Tuesday August 20, 2019

HFC Mauser HSc

Replika Mauserja HSc je ena od tistih (resnici na ljubo precej redkih stvari) o katerih si ne morem ustvariti mnenja. Po eni strani diletantski, slab in smešen proizvod, pa vendar vsi ti ugovori kar nekako odpadejo, ko jo primemo v roko. Gotovo zasluga ergonomije originalnega Mauserja kot pa tajvanskega HFC (Ho Feng Company), pa vendar replika (repličica?) deluje simpatično.

skatla

Ko sem brskal po internetu, sem prišel do spoznanja, da pravega opisa te NBB (nonblow back) replike sploh ni! Nekaj zapisov na različnih elektronskih oglasnih deskah in to je to. Kakorkoli, bralci naj si vtisnejo v spomin, kje so brali ekskluzivni opis ;).

Sama replika pride v precej lepi in ukusno dizajnirani škatli. Priložena so navodila na listu, ki preprosto zaslužijo objavo, predvsem zaradi čudovitega Engrisha, v katerem so spisana!

Zunanjost

Z kovinskimi deli bomo opravili zelo hitro: sprožilec. In oba vijaka, ki držita platnice na svojem mestu. Vse ostalo je plastika.

No, na zunaj zadevica sploh ni tako grozna! Še več: v primerjavi z Marui springerji je narejena celo lepše, saj je plastika precej manj svetleča, pa tudi stiki so približno na isti ravni. Tudi platnice so narejene v precej lepi imitaciji lesa, ki je v spodnji tretjini narebričena. Na gabarit so pritrjene z enim vijakom, kar na žalost pomeni, da pri pritisku na zgornjo tretjino nekoliko škripajo. Nič tragičnega, pa vendar bi bilo potrebno narediti tako malo ...

Varovalka

Varovalka je konstruirana tako, da zablokira sprožilec. Kar je vse lepo in prav, z malenkostno težavico: ker je varovalka zgolj plastičen vzvod, ki je zgolj vložen v ležišče, se kaj lahko zgodi, da ga ponevedoma premaknemo. K temu prispeva predvsem to, da med gumbom varovalke ter zaklepom replike ni prave frikcije (trenja).

Nabojnik

V nabojnik spravimo 11 bbjev. Nabojnik je paličastega tipa, na vrhu nima zadrževala. Z drugimi besedami: vzmet z gumbom stisnemo ter v paličico namestimo 11 bbjev. ''Nabojnik'' nato vložimo v repliko in pritisnemo na sprožilec.
Pri vlaganju v tok moramo biti precej pozorni na to, da z repkom nabojnika ne zapnemo za tok. V slednjem primeru se lahko od nabojnika poslovimo, saj ga zadržuje precej neugleden zob. Res je- nikjer gumba za izmet nabojnika. Zelo hitra rešitev.

Plin se hrani v spodnjem delu gabarita (kjer bi po logiki stvari moral biti nabojnik). Ena polnitev plina zadošča za približno 5-6 nabojnikov (55-66 strelov), kar ni tako malo.

Praktični test

Bolj pozoren bralec je do sedaj že opazil, da nisem omenil hopupa. Z razlogom: nimam pojma, če ga replika ima, glede na preizkuse z različnimi težami pa bi bil prej pripravljen zatrditi, da hopupa ni.

Poteg sprožilca je zelo linearen (trdota narašča postopoma), čeprav je sprožilec na koncu že prav grozovito trd.
.12 BBji imajo sprejemljivo natančnost (zadetki padejo v pravokotnik 15×15cm) do 20 m, .23 nekje 15, .25 pa zelo hitro padejo k tlom. Teorija, da HFC HSc nima hopupa se zdi čedalje verjetnejša.

navodila

Zaključek

Ko takole berem, vidim, da sem bil uničujoče kritičen- brez dvoma zaradi tega, ker sem razvajen, saj sem pričujočo repliko (ne)zavedno primerjal s ostalimi (high end) replikami, ki si jih lastim.

Sem razočaran? Ne. Prej presenečen- za ceno 25 EUR sem dobil popolnoma funkcionalno plinsko repliko, ki se brez sramu lahko meri s slehernim springerjem, s katerimi tekmuje- bodoči lastnik pa se mora vprašati, če v njegovih očeh prednosti odtehtajo slabosti HFCjevega Mauserja HSc. Prvi kompromis, ki ga mora lastnik narediti: sprijazniti se je treba z nekoliko ''retro'' izgledom- konec koncev so prvi kosi prišli iz proizvodnje slabih 60 let nazaj ...