Saturday January 18, 2020

HFC Colt 1911

Prav zanimivo je, kako se zgodovina ponavlja*. Ob prelomu devetnajstega v dvajseto stoletje se je tedaj porajajoča velesila (Združene Države Amerike) lotila demontaže španskega imperija. Na Filipinih so se pripadniki USMC srečali s pripadniki plemena Moro (je ime znano? To uporniško pleme se centralni oblasti v Manili upira še danes). Nanje (še posebej potem, ko so zaužili različne stimulativne substance) kaliber .38 special (9×38) ni imel posebnega učinka in jasna je postala potreba po učinkovitejšem samoobrambnem orožju. Izziv je sprejel John Moses Browning, ki je v precej kratkem času izdelal prototip. Po malenkostnih zapletih je bila legenda rojena...

box1

Dovolj čvekanja, k opisu. Seveda k obliki ni nikakršnih pripomb; oblika (naklon ročaja), položaj varovalk (obojestranskih, k varovanju se še vrnem) ter gumb za izmet nabojnika so tam, kjer morajo biti. Merki bi seveda lahko bili boljši- še posebno zadnji, ki je oblikovan kot nastavljivi merek in zgolj vstavljen (!) v podnožje. Kapljica lepila problem učinkovito odpravi. Ker govorimo o poceni (nikakor pa ne cenenem - 15 EUR) springerju, tudi kovine nikakor ni veliko, na pogled opazimo zgolj sprožilec (verzije 3hole- s tremi luknjami), obojestransko varovalko ter vijake, ki držijo platnice na ogrodju. Plastika je mat odtenka in se ne sveti, kar prispeva k precej dobremu občutku. Seveda so se tajvanci (spet) zatekli k cenenemu triku, kako povečati težo spring replike- v platnice so vložili svinčene uteži. Dodatni obtežitvi se ni mogel izogniti niti nabojnik, ki je nekoliko tanjši, kot je pri resničnem Coltu. Originalu pa se pokloni v tem, da je enovrstni (single stack). Polnjenje ni problematično, saj je mogoče vzmet zatakniti v zadnjem položaju. Kot sem že omenil, replika odlično leži v roki, tudi teža je prava - 524 gramov.

Na repliki pa so žal odsotne originalne oznake. Proizvajalec je šel celo tako daleč, da je repliko poimenoval HA-121 (?). Razlog je seveda zelo enostaven: primarni trg HFC so Združene države, ki jemljejo vprašanje zaščitenih trgovskih znamk zelo resno - Colt je pa sploh nacionalna svetinja.

trade

Ena od zahtev, ki so jih postavili pred konstruktorja je bila, da je Colt 1911 mogoče nositi v položaju ''cocked&locked'' (naboj v ležišču, pištola repetirana in zavarovana). Konstruktor je to dosegel na dva načina: z notranjo in zunanjo varovalko. tailNa zadnji strani ročaja ima namreč Colt ti. varovalko tipa bobrov rep (beavertail safety). Sprožilca namreč ni mogoče premakniti, če varovalka ni stisnjena do konca. Poleg tega pa repliko varujeta tudi notranja varovalka, ki jo premaknemo z velikima obojeročnima vzvodoma. Vzvoda sta tam, kjer morata biti - točno pod palcem. Žal pa streljanje z repliko ni tak užitek, kot bi lahko bil. Razlog je enostaven: replika nima hopupa. To pač pomeni, da -čeprav .20g izstrelek doseže hitrost okoli 200 fps- kroglica (še vedno .20g) oriše kar precejšnjo krivuljo, po 20 metrih pa hitro omaga in pade na tla.

Precej zanimiv dodatek, ki spremeni repliko iz dokaj povprečnega izdelka v bolj izstopajočega, pa je dodatek ''razbijala poka.'' Narekovaji so na mestu, saj se gre zgolj za plastičen valj, skozi katerega vodi cev z notranjim premerom 11,43mm (verjetno ni naključje, da je to metrični ekvivalent .45, hehe). Glede na to, da je replika razbijala poka v celoti plastična, posebnega efekta utišanja ne gre pričakovati, spremeni pa višino zvoka in nekoliko utiša vibracijo vzmeti ter udarec bata, ki sta glavna vira hrupa pri vzmetnih replikah. Zvok je spremenjen do te mere, da je izvir hrupa težje določiti, kar je vsekakor dobrodošlo. Na repliko se pritrdi s 11mm kontranavojem.

silencer

Razstavljanje je zelo enostavno: izbijemo zaskočko, ki je maskirana kot vzvod za razstavljanje (z občutkom, da je ne zlomimo, ker je narejena iz precej tenke plastike) ter zaklep vzamemo z vodila. To je to. Pogled razkrije precej grobo obdelano notranjost, ki pa je popolnoma funkcionalna, tako kot pri vseh spring replikah.

parts

Vse Coltove pištole modela 1911 (velja pa seveda tudi za replike) imajo gabarite večje, kot so mere Berette 92 ali Glocka 17. To na žalost pomeni, da se je potrebno ozreti po novem toku, kar zna biti kar drag podvig, še posebej, če smo si izbrali kaj iz proizvodnega programa boljših proizvajalcev. Cene se začno pri 50 EUR... meja pa je nebo.

Zaključek

aim O HFCju se širi glas proizvajalca poceni in zanesljivih replik. Tudi pri tem izdelku se je pokazalo natančno to. Sama replika ni nič pretresljivega, celo za vzmetno repliko ne. Vsekakor pa ima svoje mesto na simuliranem bojišču - kot tretji backup, ki počiva v nahrbtniku, denimo. Zelo pa škodi pomanjkanje hopupa, ki primerjalno (z ostalimi replikami primerljivega razreda, denimo KWC) zbije vrednost. Če bi moral celotni opis zgostiti v enem stavku: HFC replike da, vendar zgolj novejše serije s hopupom.

____
* o identičnih težavah USA ter USMC v Afganistanu piše polkovnik D. Hackworth v svoji mesečni kolumni v reviji Soldier of Fortune. 9mm Berette so se namreč pokazale kot popolnoma neučinkovito orožje proti nasprotnikom, tako da so marinci in vojaki za svoj denar začeli kupovati Colte 1911 v kalibru .45. Karl Marx je imel očitno popolnoma prav, ko je rekel, da se zgodovina odvija kot tragedija, ponavlja pa kot farsa.

Corporal

Enotna prijava

Prijavite se z drugim računom:

Powered by OneAll Social Login
Prijava

Na vrh

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piskotke. We use cookies to improve our website and your experience when using it. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information