Saturday April 20, 2019

KSC Beretta M8000 Cougar

Beretta 8000 Cougar (pomen številk: Beretta 8000 uporablja strelivo 9×19; Beretta 8040 .40S&W; Beretta 8045 pa .45ACP) uporablja precej redek sistem zaklepanja z rotacijo cevi. Če je serija 92 z izvedenkami namenjena odkriti vojaški in policijski nošnji, pa je Beretta 8000 zasnovana za prikrito, nizkoprofilno nošnjo.
Zelo kratek in poproščen opis delovanja (ravno toliko, da bo moč razumeti članek v nadaljevanju): sistem delovanja uporablja del energije odsuna za rotacijo cevi, kar pomeni, da vsa energija ni usmerjena v gabarit in ravno zato ima Beretta 8000 Cougar neobičajno mil odsun. Pri strelu zaklepanje z bradavico jamči 100% poravnavo z ležiščem naboja ter merki, pri strelu pa se cev premakne z vzdolžnim gibanjem naprej. To prispeva k večji natančnosti ter hitrejšemu odzivnemu času za drugi strel.
Kot zanimivost naj omenim, da serijo 8000 poleg slovenske Kriminalistične policije uporablja še kakšna Agencija... Bodi dovolj za uvod.

slika

Replika
Sistem delovanja je pri repliki posnet delno. S tem želim povedati, da še vedno govorimo o klasičnem GBB delovanju kjer gibanje zaklepa poskrbi za cikel, pa vendar sama cev pri delovanju rotira. Za to skrbijo utori na cevi ter bradavice na vodilu cevi.
Replika je namenjena prodaji v Ameriki ter Evropi ter nima oznak, zgolj napis Cougar Mod. 8000. Seveda to ne vpliva na delovanja, zbiralce pa utegne motiti. Dobro pa je označen izdelovalec, katerega logo je odtisnjen tudi na platnicah replike. Še beseda dve o rdečini (upam zgolj, da tega slovenska zakonodaja ne bo zahtevala nikoli): z nekoliko potrpežljivosti jo je mogoče odluščiti.

razstavljena

Prvo razstavljanje je bilo nekoliko travmatično. Seveda sem navodila (prezirljivo) odložil v škatlo in se z dobršno mero samozavesti lotil razstavljanja in podmazovanja. Najprej seveda odstranimo nabojnik in se prepričamo, da je replika prazna. Na ogrodju se nahaja vrtljiv gumb, kakršne najdemo na praktično vseh Berettinih pištolah in posledično seveda tudi replikah. Gumb (s pritiskom na varovalko na drugi strani gabarita) zavrtim, odstranim zaklep in... na tla padejo povratna vzmet s kovinskim vodilom ter vodilo cevi z bradavico, ki zagotavlja rotacijo cevi. Torej, pri razstavljanju bodite previdni ter z roko zadržujte zaklep ter ''notranje organe.'' Ker so deli, ki so končali na tleh kovinski, ni strahu da bi se kaj poškodovalo. Sestavljanje poteka v obratnem vrstnem redu, vendar pa da vam prihranim nepotrebno delo: replika naj bo obrnjena na glavo (torej gledamo sestavne dele zaklepa), torej ravno obratno, kot smo navajeni. Pri tem zadržujemo vodilo povratne vzmeti in nataknemo gabarit. Če ni mogoče pratakniti gumba za razstavljanje v zgornji položaj, porinemo zunanjo cev naprej ter previdno poizkusimo znova. Včasih namreč vodilo cevi počiva na vzvodu in ga tako blokira. Vsekakor pa se posvetujte z navodili... sam sem bil tako trmast, da tega nisem hotel storiti.
hopupNastavitev HopUpa je zelo enostavna, saj ga nastavljamo brez orodja, ker je številčnica integralni del zunanje cevi. Nekoliko daljši nohti so pri tem definitivna prednost.

Kovinski deli so ze omenjena povratna vzmet s kovinskim vodilom ter vodilo cevi z bradavico, sprožilec, kladivce, vzvod za rastavljanje, vzvod za sproščanje zaklepa, gumb za izmet nabojnika, varovalka, nabojnik ter notranji deli, potrebni za delovanje (vzvodi, vzmeti ipd). Tehtnica se ustavi na 750 g. Kapaciteta nabojnika je 25 BB kroglic.
Gumb za izmet nabojnika je podaljšan ter diskretno umaknjen, tako da je možnost nehotenega izmeta nabojnika zmanjšana na najmanjšo možno mero. Prav pri takih podrobnostih se vidi, da je bila sama pištola in seveda tudi replika zasnovana namensko.

Za varnost je pri repliki dobro poskrbljeno. Tudi pri tej repliki varovalka deluje kot vzvod za varno popuščanje kladivca, ki svojo funkcijo opravi izborno. Sprožilec je klasični dvojni (double action), kjer z napenjanjem zunanjega kladivca omogočimo lahek in kratek hod sprožilca pri prvem strelu, taki pa so tudi naslednji. Odsun ni nič posebnega, vsekakor pa je primerljiv z drugimi replikami, ki imajo plastičen zaklep. Sicer malenkost, pa vendar: kovinsko vodilo cevi ter vodilo povratne vzmeti pri repetiranju nudita enkraten kovinski zvok, kakršnega pri repliki še nisem slišal- niti pri popolnoma kovinskih Berettah ne.

Merki so klasični, nenastavljivi ter postavljeni precej nizko (da se ne zatikajo ob obleko- še primerjava enkrat: pištola je namenjena prikriti nošnji). Razdalja med merki je za 2,5 cm krajša kot pri Beretti 92FS (14,4 cm proti 17 cm) ker pa v airsoftu govorimo o kratkih razdaljah pa je natančnost primerljiva s tisto pri replikah Berette 92FS. Serijsko so opremljeni s tremi pikami, ki pa -kot ponavadi- niso tricijeve, pač pa zgolj navadna bela barva.

Subjektivni občutek je, da je sprednji del zelo lahek (večina teže se nahaja v ročaju, kar je razumljivo, ker je nabojnik kovinski). Občutek je sprva moteč, vendar se ga je mogoče privaditi. Tudi pri izbiri toka ni težav- repliko varno varujejo toki, zasnovani za Berette M92. Na sliki desno se lahko prepričate, da je debelina replik M92FS (desno) in M8000 (levo) enaka. To pri izbiri replike upoštevajte, saj nekateri uporabniki tožijo, da je 92FS bistveno predebel za njihove dlani.

Zaključek
Vam klasična Beretta M92 ni všeč? Jo imajo vsi, vi pa bi radi nekoliko izstopali? Zahtevate pa isti občutek ter isto ergonomijo? Potem je to replika za vas. Če odštejemo nekoliko zapleteno sestavljanje (ki se ga je mogoče hitro priučiti) me je replika očarala. KSC se ni izneveril glasu proizvajalca dobrih in zanesljivih replik tudi pri tem testnem modelu.