Saturday April 20, 2019

KHC SIG 228

Vsi, ki spremljate moje pisanje na DTI portalu približno veste, kakšni občutki me prevevajo, ko pišem novice o novih replikah pištol. Kar ni klon ali izvedenka Glocka 17, Colta 1911 ali Berette 92FS meji praktično že na čudež. Prav po krivici prezrta je serija SIG, saj poleg klasičnih proizvodov (kamor štejemo tudi ta izdelek) zaenkrat izdeluje zgolj Tanaka. Strahovito dobra novica je, da je Tokyo Marui pred časom napovedal repliko SIG 226... enkrat pač, ko bo pripravljena.

KHC (Keiheisha Company) je eno od podjetij, ki na prizorišču ni od včeraj, pač pa že precej več kot desetletje. Pri svojem delu so doživljali vzpone in padce (zdi se, da so ravno sedaj v prostem padu- žal). KHC je bil vedno usmerjen k igralcem in njihova politika je bila, da izdelajo poceni, trajno, zanesljivo in estetsko sprejemljivo repliko. Kako jim je uspelo?

slika1

Po mojem skromnem mnenju- odlično. Replika je izjemno verodostojnega izgleda, tudi teža je prava (728 g- več o tem kasneje). Pozornost do podrobnosti je taka, kot se od japonskega podjetja tudi pričakuje- tudi taki detajli, kot faux luknjice zatičev, pobrani robovi zaklepa in podobno so natanko taki, kot morajo biti. Pri pravem SIGu je zaklep jeklen, gabarit pa alumijast. Žal barva zaklepa nekoliko odstopa od barve pravega (presvetla). Je pa zaklep narejen zelo lepo, v enem kosu ter iz hrapave, nesvetleče plastike. Vtis nekoliko pokvarijo platnice, ki so popolna kopija tistih iz pravega SIGa, pa vendar delujejo nekoliko ceneno. Rešitev je nakup novih gumijastih -ali še bolje lesenih- platnic. O originalnih oznakah ni sledu, zgolj napisa na platnicah P228 ter KHC Sauer.

Kovina
Sama replika ima kovinske dele, ki so običajni pri (NBB) replikah pištol (sprožilec, vijaki, varovalka, nabojnik, vzvodi ta izmet nabojnika, razstavljanje, sproščanje kladivca) ima pa tudi posladek: kovinsko zunanjo cev ter vodilo povratne vzmeti. Vse to prispeva k izjemno realističnemu občutku, kajti teža je na ravni boljših GBB replik. Replika deluje izjemno trdno in kompaktno.

Ergonomija
To je gotovo najbolj ergonomična replika, ki sem jo do sedaj držal v rokah. Posebno omembo zasluži vzvod za sproščanje kladivca. Torej: SIG nima klasične zunanje varovalke. Veliki vzvod je namreč vzvod za sproščanje kladivca (veliko nesreč z strelnim orožjem se namreč pripeti pri sproščanju napete udarne vzmeti s pritiskom na sprožilec ter zadrževanjem kladivca).

Torej, če gremo po vrsti iz leve proti desni:

• faux vzvod za razstavljanje
  • vzvod za sproščanje kladivca
  • faux vzvod za sproščanje zaklepa.

Posebej se bomo pomudili pri vzvodu za sproščanje kladivca, ki pa pri SIGu svoje funkcije ne opravlja. Sam vzvod je pozicioniran tako, da palec dominantne roke počiva direktno na vzvodu. Kakšno funkcijo opravlja na airsoft verziji SIG 228? Poleg tega, da zmanjšuje ozonsko luknjo (hec!) je tudi varovalka, ki zagotavlja, da replika ne proži. Pri ostalih replikah to stori tako, da blokira sprožilec, kar pomeni, da pritiskanje lahko poškoduje notranjost replike. KHC pa tudi na tem področju nekoliko drugačen. Domnevajmo, da je nabojnik napolnjen z BBji in plinom, vložen v repliko ter ''varovalka'' v spodnjem (zavarovanem) položaju. Pritisk na sprožilec bo napel kladivce. Žal obratno ne velja, kar je velika škoda...

Sprožilec je (kot pri večini SIGov) zelo velik in masiven ter poudarjeno zakrivljen. Uporabniki z manjšimi dlanmi in krajšimi prsti se pritožujejo, da je preveč premaknjen naprej- kar pa ne velja za povprečno raščenega uporabnika, kot sem sam. Proženje in občutek na sprožilcu je (naj)boljši, kot pri drugih NBBjih, ki sem jih imel priložnost preizkusiti. Hod je še vedno precej dolg, ni pa zelo trd in strel niti malo ne presenti. Seveda obstaja tudi možnost, ki jo sam obilno uporabljam- ročno napenjanje zunanjega kladivca. Težavica je le v tem, da se enkrat na nabojnik zgodi, da istočasno iz cevi poletita dva bbja z efektivno razpolovljenim dometom.

slika2

Nabojnik, strelska izkušnja
Nabojnik je popolnoma kovinski in sprejme 21 BBjev. Težav ni, dokler upoštevamo, da KHCjevi nabojniki po polnjenju približno 3 sekunde malenkostno puščajo plin, nato pa začno tesniti. Najprej je bil to vzrok za paniko... ki pa se je izkazala za neutemeljeno. Z enim polnjenjem lahko realistično računamo, da bomo izstrelili okoli 50 bbjev. Hitrost z japonskim Zelenim plinom giblje okoli 85 m/s, kar je po pričakovanjih. Sam plinski sistem je dokaj učinkovit, saj mi tudi s hitrim proženjem ni uspelo tako ohladiti nabojnika, da bi se balistična krivulja pokvarila.

Nastavljanje hopupa
Hopup (KHCjeva verzija Hopupa se sicer imenuje Ballistic Optimisation System) se nastavlja s priloženim imbus ključem. Pri nastreljevanju in umerjanju hopupa sem vedno imel v želodcu strahotno slab občutek. Zakaj? Hopup namreč nastavimo tako, da pritisnemo na sprožilec- da se cev premakne približno 1/3 naprej- kar se mi zdi precej nevarno, nato pa z že omenjenim imbus ključem nastavljamo vijak skozi luknjico v zaklepu. Pri umerjanju je torej uporaba zaščitnih očal obvezna. Pri nastavljanju si je potrebno vzeti čas, saj že milimetrski premik vijaka popolnoma spremeni balistično krivuljo kroglice. Ravno zaradi tega je najbolje, da si izberemo vrsto BBjev, ki jih bomo uporabljali in nato pri njih tudi vztrajamo.

Omeniti velja, da je KHCjeva replika silno občutljiva na kvaliteto uporabljenih BBjev. Tako se je npr. primerilo, da ASGK streliva sploh ni hotel prebavljati oziroma so se BBji kotalili iz cevi... s Tokyo Marui BBji pa težav ni bilo.

Zaključek
Hja... KHCjeva replika pištole SIG je vsem, ki jo primerjo v roko, neverjetno všeč. Delno je zato ''kriva'' ergonomija, delno pa brez dvoma tudi relativna redkost. Če oboje združimo še z več kot dostojnimi preformansami, dobimo repliko, na katero sem se kar navezal. Ljubiteljem NBBjev priporočam brez rezerv.