Tuesday February 19, 2019

KJW Special Operation Stealth Assassin

Pred branjem vam priporočam, da si ponovno preberete opis Marui replike SOCOM MK23 Proto , saj je pričujoča replika neposredna kopija slednje. TM MK23 je med ljubitelji NBB replik doživela topel sprejem, saj je za relativno malo denarja ponudil precej muzike, še posebej če upoštevamo da je ''spremljevalni paket'' (plastični kovček, LAM modul, dušilec) precej bogat. Izkazalo pa se je, da ima TM SOCOM nekaj napak, ki vrednost replike drastično zbijejo. Predvsem govorimo o modulu LAM, ki je v originalu neuporaben, poleg tega pa imajo tudi nabojniki zoprno tendenco, da izpustijo dušo. Za bolj varčne (racionalne?) uporabnike je tako poskrbel Kuan Ju Works (v nadaljevanju KJW).

box

Sam paket sestavlja replika, nabojnik, replika razbijala poka, 100 BBjev, ter precej skromna navodila. KJWjeva verzija nosi ime ''Special Operation Stealth Assasin'' (Heckler&Koch ni omenjen nikjer. Brez dvoma zaradi tega, ker je primarni trg KJW Združene države, kjer velikan iz Bernsdorfa z orlovskim očesom bdi nad uporabo blagovne znamke H&K). To seveda pomeni, da originalnih oznak ni nikjer. Na mestih, predvidenih za logo se nahaja prazen prostor. V nadaljevanju bom tako govoril o KJW SOCOM (originalno ime je popolnoma predolgo in popolnoma butasto).

Govorimo o identični kopiji NBB Maruijevega izdelka, ki pa nima dodelanih nekaterih podrobnosti (ni označena rdeča pika, ki signalizira, da je replika pripravljena na strel, npr.). Večina replike je izdelana iz ABS, tako je tudi število kovinskih delov popolnoma identično Maruijevem originalu (sprožilec, zunanja cev, obojestranska varovalka, kladivce, nabojnik, gumb za izmet nabojnika, vzvod za razstavljanje). Tako razstavljanje kot tudi nastavljanje HopUpa je identično tisto pri Maruijevi repliki. Tukaj velja poudariti, da vse dele, namenjeni TMjevi repliki, brez težave namestimo tudi na KJWja (originalna LAM ter dušilec).
Teža znaša 800 gramov (teža dušilca je praktično zanemarljiva).

Dušilec je na prvi pogled identičen Maruijevem izdelku (kopiji Knight's SOCOM razbijala poka), vendar pa ne zdrži bolj kritičnega pogleda, saj je očitno da je izdelan iz plastike in ne duši zvoka. Ima pa dušilec drugo poslastico- vloženo ima notranjo cev, ki doda k originalni dolžini cevi (15 cm) še dodatnih 18 cm, kar pomemeni, da se skupna dolžina cevi približa tistim pri replikah brzostrelk. Ob uporabi primernega plina to nudi odlično natančnost na dolgih razdaljah. Ako je razbijalo poka nameščeno bodite pozorni- replika razbijala poka naj ne bo privita popolnoma do konca, saj notranjo cev pritisne navzgor, ampak naj bo približno zategnjeno do 2/3 zadnjega navoja. Nekateri uporabniki priporočajo, da pred zunanjo cev namestite gumijasto tesnilko, kamor naleže razbijalo poka.

dušilec
Dušilec je očitno plastičen, na vloženi sliki se vidi kovinska notranja cev

Pri redni uporabi Maruijevih replik SOCOM se je izkazalo, da ima Maruijev nabojnik veliko -še bolje- ogromno pomanjkljivost. Ker so -zaradi vzroka, verjetno znanega samo njim- TMjevi inženirji v nabojnik vgradili še tretji (''overpressure'') ventil, praktično vsi nabojniki, tudi tisti, ki uporabljajo predpisan, japonski zeleni plin, spustijo dušo. Poseg je precej nabojnik zapleten, saj vključuje tudi vrtanje. KJWjevi razvojniki pa so preprosto skopirali obliko nabojnika, izpustili tretji ventil in ga sestavili tako, da ga je mogoče razdreti tudi brez vrtanja.
Dodatna poslastica pa je brez dvoma dejstvo, da sam nabojnik sprejme tudi japonski zeleni plin brez najmanjših težav. Kronometer tako pokaže le malenkost manj kot 400 čevljev na sekundo. Nabojnik ima kapaciteto 28 BBjev.

No, če sem do sedaj repliko hvalil, pa pride še tisto, kar ni tako rožnato. Sprožilec- oziroma natančneje proženje. Če je za Maruijev sprožilec veljalo, da ni ravno vzor gladkega in enakomernega proženja, ša je KJWjev sprožilec še za eno -ne, lažem- tri stopnje slabši. Hod je dolg in do sproženja kar noče priti. Igralcem, navajenim bolj neposrednih sprožilcev, priporočam nekoliko potrpljenja pri navajanju na proženje.

Praksa
Testni Stealth Asassin je bil dodobra preizkušen na taktični stezi in reči moram, da se mi je replika kar priljubila. Če odštejemo sprožilec sem z veliko zanesljivostjo zadeval tarče 35 metrov daleč, kar je za repliko pištole (čeprav tukaj govorimo o repliki ofenzivne pištole) spoštovanja vredna razdalja. Še enkrat poudarjam, da je trdota sprožilca zahtevala precej privajanja, pa vendar ob malenkostni vaji ne povzroča prevelikih težav. Hopup se nastavlja na isti način pri originalu, isto velja za razstavljanje.

kjw socom
KJ Works SOCOM ter Airsoftshop.net Custom LAM

Govorimo o nepretenciozni repliki, namenjeni vsem tistim, ki ne potrebujejo neuporabnega LAM modula, zahtevajo pa enostavno, zanesljivo, trpežno ter močno repliko pištole, ki jih ne bo pustila na cedilu. KJW jih tukaj ne bo razočaral. Za vse tiste, ki prisegajo na Tokyo Marui, pa je odgovor samo en: TM SOCOM Mk23 Proto.