Tuesday August 20, 2019

Maruzen Vz.61 Škorpion

Pri pisanju tega uvoda se sem se dodobra naslonil na ''Pravilo automatskog pištolja 7,65 mm M61,'' saj vsebuje cel kup zanimivih napotkov glede delovanja in ravnanja, ki veljajo tudi za repliko.

novice

Vz.61 (bralci člankov na Portalu DTI sedaj že vedo, da češka oznaka Vz. pomeni model) je izdelovala Češka Zbrojovka iz Uherskega Broda, licenčno pa tudi Crvena Zastava iz Kragujevca (z oznako M84), ki pozna tudi poseben način nastavljanja kadence- v ročaju je posebna vzmet, ki jo privijamo, če želim kadenco zmanjšati na sprejemljivo raven. Osnovni namen je bil dvojen: po eni strani kot obrambno orožje posadk težkih orožij (tankovske posadke, denimo), svoj namen pa ima tudi v ofenzivnih akcijah znotraj zaprtih prostorov. Relativno šibek naboj 7,65 ima namreč to dobro stran, da nima velike penetracije (skozi lesene zidove in stene, denimo). Mimogrede, ČZ je razvila tudi orožja na osnovi Modela 61 v različnih kalibrih 9mm, ki se navzven razlikujejo v tem, da imajo raven nabojnik. Bodi dovolj.

Maruzen Scorpion Vz.61
Maruzen Japan najbrž ni potrebno posebej predstavljati, mogoče le par besed: spada medmerki kvalitetne proizvajalce NBB in GBB replik, ki med resnimi igralci uživa velik ugled. Škatla med transportom lepo ščiti repliko in je v okras vsaki omari z replikami, skriva pa navodila, imbus ključek za nastavljanje HopUpa ter seveda repliko samo. Škorpiona načeloma štejemo v razred (replik) avtomatskih pištol; priznam, da sem imel do avtomatskih GBBjev velike pomisleke, predvsem kar se tiče porabe plina ter uporabnosti. Vendar-glede tega več v zaključku. Na tem mestu pa opozarjam (kar bom v tem članku naredil večkrat) da pri tej repliki uporabljajte le in zgolj HF134a (japonski Green gas). Uporaba tajvanskega zelenega plina bo repliko slej ko prej okvarila!

Če zgolj navajamo količino kovine bi povprečen uporabnik -ki bi si mnenje o repliki ustvaril zgolj na podlagi opisa- lahko bil razočaran: raztegljivo žičnato kopito z montažo, repetirni ročici, prednji merek, ohišje zadnjega merka, sprožilec, varovalka/selektor režima ognja, oba zatiča in nabojnik. Predvsem me moti, da je plastičen tudi branik sprožilca, predvsem zaradi tega, ker se ga dotikamo s prsti- občutek hladne kovine je pri tem nenadkriljiv. Vtis še dodatno poslabša plastična zunanja cev, ki je privita v ohišje. Sicer se da dokupiti tudi kovinske cevi, pa vendar ne bi bilo napak, če bi bila že v izhodišču uporabljena kovinska cev. Vse ostalo je kvalitetna plastika, ki z nekoliko hrapavo teksturo lepo oponaša jekleno pločevino, iz katere je pravi Škorpion izdelan. Precej težka replika (okoli kilograma) je lepo balansirana in omogoča neproblematično uporabo z eno roko.

Replika je zasnovana zelo ergonomsko- votel ročaj (domači mojster lahko tako repliko še dodatno obteži) je pod pravim kotom, da tudi dolgotrajno držanje zapestja ne utrudi preveč; kovinska repetirna ročica (pravilneje gumb) je obojestranska, tako da je repetiranje strelcem z levo dominantno roko precej olajšano. Obojeročno uporabo (seveda prave) omogoča tudi izrez za izmet tulcev, ki je na vrhu ohišja, tako da tulce izmetava navzgor in naprej. Selektor ognja je zgolj na levi strani, vendar je postavljen tako, da levoročnega strelca ne bo oviral in se mu zajedal v dlan.

Razstavljanje je popolnoma neproblematično: izbijemo prednji zatič in replika razpade na spodnji del s prožilnim mehanizmom ter zaklepišče s cevjo. Pri tem velja poudariti, da je s tem osnovno razstavljanje končano, kolikor pa sem si ogledoval se repliko razstavi na identičen način kot pravo orožje! Sestavljanje poteka na isti način in izurjenemo uporabniku vsa procedura ne bi smela vzeti več kot nekaj deset sekund. Zgornji in spodnji del se lepo zatakneta drug ob drugega, vstavimo zatič in to je to. Prav načinu sestavljanja in izbranemu materialu pa lahko pripišemo dejstvo, da Maruzenova replika zelo slabo prenaša namestitev razbijala poka. Velika teža na koncu cevi namreč povzroči, da spodnji del ohišja (ter ležišče BBjev) ter ter cev nista več poravnana v isti osti. Namestitev razbijala poka tako ne more biti priporočljiva.
HopUp se nastavlja precej nerodno, saj je potrebno repliko razstaviti ter s priloženim ključem priviti oziroma zaviti vzvod, ki pritiska na gumico. Zelo zamudno, pa vendar ko je HopUp nastavljen, se ne bo odvil.

sestava

Kot vse plinske replike je tudi Škorpiona treba pravilno vzdrževati ter podmazovati, predvsem na kritičnih delih, kjer je prisotno trenje- tukaj seveda mislim predvsem na zaklep (v tem trenutku zanemarimo nabojnik ter dele iz gume in plastike).

Originalnih oznak na repliki ni, zgolj drobni napis ''Maruzen Japan Vz.61, Made in Japan'' ter identičnega napisa na nabojniku.

selektorŽično kopito
nabojnik Kopito je narejeno iz 3 mm debele žice in se raztegne tako, da ga z odločnim potegom iztaknemo iz ležišča, ki ga tvori prednji branik merka. Kopito lepo klikne v zadnji položaj in replika je pripravljena za delovanje. Samo kopito se uvršča v razred ''pogojno uporabno,'' saj je bistveno prekratko, žica v obliki črke U pa se neprijetno zajeda v ramo. Poleg tega ima raztegnjeno kopito tudi 2-3 mm hoda, kar pa pri uporabi ne moti. Glede na način vpetja tudi mislim, da ni nevarnosti, da bi se kopito odlomilo- razen, če bi se res potrudili.
Pri uporabi kopita vas opozarjam, da bodite previdni, kje je nedominantna (podporna roka)- kaj hitro se zgodi, da boste na palcu dobili odrgnino obojestranske repetirne ročice.

Kopito pospravimo tako, da pritisnemo gumbek na levi strani kopita.

Nabojnik
Nabojnik je precej običajna zadeva, ki pa ima to slabost, da je izdelan iz dveh delov (ustje ter telo nabojnika), kar pomeni, da se bo v začetku v stiku med obema vzmet zatikala. Napako popravi poteg s fino pilico ali pa pogosta uporaba, saj prinašalo BBjev ščasoma stik popolnoma gladko obrusi. Kot vedno priporočam uporabo kvalitetnih BBjev, sam z Excell .25 kuglicami nisem imel najmanjšega problema, nekateri uporabniki pa so pri uporabi drugih, manj uglednih znamk poročali o zatikanju. Nabojnik je v celoti izdelan iz kovine, pri vlaganju pa je potrebna pozornost, da ga ne vlagamo v stilu AK nabojnikov (tj. s prednjim robom naprej) pač pa ga nežno a odločno porinemo naravnost v repliko.

Nabojnik ima kapaciteto 24 BBjev, ki se nalagajo cik-cak; bodite pozorni, da so vsi BBji vloženi pravilno- ne samo, da z skrbnim polnjenjem povečate kapaciteto nabojnika, na ta način zagotovite tudi neproblematično polnjenje replike. Z nabojnikom pa je povezan tudi estetski očitek- beli BBji na prednji strani delujejo dokaj neugledno. Zadevo reši uporaba BBjev iz temne plastike. Poraba plina je odvisna od režima ognja- pri uporabi kratkih rafalov mi je uspelo iz enega polnjenja iztisniti nekako dva polna nabojnika BBjev.

Na strelski liniji
Zabavni del! Resnično zabavni del... Napolnimo nabojnik, ga vstavimo v repliko, jo repetiramo ter najprej pretaknemo na polavtomatski način in pritisnemo na sprožilec. Replika ima prijeten, jasen in močen odsun. BBji so tarčo luknjali v tesni skupini (3 cm, strelska razdalja 7 metrov). Ker ne maram polovičarstva sem seveda preklopil tudi v avtomatski način... in nasmeh se mi je razlezel od ušesa do ušesa. BBji so papir popolnoma razcefrali, je pa res da je za maksimalni učinek potrebno kontrolirati prst na sprožilcu- ne glede na to, kako zabavno je streljati v avtomatskem načinu.
Hitri test zunaj je potrdil, da je maksimalni uporabni domet kakšnih 25 metrov.

napaka
Recept za boleč in odrgnjen palec - izogibajte se, da bi repliko držali tako.

Zaključek
Končno ste se prebili do zaključka. Kaj poreči? Mogoče to, da je replika zakletemu nasprotniku avtomatskih GBB replik neverjetno všeč. Mogoče tudi to, da je poleg KSCjeve replike CZ75 to edina plinska (pri tem zavestno pozabljam na Hudson TT33) replika orožja, narejenega za železno zaveso. Potrebno pa je seveda omeniti, da si boste morali priskrbeti še ustrezen tok, kajti replika je tako velika, da je v klasične toke ni mogoče spraviti. Še enkrat pa opozarjam, da je za repliko primeren zgolj HFc134a!

Dodatne fotografije so na volji v Galeriji DTI.

Corporal
fotografije Ferch

Enotna prijava

Prijavite se z drugim računom:

Powered by OneAll Social Login
Prijava

Na vrh

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piskotke. We use cookies to improve our website and your experience when using it. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information