in tudi osovraženih. In ker dogajanje v airsoftu (vsaj kar se replik tiče) kar solidno emulira dogajanje v industriji se jim pač ni mogoče izogniti niti v airsoftu, saj je velika večina replik posnetkov bodisi Berette 92, Glocka 17 ali Colta 1911. Vse ostalo je skorajda že eksotika...
Kuan Ju Works je tajvansko podjetje, ki je pri izdelavi replik izbralo precej udobno pot. Preprosto vzamejo repliko renomiranega japonskega proizvajalca (v tem primeru Tokyo Marui) ter jo nadgradijo s kovino. Prvi stik s samo repliko je res nekaj posebnega, še posebej, če ste drugače vajeni plastike na običajnih replikah.

baretta

Teorija...
V lepo oblikovani škatli se skriva replika z nabojnikom, 100BBjev, nekaj tarč ter ter nastavek za polnjenje nabojnikov. Kot zanimivost naj omenim, da Maruijev ročni polnilec (''loader'') nabojnike polni brez težav.
Replika ima lepo, čeprav nekoliko svetlečo površinsko obdelavo. Nekoliko moti zgolj reža merkimed gabaritom in zaklepom, skozi katerega se vidi svetleči vzvod sprožilca. Glavno privlačnost odkrijete takrat, ko jo primete v roko. Mrzla kovina deluje zelo prepričljivo. Tudi teža se približa pravi in znaša 850 g. Lepo je tudi, da tokrat navajmo zgolj plastične dele (in ne mogoče kovinskih, kot je to v običaju pri drugih opisih)- zgolj platnice ter gumb za izmet nabojnika. Merki so fiksni, zelo priporočam, da jih opremite s tremi pikami, ki neizmerno izboljšajo namerilno sliko. HopUp je fiksen in nastavljen za kroglice teže .20 g.

Žal pa varovalka zgolj blokira kladivce in ne omogoča sproščanja napetega kladivca (še en znak, da je za vzor vzeta Tokyo Marui Beretta M92). To vsaj v začetku pri uporabniku, navajenem na KSCjeve replike deluje konfuzno. Sčasoma se seveda navadimo, tako kot vsega.

Platnice ročaja so izdelane iz neprepričljive plastike, ki jo krasi znak KJW. Ob priliki se splača razmisliti o zamenjavi platnic, saj tako replika pridobi na dodatni avtentičnosti. Ob tem velja omeniti, da na repliki z izjemo prej omenjenega znaka KJ Works originalnih oznak ni. Na spodnjem delu je odtisnjena serijska številka K29598J, ki je enaka na vseh replikah. Na spodnji strani ročaja se nahaja pritrditveno mesto za retencijsko vrvico (''lanyard loop''), ki je vsekakor priporočljiv nakup.

...in praksa
Nad renomejem, ki jo imajo KJWjeve replike nisem hudo navdušen, zato sem sklenil, da bomo KJWjeve replike stestirali tako kot se šika- 5000 BBjev v tednu dni je bila optimistična osnova načrta. Ob testiranju je bil dan zelo lep in vroč, temperature so se gibale okoli 30 stopinj °C. Podatek je pomemben. Uporabljeni so bili Excel .20g BBji ter Ultrair plin. No, najprej sem seveda izvedel testiranje s kronometrom- hitrosti so se gibale pod 250 čevlji na sekundo, kar je izrazito nizka hitrost, primerljiva s tistimi pri vzmetnih replikah pištol. Prvi sumi, da z repliko ni vse tako, kot mora biti so se začeli porajati na tej točki. Še nabojnik napolnimo in smo pripravljeni na preizkus...

testiranje

Pri ravnanju z nabojnikom bodite previdni. Še enkrat se je namreč izkazalo, da rešitev, kjer so ušesca, ki zadružujejo BBje plastična, ni najboljša, saj se hitro lahko kaj zalomi (oziroma odlomi- slaba besedna igra, vem). Vzmet je namreč precej trda in jo v spodnjem položaju ni mogoče zatakniti, zato se je pripetilo, da mi je vzmet ušla, zaradi česar se je odlomilo ušesce pri nabojniku. Nekaj previdnosti zatorej ni odveč, krivda pa je seveda moja, čeprav lahko govorimo o konstrukcijski napaki. Drugače pa je nabojnik odlično skonstruiran, še posebej velja omeniti KJW ventile, ki so izdelani tako, da plin pri polnjenju ne uhaja mimo.

poškodovan nabojnikNabojnik je poln, replika pripravljena na strel... lep odziven sprožilec, impresiven odsun zaklepa... BB pa nese slabih 15 metrov in pade na tla. Po nekaj nabojnikih (ko sem upal, da je vzrok to, da je replika nova) smo opravili osnovni pregled s podmazovanjem vodil zaklepa ter celotne replike (minus cev, če bi vzrok mogoče bil preveč namazan HopUp). Nobenega efekta. Še več- v režimu hitrega ognja se je nabojnik ohladil do te mere, da ga skoraj ni bilo mogoče držati v rokah. Po približno 1000 BBjih (serije po 250 BBjev, vmes smo repliko podmazali) smo imeli vsega dovolj, pospravili opremo in šli domov. Če bi test ostal na tej točki, bi rekli da je KJW pač upravičil svoj slab renome.
No, po nekaj dneh sem se spet spravil k razmišljanju,kaj bi lahko bilo narobe. Sklenil sem, da nikakor ne bi bilo narobe, če bi popolnoma razstavil celotni plinski sistem in ugotovil, ali je težava v njem. Nikjer ni bilo opaziti česarkoli nenavadnega, zato sem repliko podmazal, zaprl in sklenil, da jo preizkusim še zadnjič.

Po osnovnem pregledu (kjer ni bilo posebnosti) je bilo potrebno poseči po radikalnih prijemih- popolno razdrtje in čiščenje plinskega sistema. Tudi tukaj kakšnih vidnih težav (mehanske poškodbe, smeti v mehanizmu) ni bilo, zato sem se vdal v usodo, zaprl repliko, jo podmazal in se začel pripravljat na pisanje tega članka. Seveda sem prej želel še preizkusiti, kako replika strelja... veliko presenečenje. Kronometer je kazal hitrosti med 320 ter 350 čevljev na sekundo, replika je .20g BBje streljala 25 metrov daleč natančno ter v ravni črti- tako kot mora, z drugimi besedami. Še ostalih 2500 BBjev je replika prenesla odlično, brez težav (če odmislim nabojnik, kar pa ni krivda replike).

Vzdrževanje
Vsekakor vzdrževanje popolnoma kovinske replike terja več skrbnosti in pozornosti kot primerljive replike, ki imajo zaklep iz plastike. Teža delov, se gibljejo je namreč bistveno večja, večje je tudi trenje, trenje pa ponavadi pomeni obrambo. Zaradi tega je posebno pozornost potrebno nameniti vodilom zaklepa. Če pri novi repliki gibanje zaklepa po vodilu ni popolnoma gladko, si oglejte vodila na gabaritu. Možno je, da bo potreben previden poseg s pilico. Torej, še enkrat- vodila zaklepa ter vodila na gabaritu naj bodo podmazana s silikonskim oljem, ki ima nizko viskoznost (velike gostote, po domače. Sam uporabljam Kent 100% silikonsko olje). Po vsakem spopadu repliko razdrite, jo očistite in ponovno namažite. Samo tako boste uživali privilegij zanesljive replike, ki vam na simuliranem bojišču lahko reši kožo.

streljanje

Sklep
Kot vedno velja, da dejstvo, da je pri izdelavi replike uporabljena kovina ne pomeni, da je replika neuničljiva. V nekaterih primerih pomeni celo dodatno težavo, vsaj kar se vzdrževanja tiče. Vsekakor so se vsi kovinski KJWji (z izjemo težav, opisanih v članku) izkazali za zdržljive in uporabne replike, ki pa terjajo nekoliko bolj skrbnega lastnika. Test se bo dopolnil, ko bo skozi repliko izstreljenih 10 000 BBjev.