Wednesday October 23, 2019

KWA CZ75

V nekdanjem Varšavskem paktu so bile pištole kot del osebne oborožitve vedno zanemarjane. Sicer je bilo nekaj odličnih rešitev, ki so bile namenjene predvsem specialnim enotam (AP Stečkin, pridušene pištole), drugače pa so bili v uporabi zelo povprečni modeli, ki se niso mogli meriti z zahodnimi službenimi pištolami. Vendar pa so iz povprečja odstopali Čehi, ki nikoli niso privolili v to, da bi za vojsko in milico izdelovali orožje po licencah iz Sovjetske Zveze. Čehi imajo namreč slavno preteklost izdelovanja odličnega ročnega (ter tudi težjega) orožja in to potrjujeta tudi Vz52 (pištola) ter Vz 58 (jurišna puška).
V prvi polovici 70ih let sta brata Koukecky, zaposlena v Češki Zbrojovki iz Uherskega Broda začela snovati moderno bojno pištolo v -za vzhodni blok- netipičnemu kalibru 9mm dolgi. Rezultat je bila ergonomska, zanesljiva ter izjemno kopirana pištola, saj so jo posneli vsi- od Američanov (Springfield P9), Švicarjev (SPHYINX 2000), Izraelcev (IMI Jericho 941), Kitajcev, Turkov itd. itd.
Majhna zanimivost- do leta 1990 ni bila v uporabi kot službena oborožitev niti na Češkem.

promo

Replika
Naj začnem na čisto narobnem koncu- CZ M75 odlično leži v roki. Zame osebno (pazite, govorim o orožju, ne replikah) čisto najboljše med vsemi 9mm pištolami. Pa sem jih na strelišču preizkusil že cel kup.
Seveda to velja tudi za repliko. Ročaj je pod idealnim kotom in njegova dolžina je za roko, ki ni imela medveda za očeta ravno prava. Nabojnik ima peto, ki določa konec ročaja. To je pri instinktivnem streljanju precej pomembno, saj je pravilen oprijem velikega pomena. Varovalka leži ravno pod palcem, isto velja za vzvod za sproščanje zaklepa. Pri ergonomiji Zbrojovki ni para.

Replika je posneta po drugi seriji CZ M75, (...prva je imela krajši gabarit, torej tudi krajša vodila zaklepa, tretja serija pa ima ''bojno'' oblikovan branik sprožilca, ter bojno oz ''Commander Type'' kladivce). Na prvi pogled je replika zelo plastična...kar pa v tem primeru ni nerealistično. CZ 75 je namreč pogosto obdelana s ti ''tropskim finišem,'' ki ima skoraj enak lesk, kot z silikonom naoljen ABS. Ko smo že pri ABS lahko naštejemo tudi kovinske dele: nabojnik, kladivce, sprožilec, zadnji merek, utrjevalo nabojnika, varovalka ter gumb za sproščanje zaklepa. Cev je sicer ''kromirana,'' vendar se pod obdelavo skriva plastika (sodim po teži). Nabojnik je iste oblike, kot pri seriji Beretta, zgolj zareza, kamor se zatakne zob utrjevala je na drugem mestu. Z drugimi besedami- rezervni deli (če so potrebni) niso problematični. Kapaciteta nabojnika je standardnih 26 BBjev. Repliki je polnilno orodje sicer proloženo, vendar ga bomo uporabljali malokrat, ker je tako kot večina tovrstnih pripomočkov nerodnih za prenašanje in uporabo. Tako nabojnike kot tudi repliko z lahkoto prenašamo v toku, ki je namenjen Beretti M9.
Na KSC/KWAjevi repliki kot je običajno originalnih oznak ni.

Razstavljanje je izjemno preprosto
1. najprej se prepričamo, da v repliki ni nabojnika in da v ležišču ni BBja
2. Zaklep premaknemo pol centimetra nazaj, da se pokrijeta zarezi na gabaritu in zaklepu ter odstranimo vzvod za sproščanje zaklepa z previdnim potegom iz gabarita
3. Previdno potegnemo zaklep z vodila, pri tem pazimo, da vodilo povratne vzmeti in sama povratna vzmet ne padeta na tla.

Sestavljamo v obratnem vrstnem redu.

Sedaj pa k posebnostim, ko to repliko (in pravo CZ M75) ločujejo od konkurence:

• vodilo povratne vzmeti ni polne, ampak polovične dolžine. Sprednji del zaklepa namreč nima odprtine, skozi katero bi gledalo vodilo povratne vzmeti, ko je zaklep v zadnjem položaju. To ima svoje prednosti in slabosti. Na ta način je mogoče pištolo/repliko repetirati tudi, če druge roke nimamo proste (ne priporočam!); otežen je dostop umazanije do notranjosti. Po drugi strani pa je za izdelavo vzmeti ni uporabljena klasična žica, ampak ploščata, saj se klasična vzmet preveč zvija. To ima nekaj zoprnih posledic, mene osebno motita dve: prvič, občasno pri repetiranju vzmet da od sebe grozljiv hreščeč zvok, in drugič, kar je še bolj moteče- pri repetiranju se zaklep zelo lenobno premakne naprej. Očitno trdota take vzmeti ne zadošča za hitro repetiranje.
  • običajno je, da so vodila zaklepa na gabaritu postavljena na zunanjo stran, v zaklepu pa na notranjo. Pri CZ pa je ravno obratno in izgleda, kot da gabarit oklepa zaklep. Zaradi tega je (optično) gabarit zelo visok, zaklepa pa je relativno malo. Vendar zelo pozitivno (globoko in gosto) rebričenje zadnjega dela prispeva k temu, da je tudi z rokavicami ravnanje in repetiranje varno in učinkovito.

merkiPrednji merek je del zaklepa in je plastičen, zadnji pa kovinski in z vijakom pritrjen s spodnje strani zaklepa. Nezgode v stilu Glockov, kjer merki serijsko izpadajo tako ne bo. Namerilna slika ni slaba, vendar kot je bilo omenjeno v uvodu- govorimo o repliki druge verzije VZ M75, ki datirajo globoko v 80ega leta prejšnjega stoletja in tudi replika sledi standardu tistega časa, ko so bili merki z dodatkom tricijevih pik rezervirani za precej drage nadgradnje po nakupu. Merki so torej - funkcionalni.

Streljanje
Nabojnik napolnimo z plinom in BBji ter ga vstavimo v repliko. Repliko repetiramo (in spet obupujemo nad lenim zaklepom) ter pritisnemo na sprožilec. Uradna ugotovitev: KWA/KSC CZ M75 ima odličen sprožilec, saj kladivca ne vleče, ampak ga potiska. Točka proženja je definirana odlično in po nekaj izstreljenih nabojnikih natančno vemo, kdaj bo sprožilec ''klecnil.'' Replika pozna SA/DA način delovanja (prvi strel je sprožilec trd, naslednji so mehki). Veliko zunanje kladivce v obliki pete (hammer spur) je na vrhu narebričeno, če ga je potrebno napeti ročno. Pred udarcem kladica je roka dobro zaščitena, vendar le, če repliko držimo pravilno. V nasprotnem primeru bo neprevidneža udarilo kladivce, kar je v airsoftu zgolj neprijetno, večjih posledic na ne pusti.
HopUp se nastavlja tako kot pri veliki večini KWA/KSC replik- s priloženim ključkom skozi odprtino zaklepa. Verziranim uporabnikom to vzame res malo časa. Optimalne rezultate se doseže z uporabo .20g BBjev, ki so tudi priloženi.

komande
Bodite pozorni na obe zarezi na gabaritu. Levo vzvod za sproščanje zaklepa, desno varovalka. Replika ni zavarovana

Mimogrede, tudi replika pozna ti. polnapet položaj (saftety stop on hammer) ki preprečuje nazaželjen strel, če pri ročnem napenjanju kladivca prst spodleti. Vzvoda za sproščanje kladivca iz zadnjega položaja nima. Za to se je potrebno ozreti po verziji CZ 75 BD, ki pa je v airsoftu nažalost ni.
Streljanje je lepa izkušnja, odsun je lepo definiran in se ga čuti, čeprav ni nič posebnega. Hitrosti z tajvanskim zelenim plinom in strelišču pri 20°C se vrtijo okoli 100 m/s (običajna odstopanja so všteta). Povprečje, pač. Za površne bralce pa še enkrat poudarjam- lenobnost zaklepa se čuti zgolj pri repetiranju, pri streljanju zaklep teče gladko.

Zaključek
Ta replika pomeni pravo osvežilo po nepreglednih hordah replik M9 (Beretta), G17/18 (Glock) ter 1911 (Colt). Ima sicer nekaj pomanjkljivosti (najbolj moti len hod zaklepa pri repetiranju). Če imate repliko AKja in se ogledujete za poceni sekundarno repliko... v ožji izbor uvrstite KSC/KWA CZ75. Če nič drugega, pomeni odstopanje od dolgočasnega zaporedja Colt/Glock/Beretta.