Saturday April 20, 2019
Maruzen/ Tanio Koba HK USP

Universal Selbstlade Pistole (Vsenamenska polavtomatska pištola) je izdelek velikana iz Oberndorfa, ki se je na tržišču pojavil v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja. Pištola je bila načrtovana kot službeno orožje, namenjeno odkriti nošnji. Najprej sta bila na voljo izdelka v kalibru .40S&W ter 9mm, kasneje pa (predvsem za ameriški trg) tudi v kalibru .45ACP. Ena od najpomembnejših značilnosti serije USP je veliko število možnih rešitev sprožilca ter vzvoda za sproščanje kladivca.

HK USP

Replika
Najprej nekoliko o plinskih replikah USP. Te replike izdelujejo zgolj tri podjetja (Tanaka, Maruzen, KJW), KSC pa ima v prodajnem programu USP Compact, verzijo, namenjeno prikriti nošnji. Najlažje se je polastiti KJW verzije, ki pa ima težave s sprožilci (se lomijo), pa tudi nabojniki po poročilih niso najboljši. Tanaka USP je že nekoliko težje najti, saj spada med starejše replike, katerih zaloge počasi pohajajo. No, Maruzena pa mi po hitrem pregledu glavnih nalinijskih trgovin sploh ni uspelo najti... govorice o omejeni seriji se potrjujejo.
Ampak vseeno, mi ga bomo opisali.

koba

Kot najbrž razberete iz naslova, ta izdelek pomeni sodelovanje med Maruzenom ter Taniom Kobayashijem, enem od glavnih (gotovo pa enem od najvplivnejših) dizajnerjev GBB replik na Japonskem. In to se pri zasnovi replike pozna. Je namreč genialno preprosta, obenem pa odlično posnema delovanje HK USP, ki uporablja modificiran Browningov način delovanja z blokiranjem zaklepa. V enem stavku: če ima velika večina replik elaboriran plinski sistem z velikim številom sestavnih delov, pa se pri tej repliki giba zgolj ''ohišje'' plinskega sistema s prinašalom BBjev, ki ga povratna vzmet cevi odsune spet nazaj v prvotni položaj in nima lastnega sistema povratne vzmeti (kot KSC Glock 17, denimo. In velika večina ostalih replik tudi). Sicer se bom ponavljal, vendar pa... genialno preprosto. Vendar pa to pomeni, da pri streljanju plin prši iz vseh rež... pogled je fenomenalen.

hopup
Levo vijak za nastavljanje HopUpa, desno plinski sistem

USP sodi med novejšo generacijo službenih pištol z polimernim gabaritom in jeklenim zaklepom. Gabarit je črn, medtem ko je zaklep obdelan v temno sivi barvi. To je dobro posnel tudi Maruzen, čeprav je mogoče sivina zaklepa nekoliko premalo intenzivna.
Končna obdelava izdelka je sicer dobra, vendar pa bi lahko bila boljša - vsaj če repliko primerjamo s pravo, za kar sem imel kar nekaj priložnosti. Predvsem končna obdelava zaklepa vse preočitno izdaja, da je uporabljena plastika. Poleg tega pa zaklep kazi šiv, ki teče naravnost po vrhu. Vsaj končna obdelava zaklepa pomeni razočaranje.
Vendar pa je to zgolj drobec v mozaiku, ki sestavlja zelo prepričljivo repliko, kot se bomo prepričali v nadaljevanju. Seznam kovinskih delov je impresiven (sprožilec, nabojnik, vzvod za razstavljanje, vzvod za popuščanje kladivca, gumb za izmet nabojnika, vodilo povratne vzmeti z vzmetjo, kladivce ter mehanizem za proženje) in če bi bila kovinska še zunanja cev in zaklep bi imeli zmagovalca.

Vsekakor je zvezda izdelka sprožilec- tako lepega DA prenosa pri airsoft repliki še nisem videl. Sicer je nekoliko moteč zvok, ki jo od sebe da pri ročnem napenjanju kladivce (vzmet prav nemarno škripa), ampak ščasoma se unese. Vse lepo in prav. Lega v roki je fantastična, čekiranje (oziroma lepše- rebiričenje) ročaja skrbi za to, da niti umazane, potne ali mastne roke ne bodo ovira trdemu oprijemu. Branik sprožilca je povečan, tako da orokovičeni prsti z lahkoto dosežejo sprožilec. Osebno me ''negativni'' kot branika sprožilca nekoliko moti, saj ga je z nedominantno roko nekoliko težko zanesljivo objeti, ima pa na prednji strani dodano rebričenje (kot je danes že stalnica). Na gabaritu pod cevjo se nahaja tirnica, kamor je moč namestiti taklično luč oziroma laserski označevalec.

sprožilec

Replika ima polne oznake tam, kjer morajo biti, vključno z opozorilom da je pred uporabo potrebno prebrati navodila. Dober nasvet.
Govorimo o repliki pištole v kalibru .40S&W (ki se od pištole v kalibru 9mm na zunaj ne razlikuje). Razstavljanje je zelo zelo enostavno:

• odstranimo nabojnik in se prepričamo, da je replika prazna
  • zaklep pomaknemo približno 1 cm nazaj tako, da se pokrijeta zarezi na zaklepu ter gabaritu
  • odstranimo vzvod za sproščanje zaklepa
  • zaklep premaknemo naprej kolikor pač gre ter ga vzdignemo iz vodila. Pri tem posebej poudarjam, za zaklepa ni mogoče sneti s preprostim gibom naprej (kot pri večini drugih pištol in replik) ampak ga iz vodila vzdignemo navzgor.

Sestavljanje poteka v obratnem vrstnem redu. Še opozorilo: vzvod za sproščanje zaklepa v ležišču nima niti malo frikcije, ki bi ga zadrževala v tem položaju. Če boste po pomoti zaklep premaknili centimeter nazaj (tako da se pokrijejo zareze) se kaj lahko zgodi, da boste vzvod izgubili.

Hopup se nastavlja z vrtenjem malega vijaka s križno glavo, kar pomeni, da je potrebno imeti vsaj osnovno orodje vedno s seboj.

Na strelni liniji
Kot vse replike, ki jih testiramo na straneh DTI smo tudi to intenzivno preizkusili v pogojih MilSim airsoft spopadov. Mislim, da je to ena boljših bojnih replik, ki sem jih preizkušal. Do popolnosti ji manjka namreč zelo zelo malo, kot bomo videli v nadaljevanju.

merkiNabojnik je impresiven kos kovine s kapaciteto 20 BBjev. Je popolnoma kovinski, tako da lepo prenese tudi grše rokovanje. Kot je že navada pri novejših pištolah Heckler&Koch je obojeročni gumb za izmet nabojnika pomaknjen v kot med branikom sprožilca ter ročajem. Nabojnik vstavimo v repliko, poravnamo merke, ki so serijsko opremljeni s tremi pikami, ki imajo vstavljeno rumeno plastiko (ki naj bi oponašala ''izpraznjene'' tricijeve merke) in pritisnemo na prožilec. Replika ima zunanjo varovalko (ki blokira sprožilec takrat in jo je mogoče pretakniti zgolj takrat, ko je kladivce v zadnjem položaju). Torej, sedaj se je potrebno odločiti ali bomo pred streljanjem napeli zunanje kladivce (SA način) ali preprosto pritisnil na sprožilec (DA način). Odsun po strelu je jasen in hiter, po moči pa ni nič posebnega. Posladek pa je vsekakor delujoč vzvod za popuščanje kladivca, ki zanesljivo in varno sprosti napeto kladivce (primerjaj z opisom Maruzen PPK/S!). Streli z japonskim zelenim plinom so izkazovali konstantno hitrost okoli 320-330 čevljev na sekundo.

Zaključek
Vedno, ko se spravim k pisanju članka me že vnaprej skrbi, kaj napisati v zaključku. No, tokrat takih težav nimam. So vam všeč replike USP? Lahko kje izvrtate repliko Maruzen/Koba? Ne razmišljajte preveč, ampak jo kupite. Kot rečeno, prav veliko uspeha z iskanjem nisem imel...