Tuesday August 20, 2019

KWA Ingram/MAC 11

Dvojno pomenovanje replike sledi iz dejstva, da je orožje v začetku 70ih prejšnjega stoletja zasnoval Gordon Ingram, proizvajalo pa njegovo podjetje Military Armament Company (MAC). Orožje je bilo zasnovano v dveh kalibrih: MAC 10 v kalibru .45ACP ter MAC 11 v kalibru 9mm kratki (9×17). Orožje je zasnovano kot kompaktna oborožitev telesnih stražarjev ter vseh tistih oborožencev, ki potrebujejo kratko, kompaktno, lahko ter enostavno orožje, ki strelja v avtomatskem in polavtomatskem načinu. Orožja iz serije MAC streljajo iz odprtega zaklepa (kratek opis delovanja: zaklep je pred strelom v zadnjem, torej odprtem položaju. Ob pritisku na sprožilec se zaklep premakne naprej, potisne naboj -kroglico- v cev, pri pravem orožju nepremična udarna igla ob potisku naboja v ležišče udari po inicialni kapici in naboj se sproži. Takoj po sprožitvi se zaklep vrne v zadnji položaj, pri čimer izvrže prazen tulec in napne udarno kladivce v kolikor ga mehanizem ima oz. napne povratno vzmet, s čimer je orožje (v tem primeru replika) pripravljeno na nov strel. Po (vsakem, tudi po zadnjem) izstreljenem strelu zaklep ostane v zadnjem položaju. Pri MAC 11 je udarna igla je nepremična in je del zaklepa. Ta način omogoča hitrejše hlajenje orožja, saj ima hladen zrak dostop do zaklepa/ležišča naboja- fant, kakšen dolg oklepaj!), ker je proizvajalec posnel tudi pri repliki, ter preprečuje (pri pravem orožju) samovžig naboja zaradi pregrete cevi. Tak način delovanja zaklepa je primeren za orožja z visoko kadenco streljanja.

profil

V airsoft svetu obstajajo tako replike MAC10 kot MAC11, v tem testu pa bomo pod drobnogled vzeli KWAjevo repliko MAC11.

KWA/KSC/KFC?
V debato KSC/KWA ne bom zahajal, saj je bilo o tem prelitih ogromno elektronov, popolnoma brez uporabnega rezultata. Replika spada v kategorijo ''malo mešano,'' saj škatla govori eno (KWA), navodila drugo (KSC), na repliki je odtisnjen znak KSC, ima pa popolne oznake (kar je razpoznavni znak replik KSC). Če vas sedajle nekoliko boli glava, vas upravičeno...

Kot sem že omenil, ima replika originalne oznake proizvajalca, ki ima (netipično za proizvajalce iz Tajvana, če privzamem, da je KWA tajvanska družba) oznake vrezane natančno ter globoko (konkurenca ima pogosto zgolj odtisnjene).

trmark

Replika je izdelana zelo dostojno, saj kljub dejstvu, da je ohišje plastično, ne škriplje. Eksterni kovinski deli: žično kopito, sprožilec, varovalka, selektor ognja, nabojnik, gumb za izmet nabojnika, repetirna ročica, zunanja cev z navojem, nastavek za jermen ter drugi manjši deli (različni zatiči ter vijaki). Replika je lepo uravnotežena (vsaj z zloženim kopitom) in lepo sede v roko. Za strelce z malce večjo roko pa je ročaj premajhen, saj spodnji del dlani štrli preko zadnjega dela ročaja, mezinec pa običajno že počiva na nabojniku in ne na ročaju.

merkiPred uporabo
Tako merki kot tudi kopito se uvrščajo v razred ''simbolično.'' Kopito je raztegljivo, merki so fiksni in predstavljajo zgolj luknjico na zadnji strani ter paličasti merek spredaj. Pošteno povedano, merki so neuporabni. Zloženo kopito pa merke celo delno zastira.

Nastavek za jermen je pri airsoft repliki neuporaben, pri orožju pa še kako potreben. Orožje je namreč kratko in podporna roka precej lahko zaide pred ustje, kar se utegne končati precej nesrečno; poleg tega kombinacija visoke kadence ter avtomatskega ognja povzroči neželjeno dvigovanje ustja cevi. Jermenček okoli nedominantne roke te probleme vsaj omili, če ne odpravi.

Streljanje
Sistem z odprtim zaklepom pozna nekaj posebnosti, na katere bom opozoril na tem mestu. Preden vložite nabojnik naj bo zaklep v zadnjem (repetiranem) položaju- ''klasično'' vstavljanje lahko vodi k poškodbi vodila zaklepa. Sumim, da gre pogosta poročila o težavah z zanesljivostjo pripisati ravno temu.

ležišče

Ko nabojnik napolnemo z 48 BBji (dvoredno, pri vstavljanju pazite na to, da bodo vloženi cik-cak) ga vstavimo. Če smo vajeni običajnih, ''enovzvodnih'' varovalk, kjer z enim vzvodom repliko odklenemo in določimo režim ognja, bomo pri tej repliki nekoliko presenečeni. Pod kazalcem dominatne roke na spodnji strani ohišja (nad sprožilcem) se nahaja ploščat vzvod varovalke, ki ga enostavno pretaknemo. Režim ognja pa izbiramo z vrtljivim stikalom na levi strani ohišja. Mimogrede, gumb se obrača za 360 stopinj. Priporočam, da uporabljate zgornjih 180 stopinj, saj nekateri uporabniki poročajo, da poljubno vrtenje gumba *lahko* povzroči zastoj. Preizkušal tega nisem iz razumljivega vzroka. Nastavljivi hopup se nastavlja s priloženim ključkom, razstavljanje replike ni potrebno. Vse je moč postoriti skozi odprtino zaklepa.

Prva stvar, ki jo opazimo -in ko se nehamo režati- je strahovito visoka kadenca. Nabojnik jeselektor prazen v dveh sekundah! Ker ne govorimo o podporni repliki, pač pa o repliki, ki zagotavlja podaljšanje ''preživetja'' na simuliranem bojišču je zaradi tega pri pritiskanju na sprožilec potrebno nekoliko samokontrole... je pa streljanje v rafalnem načinu hudo zabavno. Replika namreč pri streljanju zelo lepo poskakuje v roki in nudi prijetno realističen občutek odsuna (ki seveda ni primerljiv s tistim pri pravi, je pa za airsoft replike kar občuten). Torej- pri streljanju uporabljajte kratke rafale in polavtomatski način.

Sedaj pa še opozorilo- ker strelja iz odprtega zaklepa je ležišče vedno izpostavljeno hladnemu zraku (v airsoftu pač neuporabno) ter žal tudi umazaniji (v airsoftu hudo škodljivo). Pri uporabi bodite pozorni, da pri zaleganju/plazenju/premikanju ne zamažete ležišča. To se lahko zgodi prej, kot bi si mislili... Še precej pomembno varnostno opozorilo- kot pri vseh orožjih, ki imajo inercijski zaklep se tudi pri airsoft repliki kaj lahko zgodi, da bo replika pri padcu z zadnjim delom na tla ustrelila. Bili ste opozorjeni.

Žično kopito se raztegne tako, da najprej stisnemo spodnji, zapognjeni del in raztegnemo ''kljuko,'' ki sega na zgornji del ohišja. Ravno s tem delom pa je povezana edina resna zamera tej repliki, saj gre kopito v zadnji položaj precej trdo. Razlog je kovinski nastavek, kamor se zatakne luknjica na kopitu. Potreben je poseg s pilico. Kopito v dolžino raztegnemo tako, da stisnemo gumb na spodnji strani in kopito potegnemo navzven. Raztegnjeno kopito je sicer trdno, ni pa kakšen vzor funkcionalnosti ali celo udobja. Največkrat ga niti ne boste uporabljali.

Razstavljanje
Osnovno razstavljanje je precej enostavno. Izbijemo oba zatiča na prednji strani (prazaprav zatič in plastično varovalko), odstranimo kopito (ga potegnemo do konca ven) ter previdno ločimo zaklepišče od sprožilnega mehanizma. Kot je razstavljanje preprosto pri pravi, je tudi pri airsoft repliki. Mojstrom pri KSC gre nedvomno pohvala za to, da so genialno preprostost tega orožja prelili tudi v airsoft.

primerjava

Namembnost
Sam sem skeptičen do uporabe te replike kot sekundarne replike, ki počiva zavarovana na dosegu roke. Za kaj takega je preveč nerodna, toki so preveliki (če kvalitetnega sploh dobite), improvizirana nošnja (nahrbtniki, zataknjen za pas ali kaj tretjega podobno nespametnega) pa je nepraktična. Torej, komu je ta replika sploh namenjena?
V prvi vrsti namembnost dobro posnema tisto pri pravem orožju; namenjena je vsem tistim, ki jih večja replika moti pri igranju vloge. Dodaten nabojnik- ne, vsaj dva dodatna nabojnika- pa sta nujno potrebna tudi v tem primeru.
Pa še zadnje veliko vprašanje: replika Mac11 ali Vz61 Škorpijon? Preberite oba opisa in se odločite po svoji vesti. Obe repliki sta neproblematični in zanesljivi ter vsaj po mojih izkušnjah sta delovali odlično ter brez zastojev- in izbira je odvisna zgolj od estetske preference.

Corporal

Enotna prijava

Prijavite se z drugim računom:

Powered by OneAll Social Login
Prijava

Na vrh

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piskotke. We use cookies to improve our website and your experience when using it. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information