Friday June 05, 2020

KSC Beretta Elite

Berettina pištola z oznako Elite si deli način in koncept delovanja s preizkušeno serijo 92FS (če privzamemo domnevo, da so pri KSCju posneli verzijo v originalnem kalibru 9×19- drugače govorimo o seriji 96, ki je v kalibru .40S&W). Kot zanimivost naj omenim, da je zelo priljubljena med telesnimi stražarji pomembnih ljudi.

full

 

Na tržišču je ogromno verzij Berettinih izdelkov (predvsem 92FS ter 93r), vendar pa je KWA/KSC model Elite doživel nesluten razmah, zahvaljujoč dostopni ceni in kvaliteti vredni imena KSC. Beretta Elite se od razvpitega modela M92 razlikuje po malenkost krajši cevi, zaklepu tipa Brigadier, skeletonizirano kladivce in gumijast blažilnik na dnu nabojnika pa nakazujeta na športno naravo te replike. Za piko na i poskrbi še cev v inox (nerjaveči) izvedbi, ki prispeva k drugačnosti te replike. Žal se moramo odpovedati originalnim oznakam, nadomeščene so z logotipom KSC-ja na platnicah ročaja. Kot tolažilno nagrado dobimo le lep napis na zaklepu: ''TASK FORCES MODEL FOR SPECIAL OPERATIONS'' na desni strani pa ''92Brigadier -F- CAL. 9 Parabellum''

nozzleNa repliki je vgrajeno dokaj veliko število kovinskih delov: Sprožilec, zunanje kladivce, merki, utrjevalo zaklepa, utrjevalo nabojnika, vzvod varovalke, vodilo povratne vzmeti, vodila zaklepa IN pozor, cevka, ki porine BB v cev. S to potezo je KSC močno povečal zanesljivost delovanja in trajnost svojih replik. Kombinacija ABS plastike in kovine pa je narejena tako dobro, da se je treba vsakega dela posebej dotakniti če se želimo ugotoviti iz kakšnega materiala je. Replika tehta dobrih 950g in odlično leži v roki. Dobršen del te teže prispeva nabojnik, ki drži (zdaj že skoraj standradnih) 25 BB-jev v dvoredni razporeditvi. Nabojnik je zaprtega tipa in ne vidimo koliko BB-jev je še v njem. Prav tako nima zaskočke za polnjenje s katero lahko vzmet zataknemo v spodnjem položaju. (kot je to pri replikah G17 ipd).

lower

Ventil za polnjenje se nahaja pod gumijasto ploščico na dnu nabojnika. Ploščico na mestu zadržuje majhen zatič, ki je dosegljiv skozi luknjo v ploščici. Žal pa brez tanke paličice ali izvijača ne gre. Dobra novica je, da je ventil enak kot na ostalih nabojnikih KSC-ja. Nabojnik je trdno stoji v ročaju in ne rožlja. HopUp je nastavljiv in je izveden podobno kot pri ostalih KSC-jevih replikah, torej se nahaja v ležišču naboja, nastavljamo pa ga z priloženim orodjem.

pinDelovanje
Delovanje je identično pravi Beretti. S potegom zaklepa nazaj potisnemo v cev prvi BB. Varovalka deluje tako, da udarno iglo ozmakne iz ležišča, kar lahko preverimo tudi na zadnji strani zaklepa. Vzvod varovalke služi tudi za sproščanje udarnega kladivca. Merki so dokaj dobri in imajo 3 bele pike, kar olajša merjenje na v slabših svetlobnih pogojih. Zadnji merek je tudi nastavljiv po smeri. Poteg sprožilca je mehak in gladek. Prazaprav je naravnost odličen in marsikateri lastnik prave Berette bi si lahko takšen sprožilec le želel. Presentljiv je tudi odsun, ki je močan in hiter, zaklep pa skoči naprej z nasmeh-izvabljajočim ka-čing, ob katerem bi prisegel da je zaklep kovinski. Uporabi v tej repliki je namenjen plin HFC143a. Seveda, ga lahko nadomestimo z močnejšim HFC22, vendar pa moramo v tem primeru zamenjati povratno vzmet z močnejšo.

Razstavljanje
Po pričakovanju. Z obratom vzvoda za razstavljanje za 90 stopinj sprostimo zaklep in le-ta skupaj s cevjo, povratno vzmetjo in vodilom zdrsne naprej. Pozor: Povratna vzmet ni fiksirana na vodilu tako kot je npr. pri repliki Glocka 17, ampak je prosta, tako kot mora biti. Če tega ne pričakujete, jo boste po vsej verjetnosti iskali po tleh. Posebnih konstrukcijskih slabosti Beretta Elite nima. Občasno je treba le preveriti, če so vsi vijaki še dobro priviti. Zlasti vijaka na zadnjem merku in vzvodu varovalke se rada odvijeta. Seveda pa ne smete pozabiti na mazanje tesnilk, ventilov in vodil.

parts

Pred nedavnim pa je Western Arms na tržišče poslal tudi repliko Berette Elite 2 (ki ga je Pietro Beretta s.P.A. predstavil že pred časom), ki ima nekoliko spremenjen zaklep ter prednji merek, največja razlika pa je v tem, da je pištola ''duotone'' (dvobarvna): zaklep je kromiran, ogrodje pa je obdelano klasično črno z procesom fosfatiziranja ter bruniranja.

Ferch

Enotna prijava

Prijavite se z drugim računom:

Powered by OneAll Social Login
Prijava

Na vrh

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piskotke. We use cookies to improve our website and your experience when using it. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information