Saturday April 20, 2019

HFC Beretta M92

HFC je v naših krajih dokaj neznano podjetje, vendar ne brez razloga. HFC ni ravno slovel kot proizvajalec kvalitetnih replik in v glavnem smo našli HFC replike na polici s cenenimi replikami na vzmet. Resni igralci airsofta tako po izdelkih tega podjetja nismo posegali. Kot srečnega lastnika do (sedaj skoraj edine kovinske) KJW Berette, me je pojava kovinske HFC Berette v naših krajih ujela nepripravljenega.

slika

Po notranjem ustroju je HFC M9-ka še ena od kopij Marui M9 GBB serije. To ima svoje dobre in svoje slabe lastnosti. Dobre so vsekakor preizkušen sistem, natančnost in potencialno velika zaloga dodatkov in nadomestnih delov. Potencialno zato, ker deli in mere niso 100% enaki. So zelo zelo podobni in večino jih verjetno lahko uporabimo, nekateri pa bodo zahtevali prilagoditve. Slabost? Trpi realizem. Vodilo povratne vzmeti, konstrukcija cevi ipd. je seveda narejeno po Maruijevem modelu in kot takšno odstopa od ustroja prave. Na tem podrocju je pač kompromis med ceno in funkcionalnostjo običajen. KSC/KWA in WA na tem področju pač ponujajo več.

Repliko krasi zelo lep finiš grafitno sive barve. Žal je dokaj občutljiv na praske. Zaradi podcevne tirnice in brigadir zaklepa pa replika nudi ''taktičen'' videz. Tirnica je malo ožja od tistih pri KSC/KWA-jih in taktične svetilke lahko namestimo brez težav. Ročaj je dokaj debel - malenkost debelejši kot smo ga navajeni pri replikah Berett. To je všeč vsem, ki imamo lopate namesto rok, tisti z manjšimi dlanmi pa bodo morda imeli kakšno pripombo. Platnice so iz mehke plastike (ali trde gume) in nudijo odličen oprijem. Merki simulirajo dovetail montažo, vendar so uliti iz enega kosa skupaj s zaklepom. Ker govorimo o repliki spodnjega cenovnega razreda, na merkih tudi zaman iščemo bele namerilne pike. Nabojniki so teoretično enakim Marui-jevim oz. KJW-jevim, čeprav zaklep po zadnjem strelu ni vedno ostal odprt. Pravzaprav je KJW nabojnik v HFC beretti deloval zelo dobro (beri močno), HFC nabojnik pa je KJW beretti komajda omogočil pot zaklepa do zadnjega položaja. Zanimiv je polnilni ventil na nabojniku, ki je konstruiran tako, da plin ne uhaja mimo ventila, ko je nabojnik poln.

primerjava Razstavljanje replike je jasno identično obema bratrancema, vendar pa po tem ko odstranimo povratno vzmet, skupaj z vodilom cev ne gre iz zaklepa. Ce želimo odstraniti cev, moramo sneti tudi cilinder blowback mehanizma. Zoprno, vendar ne tako zelo zamudno kot bi mislili. Na tej točki zatajijo tudi drugače čisto spodobna navodila, saj se slika , ki prikazuje repliko med razstavljanjem razlikuje od realnega stanja v vaših rokah. Sama izdelava replike je malenkost boljša od tiste, ki smo jo navajeni pri KJW-ju. HFC deluje takoj, tudi brez brušenja ostrih robov in mazanja tirnic zaklepa. No, ne smemo pričakovati preveč in tudi tej repliki kakšna hitra dodelava s koščkom brusnega papirja ne škodi; sploh, ker so se odločili kitajci tirnice zaklepa pobarvati! V osnovi so deli med KJW in HFC Berettama zamenljivi, vendar pa lahko prihaja do težav. Tako toleračnih, kot konstrukcijskih.

Repliko lahko napolnimo praktično s katerimkoli plinom, HFC pa prodaja celo model Co2 gnane Berette. Ob površnem pregledu, kaže da se razlikujeta le po nabojniku. HopUp je fiksen, in priporočena teža kroglic je 0.20g. Nabojnik sprejme standardnih 25 kroglic in polnjenje je enostavno. Malo strahu vliva le slaba izkušnja s KJW nabojniki, kjer se je rad odlomil zob na vrhu nabojnika. kako se tu obnese HFC, bo pač pokazal čas. Zvok, ki ga ustvari zaklep ko potisne prvi BB v cev je impresiven. Povratna vzmet ni med najšibkejšimi in glasen ''KAČING!'' ko kovina udari ob kovino izvabi nasmeh na usta tudi največjega pesimista. Sprožilec je dober in popolnoma na nivoju ki ga pričakujemo od GBB replik. (torej boljši kot pri pravih Berettah) Trzaj replike je izrazit in glasnost strela morda malo višja od povprečja, kar namiguje na bogato doziranje plina ob pritisku na sprožilec. Domet, ki ni dosti manjši od povprečnega AEG-ja ta sum le potrdi. In res, z enim polnjenjem lahko izstrelimo le nabojnik in pol kroglic. Natančnost streljanja je dobra, kot se pac za Marui konstrukcijo spodobi. HopUp, ki mu pri HFC-ju pravijo ''Top spin system'' bi lahko bil malo močnejši, vendar pa je sodbo težko izreči preden se replika uteče. HFC nabojnike je možno vstaviti tudi v KJW bereto, vendar pa je delovanje nezanesljivo, ker HFC nabojnik bolj skopo odmerja kolicino plina ob strelu. Moč strela določata dva faktorja: moč vzmeti kladivca in tip ventila v nabojniku. No, če KJW bereta slabo strelja s HFC nabojniki, se HFC bereta z KJW nabojnikom spremeni v ročni top! Preiskusili smo vse možne kombinacije nabojnikov in zaklepov, priporočamo pa, da replike uporabljate tako kot si je to zamislil proizvajalec.

primerjava

KJW zaklep zgoraj, HFC spodaj

slika

HFC zaklep in KJW spodnji del

Očitno je med kitajskimi proizvajalci poceni airsoft replik opaziti trend dviga kvalitete. Kaže, da se je z dozorevanjem airsoft tržišča in dvignil tudi nivo kvalitete. Če so še do pred kratkim kitajski proizvajalci sloveli kot ceneni, lahko z gotovostjo zatrdimo, da vsaj nekateri izmed njih niso več ceneni, temvec poceni. Se je družbi proizvajalcev kot so CA, KWA in KJW pridružilt tudi HFC? Kot pravijo kolegi na BBC-ju: ''Only time will tell''.

Ferch