Tuesday August 20, 2019

Maruzen 1911 CQB

Kaj napisati o orožju, ki je bistveno zaznamovalo prejšnje ter začetek tega stoletja in se po prepoznavnosti uvršča ob bok znamenitemu Avtomatu Kalašnikova? Najbrž nič takega, kar nismo že povedali, mogoče le, da jo Američani kujejo v nebo kot najboljšo bojno pištolo na svetu. In kdor je streljal z njo, se jim to več ali manj potrjuje, seveda pod pogojem, da je streljal z dostojnim izdelkom. Vse povedano nam omogoča gladek preskok v airsoft, saj ne glede na slavo, ki jo uživa izdelovalec pravega orožja slabo izdelani replika taka slava kaj malo pomaga.

stran


Maruzen 1911 Government CQB
Igralec, ki si je izbral repliko Colta1911 na voljo nima kaj posebne izbire- na eni strani KWCjeve poizkuse, na drugi pa izjemno kvalitetne, realistične ter -žal- drage replike Western Arms. Maruzenov Government po mojem skromnem mnenju odlično pokrije nišo za igralce, ki želijo kvaliteten, realističen, natančen in močan izdelek, pa ne za pretirano ceno.
Pojasnilo o imenu: komercialno ime Government je Colt pritaknil izdelkom, ki so bili namenjeni civilnemu tržišču in ne vojaškim potrebam; dodatek 70 pa govori o tem, da gre za kopijo starožitne verzije M1911A1 (A1 je nekoliko izboljšan model iz leta 1926), ki ima zgolj izboljšano vodilo cevi, kar omogoča doseganje večje natančnosti.
ABS, iz katerega je izdelana replika daje občutek kakovosti, kovinski del, le teh ni ravno malo pa dajejo repliki občutek teže ter prijeten otip. Spisek kovinskih delov je sledeč:

 • Vodilo cevi (Bushing)
 • Vezni člen med cevjo in gabaritom (Linkup)
 • Zaustavljalo/utrjevalo zaklepa (slideStop)
 • Sprožilec
 • Utrjevalo nabojnika
 • Nabojnik
 • Kladivce
 • Ohišje sprožilnega mehanizma
 • Hrbet ročaja/ohišje vzmeti kladivca (mainspring housing)
 • Vzvod varovalke, ki se aktivira z palcem na gabaritu (thumb Safety)
 • Varovalka v ročaju, kis e aktivira z stiskom oz. bobrov rep, (Beaver Tail Grip Safety)

S spiska je razvidno, da so vsi kritični deli kovinski. Od običajnih izdelkov se razlikuje po tem, da ima na ogrodju (razkošno dolge) 100 mm tračnice, ki omogočajo pritrditev laserskega označevalca oziroma taktične svetilke.
Če odštejemo ta nadstandardni (nikakor pa ne neobičajen) dodatek govorimo o repliki, ki se tesno naslanja na vojaški standard M1911A1, kar se kaže kot:

 • sprožilec brez dodanih luknjic
 • nenastavljivi vojaški merki
 • običajno kladivce
 • enostranska varovalka ''ozkega'' tipa.

nabojnikPrav pri kladivcu se bi rad pomudil za trenutek. Takoj ko repliko primemo v roko opazimo, da ima kladivce nekaj mm hoda?! Moment....popolnoma nova replika, kladivce se pa maje? Ah... malenkost potrpljenja. Maruzen je pri tej repliki uporabil nov pristop imenovan ''ADVANCED BLOWBACK SYSTEM,'' ki obljublja (za airsoft replike) izjemno močan odsun in obljublja domet do 50 metrov. PRav zaradi tega je uporabljena relativno šibka vzmet, kar povzroči gibanje kladivca (manj energije se porabi za stiskanje vzmeti, več jo gre v gibanje zaklepa). Za odsun jamčim, da je izjemno jasen in močan. Kako pa je z dometom? Preberite si v nadaljevanju.

Maruzen uporablja ti. ''50/50'' plinski sistem, kar pomeni, da je polovica plina namenjena pogonu BBja, druga polovica pa je namenjena ustvarjanju odsuna. Kot sem že omenil, je odsun impresiven.

Precejšnja redkost pri replikah (no, če zanemarimo četrto serijo CAjevih Armalitk) pa individualna serijska številka, ki jo nosi vsaka replika. Individualna serijska številka se nahaja na ogrodju, na škatli pa je nalepljena nalepka, ki potrujeje ''istovetnost'' (pri opisani repliki 239714).

Oznake
Replika nima originalnih Coltovih oznak, ima pa napis Government Series 70, ter že omenjeno individualno serijsko številko. Za pristaše pravih oznak bo to odvrnilo od nakupa, kar pa pomeni, da bo treba kupiti repliko Western Arms z vsemi oznakami. Za vse ostale, ki jim to ni najpomembnejše pri repliki, pa bodo te oznake zadovoljive.

Nabojnik
Nabojnik oponaša originalni nabojnik enorednega tipa in to z odliko.
Pri tem pa velja opozorilo, da vam nabojnik nikar ne sme pasti na tla- ''ustnice'' so namreč plastične in srečanja z betonskimi tlemi ne preživijo. To je najbrž tudi edina resna kritika, ki velja nabojniku.
Originalni enoredni nabojnik ima kapaciteto 7+1 nabojev; Maruzenova replika pa 12+1, kar je zelo dober približek. Za manj konzervativne strelce je dodatni nabojnik zelo priporočljiv.

Rastavljanje
Razstavljanje poteka kot pri real steel vzorniku v naslednjem vrstnem redu:

 1. Izvleci nabojnik in preveri da v cevi ni kroglice
 2. Zaklep povleci nazaj do točke kjer se zaustavljalo/utrjevalo zaklepa oz njen zatič pokriva z utorom v zaklepu
 3. Izvleci ustavljalo/utrjevalo zaklepa
 4. Potisni zaklep naprej doker se ne sname z vodil
 5. Odstrani povratno vzmet ter vodilo povratne vzmeti
 6. Vodilo cevi oz. bushing obrni za 45 stopinj proti smeri urinega kazalca in ga izvleci
 7. Vezni člen med cevjo in gabaritom potisni dol in izvleci cev

Replika je tako razstavljena za redno čiščenje in vzdrževanje. Nadaljno razstavljanje odsvetujem zaradi kompleksnosti mehanike/ustroja replike, ki je identična originalnim Coltom. Prav tako nadaljne razstavljanje najbrž ne deluje blagodejno na prenehanje veljavnosti garancije.

razstavljena

Sestavljanje poteka v obratnem vrstnem redu.

Strelska linija
Streljanje z Maruzenovo vladno petinštiridesetico za boj v zaprtih prostorih je- enkraten. Vstavite poprej napolnjen nabojnik in repetirate. Prvi strel vas bo malce presenetil, saj je imamerki SA sprožilec (enojno delovanje) in ima res kratek hod. Za proženje je potrebna res majhna sila, vendar po nekaj strelih strelec dobi občutek, kje je meja proženja in sprožilec se izkaže za odličnega (...osebno mnenje: najboljši sprožilec doslej- kar sem jih imel priložnost preizkusiti na katerikoli repliki) v strelskem žargonu bi rekli da je ''crisp'' (neposreden). Sprožilec ima na prednji strani, kjer se ga običajno dotikamo z prstom narejene zareze proti zdrsu prsta, tako je proženje še bolj pozitivno. Ob prijemu replike najprej opazimo da je sprednji del ročaja lepo gosto čekiran (...checkering, obdelava površine z jedkanjem ki ustvari kockast oz. diamantni vzorec, navzkrižno narebričenje, namenjeno boljšemu oprijemu) kar omogoča dober oprijem z mokrimi (...potnimi, umazanimi) rokami. Ročajne platnice so dovolj široke ter ravno tako fino čekirane. Primerne so za strelce z srednje veliki rokami. Strelci z manjšimi rokami, pa lahko originalne zamenjajo z tanjšimi platnicami, saj replika sprejme originalne platnice brez predelave. Tudi zadnji del ročaja, točneje ohišje vzmeti kladivca, je narebren in je standardnega tipa, za razliko od ploščatega (...flat mainspring housing), ki je vgrajen v nekatere replike. Začetniku se kaj rado pripeti, da zaradi napačnega prijema replike let a ne bo delovala. To je posledica v ročaj vgrajene varovalke tipa bobrov rep, ki prepreči neželjeno sproženje pri padcu. Zato je treba repliko prijeti čim višje ter s tem stisniti varovalko in jo tako deaktivirati. Druga varovalka je nameščena na gabaritu in je namenjena nošenju orožja na način ''napet in zaklenjen'' oz. ''Cocked and Locked,'' kot se replike z SA delovanjem sprožilca dejansko nosijo. Varovalka je majhna, standardno vojaška a služi namenu in z jasnim klikom repliko odklene ali zaklene. Njena majhnost je dodatna prednost, da se ne zatika ob oblačila ali tok. Merki so nizki in majhni ter niso namenjeni preciznemu streljanju, vendar v spopadu nudijo dobro namerilno sliko. Odsun je fantastičen in se skoraj lahko meri s tistim pri Desert Eaglu. Občutek je res nepopisno dober- kar pa pokvari nekoliko prešibak hopup, ki sicer res zagotavlja vertikalno precej dolg let (ki pa je krajši od obljubljenih 50 metrov) moteče pa je, da zadnjih 3-4 metre BBji občasno zavijejo vstran. Napaka je moteča, če je nasprotnik res na skrajnem robu uporabnega dometa (30 metrov). Problem lahko rešimo tako, da poiščemo kroglice prave teže (...prava teža) in nato za te kroglice nastavite hop up. Pa vendar, replike pištole ni namenjena streljanju na razdalje večje kot 15 metrov, tako kot tudi prave pištole to niso.

profil


Zaključek
Glavni zadržek, ki se pojavlja v zvezi z Maruzenovo serijo 1911 je v tem, da ni dostopnih rezervnih delov (z izjemo nabojnikov). Sam tega ne doživljam kot veliko pomankljivost, saj po mojih izkušnjah z rednim vzdrževanjem, uporabo plina, ki je za repliko predpisan (japonski Hfc134a) ter nekoliko pozornosti pri uporabi težave z GBB replikami zreduciramo na minimum. Redka replika, kar pomeni malo kakovostnih opisov (pa še tisti, so špekulativne narave ali pa repliko primerjajo z izdelki Western Arms)... Replika sama je kot taka namenjena vsem ljubiteljem Coltov, predvsem pa igralcem, strelcem, ki od svoje replike poleg zanesljivosti in izgleda pričakujejo tudi veliko užitkov ob streljanju. Ostaja pa dejstvo, da to ni replika ki bo po vsakomur všeč na prvi pogled, kajti izgled, oblika ročaja in količina kroglic v nabojniku ne bodo zadovoljili vseh. To je replika ki jo je treba potežkati, pomeriti, preizkusiti s streljanjem na tarčo ... Potem pa sta dve možnosti: ali vam bo strahovito všeč ali pa sploh ne. Vmesne poti skorajda ni.

Za pomoč pri opisu te replike se zahvaljujem pravemu 1911 affecionadu GorkoSanu, ki ni skoparil z nasveti in kritikami.

Corporal

Enotna prijava

Prijavite se z drugim računom:

Powered by OneAll Social Login
Prijava

Na vrh

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piskotke. We use cookies to improve our website and your experience when using it. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information