Monday June 17, 2019

Kuan Ju Works Ruger Mk I

KJWjeva replika Rugerja je zame ''trip down the memory lane,'' kot temu rečejo Američani. Prvo orožje, s katerim sem se srečal in preluknjal nešteto tarč ter postrelil na stotine nabojčkov kalibra .22lr...

Osnovna naloga prave pištole (kot so verjetno tisti, ki orožje nekoliko spoznajo razbrali že iz uvodnega odstavka) je plinkanje oziroma razvedrilno streljanje. Seveda se je to odrazilo tudi na repliki, kot bomo videli v nadaljevanju. Ker je to prvi stik s tajvanskim podjetjem KJW, bom nekoliko več podrobnosti posvetil tudi drugače samoumevnim značilnostim.

skatla

Škatla je dokaj običajna zadeva, poleg dobimo (razen replike, seve) tudi škatlico s 100 bbji v teži .20g, zelo dobra in podrobna navodila (in jasno, Engrish je še vedno tu), nekaj tarč ter rdeč varnostni čep za cev. KJW se je (na srečo!) odločil, da bo posnel pištolo z masivno ''bull'' cevjo. Pištola in seveda tudi replika ima lastnost, ki nekaterim drugim pištolam in replikam manjka- dobesedno sama se poravna s tarčo. Zaslugo ime verjetno ročaj, ki je zares pod pravim kotom in izjemno udoben.

stran

Sama replika je izdelana iz plastike, ki je podjetju KJW lahko v ponos. ABS je izjemno kvaliteten, tudi obdelava je na visokem nivoju. Še dobro, da je tako, ker na repliki ni preveč kovine (zgolj sprožilec, zadnji merek, nabojnik, ter nekaj vijakov ter zatičev), kar pa zaradi kvalitete plastike ne moti. Tudi teža je zelo prijetnih 520 gramov. Obdelava je natančna, z izjemo cevi, ki ima ob straneh šiv. Nikjer na repliki ni oznake blagovne znamke Ruger, na platnicah (črna plastika, karo vzorec, ki preprečuje drsenje v potni dlani) sta v krogcu odtisnjeni črki KJ (Kuan Ju) namesto rugerjevega znaka.

Merki ter varovalka
merekŽe pri originalu so se mi merki izjemno dopadli. Operativni besedi- veliki in nastavljivi. Seveda tudi KJW sledi originalu, z malenkostno napako: Zadnji merek je zgolj vstavljen v ležišče in kaj hitro ga lahko zgubimo. Potrebna je intervencija s kapljico super lepila. Zadnji merek je tudi nastavljiv po smeri in višini z mikrometrskimi vijaki. Vsekakor pa bi bilo dobrodošlo, če bi merki imeli (če že ne tricijevih, kar bi pri repliki pomenilo pretiravanje) pa vsaj bele pike, ki namerjenje še olajšajo (mimogrede, pri pravi takih pik ni).

Zunanja varovalka je na izrazito nepripravnem mestu, kar pa je razumljivo, če pomislimo, da gre v originalu za pištolo, ki je namenjena streljanju v tarče in ni namenjena za nošenje z nabojem (ali v našem primeru bbjem) v ležišču.

varovalkaVarovalka je namreč zelo majhna in tudi precej trda. Kot je pri NBB replikah običajno, varovalka blokira sprožilec in besno pritiskanje na sprožilec ob zavarovani repliki lahko pomeni kastastrofalni lom. Ko govorimo o sprožilcu- kot pri skoraj vseh NBBjih- je proženje izjemno trdo, saj pravzaprav pri proženju primaknemo celotno cev z ležiščem BBja naprej. Z malenkost vaje (oziroma nekaj 100 bbjev, nekaj tarč ter plina) pa se proženja privadimo do te mere, da trd sprožilec ne pomeni več ovire.

Nabojnik
nabojnikPolnjenje nabojnika je izrazito neproblematično, ne glede na to, da vzmeti ni mogoče zatakniti v zadnjem položaju. Sam nabojnik je zelo podoben (po načinu izdelave ter polnjenju, ne dimenzijah) nabojniku NBB replike Marushin Berette 84, kar niti ni presenetljivo, saj je KJW Ruger kopija Marushinove replike Rugerja Mk II (Assassin). Vanj lahko namestimo 17 bbjev. Gumb za izmet nabojnika je izveden podobno, kot pri Waltherju P38. To seveda pomeni, da se na peti pištolskega ročaja se nahaja vzvod, ki ga je treba pritisniti precej na trdo, da se premakne. Za bojne (replike) pištol(e) je to neobičajna rešitev, ki se skorajda ne uporablja, pri airsoftu pa lahko prepreči neljubo iskanje nabojnikov po terenu. Plin v nabojniku zadostuje za nekako 50 strelov. V nabojnik spravimo 17 bbjev.

Hopup
Hopup enota je zelo enostavna in tudi dovolj učinkovita. Gre zgolj za gumijast plašček, na katerega pritiska vijak. Sicer to ne predstavlja tehnološke revolucije, pa vendar deluje več kot zadovoljivo. Nastavljanje poteka s pomočjo imbus ključa.

Streljanje
Streljanje s to repliko je res zabavna izkušnja, čeprav... S sprožilcem in proženjem pa je povezana tudi edina večja zamera. Včasih je v airsoftu potrebno tudi s kratko cevjo v smeri nasprotnika poslati čim več plastike. KJWjeva replika ima to neprijetno lastnost, da je potrebno sprožilec popustiti popolnom do konca, da se lahko ustreli naslednji strel. Zaradi tega je streljanje nekoliko počasnejše in previdnejše.

Ima pa KJW drugo ''poslastico:'' brez težav sprejme tudi tajvanski zeleni plin, kar pomeni, da je hitrost .20 gramske kroglice okoli 420 čevljev na sekundo! Brajo se je uporabi tajvanskega plina zaradi obzirnosti do soigralcev odpovedal. Je pa vsekakor zelo uporabna značilnost, ki jo obilno izkoriščajo lastniki KJW karabinke, ki se je v zadnjem času izkazala kot odlična in poceni alternativa ostrostrelske/protiostrostrelske replike.

Ima pa KJW še eno precej neprijetno lastnost, ki izhaja iz oblike - tok. V klasične toke (npr Bianchi) ga ni mogoče spraviti, saj je cev bistveno predolga. Pri Blackhawk Airborne VI spuščenem toku tako cev gleda 2 cm ven... Revolverski toki, še posebej za revolverje s 4'' cevjo pa bi znali ustrezati.

Razstavljanje in vzdrževanje
Pri vzdrževanju se bom oprl na navodila, ki priporočajo občasno mazanje ventilov s silikonskim oljem ter občasno čiščenje notranjosti (prav tako s 100% silikonskim oljem ter mehko krpico).

vzvodReplika se razstavi s pomočjo vzvoda na hrbtni strani, prav tako kot original. Pri sestavljanju je potrebno biti pozoren, saj pištola (in replika!) ostaneta v položaju ''zavarovano''. Postopek:

1. Najprej se prepričamo, da v repliki ni nabojnika
  2. Iztaknemo vzvod za razstavljanje in ga odstranimo (dosežemo, da zatič ne zadržuje več vzvoda zaklepa)
  3. Odstranimo faux plastični vzvod zaklepa
  4. Replika razpade na cev z zaklepiščem ter ročaj z mehanizmom.

Zelo enostavno, verziran uporabnik ima repliko razstavljeno prej kot v pol minute. Notranjost je preprosta, najbolj pa me je očarala udarna igla/kladivce, ki je masiven kos kovine z impresivnim trnom. Precej ironično, če pomislimo, da govorimo o repliki pištole z robnim vžigom...

iglaUNCompany pa sedaj za 25 USD prodaja tudi komplet za menjavo podaljšane notranje in zunanje cevi. Na tan način dobimo precej grdo in neuravnoteženo repliko z orjaško cevjo, ki pa se odlikuje s silno močjo ter natančnostjo.

Za konec
Prijetno presenečenje. KJW je verjetno edina tajvanska firma, ki ji je vredno zaupati težko prislužene novce. Nadvse priporočljiv nakup, tako za veterane kot tudi novince- KJW slovi kot izdelovalec, ki ima odlično razmerje med ceno in kakovostjo, kar se je izkazalo tudi pri tem testu. Hmm... KJW izdeluje tudi popolnoma kovinske replike Berette M9, mar ne?