Saturday April 20, 2019

KSC Glock 17

Ko je Gaston Glock, lastnik tovarne kovinskih lopatic za avstrijsko vojsko v zgodnjih 80ih zasnoval svojo revolucionarno pištolo, se mu gotovo niti sanjalo ni, kakšen vpliv na razvoj ročnega ognjega orožja bo njegov izdelek imel. Pištolam Glock so ''informirani'' novinarji podtikali marsikaj, tudi da so ''idealno orožje za teroriste,'' ki ''so za rentgene nevidne,'' ker so ''cele plastične.'' No, to so neumnosti, ki se lahko zapišejo samo novinarjem (ter seveda papagajem, ki za novinarji slepo ponavljajo).

g17_right

Airsoft verzija

Proizvajalec: KSC Corp.
Nacin delovanja: plinska, z trzanjem zaklepa
HopUp: Da, nastavljiv
Teža: cca. 1000 g
Kapaciteta nabojnika: 25+1 bbjev

KSCjev Glock17 Rail Frame (od 1. generacije se razlikuje po tem, da ima na spodnjem delu ohišja tračnice za laserski modul ali svetilko,

g17_bottom

na ročaju pa utore za prste) je gotovo ena od popularnejših replik v airsoft svetu, ker je precej poceni, zanesljiv in priročen izdelek. Tokrat bom začel s kritiko: zaklep (seveda plastičen) je lepo obdelan in prav nič svetleč (če ga primerjamo s KWAjevo kopijo, ki je po funkciji identična, po izgledu pa inferiorna). Težava je v tem, da je vzvod zadrževala zaklepa (ki zaklep zadrži v zadnjem položaju) ''pojedel'' plastiko na zaklepu, za katero se je zataknil. Tako zaklep po izpraznenju nabojnika ne ostane v zadnjem položaju. Rešitvi sta dve: nanos dvokomponentne epoksi smole na mesto, kjer je vzvod zadrževala obrusil zaklep, ali pa namestitev kovinskega zaklepa. Pri slednji rešitvi sicer nekoliko trpi kadenca, kar pa se da odpraviti z visokopretočnimi ventili.

Sedaj pa še zadeva, ki je bolj opomin lastnikom kot pa kritika proizvajalca: obvezno je treba s trenutnim lepilom zalepiti prednji merek. Ta je namreč le vstavljen v luknjico. Pri vstavljanju ter potegu iz toka lahko merek zato odpade. Skoraj identično velja za zadnji merek, le da je ta vstavljen v zarezo na zadnjem delu zaklepa.

Razstavljanje je izvedeno kot pri ''real steel'' G17. Odstraniš nabojnik, repetiraš (pri tem preveriš, če je ležišče prazno), premakneš vzvoda za razstavljanje ter potegneš zaklep z vodil. Odstraniš vodilo povratne vzmeti ter cev. To je to. Enostavno in zelo hitro.

g17_parts

Kako se pa replika obnese v boju? Dobro. Je razmeroma natančen (na 10 metrov vsi streli padejo v pravokotnik 15×15). Ergonomija je odlična (naklon ročaja!- primerjaj s Tokarovom), svoje pa pripomore tudi velika zaloga streliva (25+1). Tudi moč ni zanemarljiva.

g17_mag_spring_upHitro zaporedno proženje včasih povzroči ti. ''cooldown'' efekt. To pomeni, da se vsa zaloga plina v nabojniku dobesedno izstreli skozi cev. Spektakularno, ampak lahko poškoduje tesnilke. Zelo dobra lastnost G17 nabojnikov, je ta, da lahko vzmet potegnemo dol, zaskočimo v spodnjem položaju in BB-je mirno vstavimo v nabojnik. Nato sprostimo vzmet in nabojnik je pripravljen za uporabo.

Hm, sklep. KSC spada med proizvajalce ''višjega razreda.'' To se seveda pokaže tudi pri ceni. Toda KSC Glock 17 je vreden slehernega tolarja. Zanesljivost, odlična izdelava ter veliko možnosti izboljšav delovanja (kovinski zaklep itd.) ter izgleda (laserski ter svetilni moduli, tricijevi merki itd.). Priporočam brez zadržka, saj proizvod odlikujejo zanesljivost, odlična izdelava ter veliko možnosti izboljšav delovanja (kovinski zaklep itd.) ter izgleda (laserski ter svetilni moduli, tricijevi merki itd.). Priporočam brez zadržka.