Tuesday August 20, 2019
KSC Special Purpose Pistol

Steyr Mannlicher ima dolgo in slavno zgodovino izdelovanja pehotnega orožja. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1864 in si je hitro ustvarilo ime z prvo Werndlovo enostrelno zadnjačo, nato pa še danes znamenito repetirko Steyr-Mannlicher. In če se je podjetje obdržalo na tako kompetitivnem in prepišnem trgu, kot je orožni, govori o dvojem: o sposobnem vodstvu ter odličnem prodajnem programu. Vsaj o drugem smo lahko prepričani. Izdelki kot so AUG, GB-M, Steyr Scout in drugi to zagotavljajo.
9mm Steyr SPP je civilna, polavtomatska verzija Steyr TMP (Tactical Machine Pistol), namenjene predvsem specialnim enotam ter osebnim varnostnikom. Odlikuje je izjemna kompaktnost ter zanesljivost ter visoka kadenca v rafalnem načinu streljanja. Vendar še enkrat - ko govorimo o SPP (Special Purpose Pistol), govorimo o polavtomatski verziji, namenjeni civilnemu trgu, TMP pa je namenjen zgolj vojaški/policijski uporabi. KSC ima tukaj kosmata ušesa, saj opisana replika pozna oba načina delovanja.

tmpspp

KSC Steyr SPP

Na zgornji sliki (vir: domača stran KSC) je mogoče primerjati konfiguracijo obeh replik. Nenavadna oblika ročaja je izjemno udobna. Ker govorimo o zadnji generaciji brzostrelk/pištol je material ohišja aramidni polimer, zato je tudi tukaj uporabljena ABS plastika. Tudi zaradi tega je število zunanjih kovinskih delov zanemarljivo: sprožilec, zunanja cev ter razbijalo poka, gumb za izmet nabojnika ter gumb za sproščanje zaklepa. Vse ostalo je plastika. Vendar kvalitetna, nesvetleča plastika, ki deluje kvalitetno in zanesljivo... z eno izjemo. Repetirna ročica je plastična in občutek pri repetiranju je, da je ne odlomimo samo zaradi božje milosti. Resnici na ljubo pa je res, da o zlomljeni repetirni ročici še ni poročal noben uporabnik, kar pa ne zmanjša slabega občutka pri repetiranju. Vse skupaj poslabša še dejstvo, da je pri repetiranju potrebno repetirno ročico stisniti skupaj. Pod repetirno ročico se skriva nastavek za namestitev jermena/kopita.

Na repliki ni originalnih oznak, zgolj oznake proizvajalca. Na zaklepu se nahaja napis SPP 9×19, ki nakazuje model, ki ga je KSC posnel.

Razstavljanje
O kakršnemkoli hitrem razstavljanju na terenu lahko kar pozabimo. Pokrov zaklepišča odstranimo tako, da odvijemo vijak v luknjici pod prednjim merkom, nato pa pritisnemo na gumb, ki se nahaja zadaj. Gumb je v resnici vodilo povratne vzmeti, ki je na ta način fiksirana. Repliko razstavljajte vedno na čisti in ravni površini, ker obstaja verjetnost, da bosta vzmet in vodilo končala na tleh. Ko smo odstranili pokrov zaklepišča nam postane jasno, zakaj je streljanje s SPP v tak užitek. Zaklep je impresiven kos kovine, ki pri rafalnem streljanju prispeva k odličnemu odsunu. To je osnovno razstavljanje za podmazovanje (kar je pravzaprav vse, kar mora uporabnik vedeti). Z vodila je mogoče sneti tudi zaklep, kar pa v tej fazi nisem izvedel, ker ni bilo potrebe. Še opozorilo- vse replike, še posebej tiste, ki streljajo avtomatsko, naj bodo dobro podmazane in naoljene.

Strelna linija
HopUp se nastavlja z imbus ključem skozi odprtino na zaklepu, za kar je potrebno odstraniti pokrov zaklepišča. Dokaj nerodna rešitev. Potem, ko smo opravili s formalnostmi (HopUp, merki polnjenje nabojnika s plinom in BBji- nabojnik ima eno trših vzmeti, ki sem jih imel priliko preizkusiti) pogledamo skozi merke... ki so izjemno plitvi in slabo vidni. Zadnji merek je horizontalno nastavljiv s pomočjo vijaka.
Kronometer (merjeno pri temperaturi 23 stopinj) kazal konstantne rezultate okoli 100 m/s, kar je več kot zadovoljivo. Kot vedno je bil uporabljen japonski zeleni plin, ki je tudi edini priporočljiv za uporabo v japonskih GBB in NBB replikah. Natančnost je povprečna- z dobro nastavljenim hopupom na 20 metrov brez težave preluknjamo tarčo v velikosti A4. Odsun je omembe vreden, kot smo že omenili. Seveda pa je potrebno preizkusiti tudi avtomatski način, ki ga replika premore- ko najdemo vzvod, seveda. Navodil -kot ponavadi- nismo pregledovali...

Najprej si oglejmo vzvode, ki jih TMP premore:

• gumb za izmet nabojnika
  • selektor ognja/varovalka deluje po principu ''vse v enem,'' kar je dobra rešitev, če je odpravljen osnovni problem, kako zagotoviti zanesljivo pretikanje v polavtomatski/avtomatski režim ognja. Govorimo o vzvodu, ki ga potiskamo v ohišje. Ergonomija je prava, saj vzvod počiva pod prstom dominantne roke. Vse kar je potrebno je, da prst premaknemo na sprožilec, porinemo varovalko do polovice (polavtomatski režim) ali do konca (avtomatski režim) in pritisnemo na sprožilec. Težava je v tem, da ni pravega odziva, kako globoko je gumb pritisnjen brez vizualnega preverjanja. Spet je potrebno pridobivanje občutka, vendar nič takega, kar se ne bi bilo mogoče priučiti v enem popoldnevu.
  • Gumb za sproščanje zaklepa iz zadnjega položaja.

Kadenca je fenomenalna, po preračunih drugih uporabnikov se giblje okoli 800 BBjev/min.

oznake

Nabojnik
Repliki SPP je priložen, kratki ''LowCap'' (da, tudi pri pravem orožju obstajajo nabojniki z visoko in reducirano kapaciteto) s kapaciteto 30 BBjev. S priloženim orodjem je polnjenje hitro in enostavno. Obstajajo pa tudi dolgi nabojniki za 50 BBjev, ki so serijsko priloženi repliki TMP. Nabojnik je popolnoma kovinske konstrukcije in ga je po pritisku na gumb za izmet nabojnika potrebno dobesedno potegniti iz ležišča- kar je zelo dobra novica za vse, ki po terenu iščete izgubljene nabojnike.

hopup
Levo (zapleten) prožilni mehanizem, desno luknjica za nastavljanje HopUpa

Staro vprašanje- kam uvrstiti SPP?
KSC izdeluje plejado dodatnih delov, ki jih je moč namestiti na serijo SPP/TMP. Sem spadajo razbijala poka, montaža za namestitev optike, že omenjeni dolgi nabojniki, kopito pa je mogoče najti le z veliko sreče, tako da je mogoče repliko spremeniti v dokaj uporabno repliko brzostrelke. Spet pa se zastavlja vprašanje rabe take replike v MilSim okolju. Najprej- brez dvoma govorimo o zanesljivi in kvalitetni repliki, tako da tovrstni ugovori odpadejo. Ta in podobne replike računajo na tržno nišo igralcev, ki igrajo krajše spopade v obliki ''rund.'' V kontinuiranem, večurnem spopadu je njena uporabnost vprašljiva, saj je preveč nerodna za nošnjo v toku, nošnja v nahrbniku pa sploh odpade. KSC SPP je replika, ki si na vse kriplje prizadeva, da bi ugajala, vendar pa ji pri tem prav nemarno spodleti. Če vam je všeč, se ozrite po TMP... ki je estetsko in glede na uporabnost boljša izbira.