Saturday April 20, 2019

Maruzen Walther P99

Za tovarno Walther lahko zatrdimo, da je ena tistih pomembnih izdelovalcev orožij, katerega izdelki so krojili evropsko in svetovno zgodovino. To seveda ni vedno in nujno pozitivno; vsekakor pa govori o tradiciji projektiranja, izdelovanja in prodaje odličnega ter zanesljivega orožja. Med ročnimi orožji je trenutno prestižni model serija P99, ki je namenjena boju s konkurenco, ki ima polimerna ohišja (Glock, S&W Sigma, HK P8 itd.). Tako o tem pravijo na Waltherjevi domači strani, posvečeni modelu P99:

''Model P99 so naši strokovnjaki izboljšali po nasvetih, ki so jih prispevali uporabniki v policijskih vrstah. Rezultat je vrhunsko orožje, primerno za uporabo v policijskih scenarijih, kakršne narekujejo današnje razmere. P99 ponuja vrsto uporabnih značilnosti ter različnih vrst sprožilcev, ki zadostijo vsem potrebam. Linija P99 vključuje orožja polne velikosti kot tudi kompaktne modele. Serija P99 je edina pištola brez zunanjega kladivca, ki ponuja 3 različna delovanja sprožilcev.

c1

P99AS- Anti-Stress Tradicionalno dvojno in enojno delovanje sprožilca z dodatno anti-stress funkcijo, pri kateri po repetiranju s pritiskom pomaknemo nazaj in tako skrajšamo sprožilno pot.

Značilnosti:

• obojestranski gumb za izmet nabojnika, ki je skrit pod branikom sprožilca
  • Weaver kompatibilna tirnica za pritrditev svetilnih in laserskih modulov
  • Izboljšane zareze na zaklepu, ki omogočajo trden in zanesljiv prijem.''

Seveda pa še tako dober vzornik ne pomeni nič, če je airsoft replika zasnovana površno ter slabo izdelana. Kako se torej drži Maruzen P99?

Odlično. Kovinskih delov je sicer malo (nabojnik, sprožilec, gumb za izmet nabojnika, gumb za sproščanje zaklepa, gumb za sproščanje kladivca, gumb za razstavljanje ter notranji deli- cilinder, prenos sprožilca, vzmeti), pa vendar je replika izdelana zelo prepričljivo. Tudi tehtnica se ustavi na prepričljivih 800g (subjektivno govoreč- meni je replika prelahka). Plastični deli, predvsem zaklep, imajo prepričljivo končno obdelavo. Mimogrede (kovinske zaklepe je med drugimi izdeluje tudi Zeke) je Maruzen izdelal tudi P99 druge serije, ki ima kovinski zaklep nameščen serijsko (prilagajo tudi montažo za optiko ter dušilec). Replika ima polne oznake, tako da je poskrbljeno tudi za airsoft puriste. Prav tako so na voljo gumijasta hrbtišča (backstrap), ki so med seboj izmenljiva in so namenjena temu, da velikost ročaja prilagodijo velikosti vaše roke. Na voljo so trije, majhen, srednji (standardni) ter velik.

kom

Sprožilec, proženje, notranje kladivce
Danes velja, da je pri službenih pištolah potrebno možnost nehotenega strela kar najbolj odpraviti. Zaradi tega P99 kot tipični predstavnik službene pištole pozna cel kup varoval, ki jih je Maruzen odlično posnel. Denimo, da smo na strelišču. Pripravljen nabojnik (plin, BBji) vstavimo v repliko. Repliko repetiramo. BB je v cevi, kladivce v zadnjem položaju (indikator!). Tukaj lahko uporabimo anti stress sprožilec, kot je opisan zgoraj in repliko pripravimo na strel (hod sprožilca bo težak in kratek), ali pa takoj odpremo ogenj. V tem primeru bo hod dolg in težak. Vsak naslednji strel bo nato imel kratek in lahek poteg. Čestitam, pravkar ste prebrali opis, kako deluje DA (double action) sprožilec.

merkiSicer danes ni več posebna redkost, da se na orožju (repliki) nahaja tudi indikator udarnega kladivca, pa vendar neizmerno pripomore k varnejšemu rokovanju. Če smo namreč orožje (oz. v našem primeru repliko) repetirali, na zadnji strani iz zaklepa pogleda indikator z rdečo konico, ki nas opozarja, da je je kladivce napeto in da bo -če je naboj v ležišču- orožje ustrelilo. Seveda so poskrbeli tudi za varnost. Walther nima vzvoda za popuščanje napetega kladivca oz. igle, ampak so ga elegantno skrili v zgornji del zaklepa. Z gumbom za varno popuščanje vzmeti udarne igle sprostimo napeto vzmet. Na ta način dosežemo, da je za sproženje potreben dolg in težak poteg sprožilca. Udarna igla je vseskozi blokirana, odblokira jo šele dovolj dolg poteg sprožilca, torej je za varnost vrhunsko poskrbljeno. Walther pozna še eno varovalko, z katero pa zaklenemo sam sprožilec. le ta se nahaja na ogrodju v obliki vzvoda za razstavljanje. Varovalko se izklopi če se ta vzvod pritisne v ali iz ohišja.

Na strelni liniji
Walther trdi, da je ''P99 najbolj udobna pištola, kar ste jih kdaj držali.'' Na kratko, imajo prav. Kot ročaja je idealen, prav tako debelina. Če upoštevamo, da je mogoče dodati še hrbtišče ročaja po lastni meri, to priča o tem, da je v ergonomijo vloženo veliko truda. Namerilna slika (merki so serijsko opremljeni s tremi pikami) nudijo odlično namerilno sliko. Zadnji merek je celo nastavljiv, kar se je izkazalo za zelo uporabno lastnost. Mogoče moti zgolj branik sprožilca, ki je zaradi tega, da omogoča rokovanje uporabnikom v rokavicah nekoliko predimenzioniran.

Kot vse japonske replike smemo za pogon uporabljati zgolj japonski 134a plin. Nabojnik oznake ima kapaciteto 20 BBjev, ki jih namestimo dvoredno. Je popolnoma kovinski, tako da dejstvo, da se prinašala ne da zatakniti v zadnjem položaju ne moti. Nekajkrat sem celo preizkusil, če bi se kaj odlomilo. Maruzen pač ve, kako se izdela dobro in zanesljivo repliko.
Pri streljanju je občutek fantastičen; odsun je zelo močan in direkten (seveda govorimo o airsoft replikah, ki se seveda ne morejo primerjati s pravim orožjem). 25 metrov je razdalja, ki so jo .25g kroglice pokrile brez težav.
Še opozorilo- pred nakupom preverite, ali je replika kompatibilna z izbranim tokom. Branik sprožilca namreč štrli močno naprej.

Glede na to, da je P99 kopija oz replika prave pištole se tudi razstavlja in sestavlja tako kot prava pištola. Kar pomeni, da je potek razstavljanja sledeč:

• Odstranite nabojnik
  • Repetirate repliko
  • Sprožite v prazno v varno smer ali uporabite gumb za varno popuščanje napete udarne vzmeti
  • Potegnete vzvod za razstavljanje navzdol in ga zadržite
  • Zaklep potegnete z vodil v smeri proti prednjemu merku
  • Odstranite vodilo povratne vzmeti z vzmetjo vred
  • Izvlecite cev

Sedaj je replika pripravljena na redno vzdrževanje, torej čiščenje in podmazovanje. Sestavljanje sledi v obratnem vrstnem redu.

Pod črto
Odlična replika. Na simuliranem bojišču sicer deluje nekoliko izven konteksta, saj si P99 lahko res predstavljamo zgolj v rokah elitnih policijskih enot, ki operirajo zgolj znotraj prostorov ali pa mogoče za BB IDPA tekmovanja. Maruzen Walther P99 je replika, ki prepriča s kakovostjo.