Tuesday August 20, 2019

Maruzen Walther PPK/S

Walther PPK/S (Polizei Pistole Kriminal; S verzija pomeni, da je ročaj podaljšan in da sprejme dodaten naboj) je bil originalno mišljen kot civilno orožje ter kot orožje za paravojaške skupine. Ker je lahka ter kratka je kot naročena za prikrito nošnjo ter za ''nefrontne'' potrebe vojaške policije, Luftwaffe ipd. Šibek kaliber (7,65×17) je pač narekoval uporabo tam, kjer ni šlo za preživetje. Za orožje, zasnovano leta 1929 (PP) oziroma 1931 (PPK) je bilo gotovo revolucionarno. Zunanje kladivce omogoča izbiro DA/SA načina delovanja; imel je vzvod za varno popuščanje kladivca; prav tako revolucionarna novost je bil indikator naboja v ležišču. Kot neslavno zanimivost naj omenim, da je imel Hitler kar dva PPK/S. Z Seveda pa ne gre pisati kakršnegakoli sestavka o PPK brez omembe Jamesa Bonda. Torej, James Bond je omenjen.

slika

Maruzen PPK/S
Maruzen ima z PPKji dolgo zgodovino. V sredini devetdesetih je prestavil prvo serijo, ki je imela cel kup napak in pomanjkljivosti, je pa bila precej popularna (primarni trg so bili japonski zaljubljenci v drugo svetovno vojno in poustvarjanje bitk). Zato so se mojstri pri Maruzenu zamislili in izdelali drugo serijo, kateri pripada tudi pričujoča replika.To pomeni, da uporablja patentiran sistem Straight Blow Back (primerjaj opis Maruzenovega Government CQB), kar pomeni, da je replika (upoštevamo dejstvo, da ima fiksno cev)za svojo velikost izjemen domet ter natančnost. Zelo kratka cev pri tem ne igra posebne vloge. Repliko sem si omoslil že nadgrajeno, kar pomeni da ima že nameščeno kovinsko cev-ki ima na koncu navoj, ki omogoča montažo razbijala poka, ki jo je drugače potrebno dokupiti. Ima pa kratka cev drugo slabo stran- nizke izhodne hitrosti. K temu se bomo še vrnili.
Replika ima polne Walther oznake (napisi Walther na gabaritu ter ročajnih platnicah), sem pa hvaležen, da ni nikjer nobene svastike. Kovinskih delov ni ravno preveč: nabojnik, zunanja cev, sprožilec, gumb za izmet nabojnika, kladivce, povratna vzmet ter notranji deli. Tehtnica se ustavi na nevznemirljivih 380 g. Vendar pa se majhna teža niti ne opazi, saj je replika precej majhna. Na srečo je nabojniku dodana peta, ki skrbi za to, da ima mezinec prostor za počitek. Tako je strelcu zagotovljena ergonomija, ki pa seveda ne vzdrži primerjave z replikami sodobnih pištol. V primerjavi s temi je PPK/S preozek pa tudi ročaj nima najboljšega naklona.

merkiWaltherjeve pišole so bile vedno tehnološko zelo napredne in to Maruzenove replike kar dobro posnemajo. PPK/S ima namreč možnost sproščanja napetega kladivca. Vendar pozor- zob iz meni neznanega vzroka ne ujame vedno kladivca, ki občasno udari po ventilu z približno 10% močjo (BB seveda prileti iz cevi). Ali je to napaka tega modela ali imajo to težavo vsi Maruzenovi PPKji, mi še ni uspelo ugotoviti.

Replika je neverjetno zabavna za streljanje. Natančnost, domet ter občutek trzaja so fantastični. Plastični zaklep ima resnično lep in definiran trzaj. 0.20 g kroglice so jadrale sicer počasi, vendar so zanesljivo zadevale precej tanko deblo 30 metrov daleč. Povprečna hitrost po desetih strelih je znašala malenkost manj kot 80 m/s. Odsun je brez dvoma rezultat odličnega Maruzenovega sistema 50/50, ki so ga lepo integrirali v PPKjev precej preprost sistem, kjer odsun zaklepa skrbi za polavtomatsko delovanje. Gibljivih delovaje tako zelo malo, prav tako možnosti, da bi šlo kaj narobe. PPK/S prav tako nima zunanjega vzvoda za sproščanje zaklepa iz zadnjega položaja. Po zadnjem strelu je potrebno odstraniti nabojnik ter povleči zaklep nazaj. Na žalost je indikator naboja v ležišču nedelujoč (na sliki levo črna izboklina pod merkom) in je zgolj odlit v ohišje. To napako so popravili pri repliki P99. Kapaciteta nabojnika je 22+1 BBjev (dvoreden nabojnik), peto nabojnika je za polnjenje s plinom moč odstraniti. Seveda se priporoča zgolj japonski HFC133a.
Merki so nizki in nenastavljivi. Sicer nudijo dostojno namerilno sliko, kladivce ima urezan vtor, tako da ne zastira pogleda, če streljamo z DA načinom. Govorimo sicer o dobrem posnetku pravih merkov, ki so pač standardni za trideseta leta prejšnjega stoletja, današnjim strelcem pa ne zadostujejo več. Kot zanimivost naj omenim, da je Maruzen lepo posnel rebričenje zgornjega dela zaklepa, kar preprečuje bleščanje. Če odštejemo nedelujoč indikator naboja v ležišču je raven podrobnosti pohvalna.

Razstavljanje Maruzenovega PPK/S je nekaj posebnega:branik

• odstranimo nabojnik
  • repetiramo repliko
  • branik sprožilca odlično odmaknemo navzdol
  • zaklep zadaj vzdignemo in ga premaknemo naprej, proti ustju
  • vzmet vzamemo s cevi (cev je obenem tudi vodilo povratne vzmeti).

Sestavljamo v obratnem vrstnem redu. Vidimo, da je tako orožje kot tudi replika zasnovana zelo preprosto. Mimogrede, tudi Makarov deli tak način delovanja.

Zaključek
Namen Maruzenove replike PPK/S ni ''prva'' sekundarna replika. Za kaj takega imajo kroglice premajhno izhodno moč (čeprav je domet zelo lep). Taka replika je namenjena kot druga, prikrita pištolska replika, zbiralcem pa kot fenomenalen del zbirke, vsekakor pa tudi tistim tistim, ki so jim všeč replike iz Druge svetovne vojne. Sama replika nima velikih napak, pa vendar je vsaj pri meni pustila zelo povprečen vtis (kar pa ne leti na kvaliteto izdelave!). Po dolgem času sem imel spet občutek, da opisujem spring repliko. Vsekakor pa spoznavam nekaj: več Maruzenovih replik imam možnost preizkusiti, bolj se v meni utrjuje prepričanje, da je Maruzen podjetje, ki je na Zahodu neupravičeno prezrto v korist KSCja. Njegovi izdelki so vsaj tako dobri kot tisti iz KSC, v določenih pogledih pa celo boljši.