Tuesday March 31, 2020

Ko USSOCOM (Special Operations COMmand- Poveljstvo specialnih sil) začne žvižgat, vsi večji izdelovalci orožja začno plesati. Tudi leta 1991, ko je SOCOM začel razmišljati o ''ofenzivni'' pištoli so vsi največji izdelovalci začeli snovati prototipe- pa vendar je v ožji izbor poleg Heckler&Kocha prišel zgolj Colt, ki je kasneje odpadel. H&K SOCOM Mk23 je zasnovan okoli naboja .45 ACP, ki nudi odločno zaustavljalno moč.

novica

Za trenutek se ustavimo pri poimenovanju ''ofenzivna pištola.'' Načeloma velja, da so kratke cevi namenjene zgolj samoobrambi in le redko napadu. SOCOM pa si je zamislil, da potrebuje veliko, zanesljivo ter modularno nadgradljivo orožje, ki ga je moč uporabljati tudi v ''napadalni'' vlogi na kratkih razdaljah.

Kako se to prenese v airsoft, vprašate?

Tokyo Marui SOCOM Mk23

Najprej glede imena- na škatli piše, da smo si kupili Mk23 Proto model, sam pa v tem članku uporabljam bolj običajno oznako SOCOM. Razlika med Proto in SOCOM je v tem, da je slednji na željo naročnika doživel nekaj manjših sprememb... ki pa za nas niso pomembne. Repliko dobimo v plastičnem kovčku, obloženem z mehko peno. Zelo profesionalno, pa tudi replika je med transportom odlično zaščitena. Ko kovček odpremo... zagledamo tole:

vsebina

Čedno, ne?

Replika premore originalne oznake (na zaklepu ter izrezu zaklepa), kar pomeni, da bomo puristi zadovoljni. Kljub temu je TM svoje ime odtisnil tako na gabarit replike, kot tudi LAM, kar pa ne moti.
Replika je zgrajena zelo trdno in robustno, kljub dejstvu, da je večina replike plastična (kovinski deli: sprožilec, varovalka, vzvod za izmet nabojnika, nabojnik, cev). Vse kontrole in vzvodi so tako veliki, da omogočajo zanesljivo rokovanje tudi orokavičenim rokam. Osebno me nekoliko moti, da je vzvod za sproščanje napetega kladivca zgolj odlit. Z leve proti desni si sledijo:

• Sprožilecvzvodi. Ker govorimo o NBBju je proženje precej trdo, seveda pa ga lahko precej izboljšamo tako da repliko napnemo (zunanje udarno kladivce pomaknemo v spodnji položaj).
  • Vzvod za sproščanje napetega kladivca, ki je žal samo odlit.
  • Obojestranska varovalka. Zelo lepo (in v airsoft svetu prevečkrat odsotno, še posebej pri cenejših replikah) se mi zdi, da sta piki (bela in rdeča) označeni. Proženje z zavarovano repliko odsvetujem, ker utegnete poškodovati notranjost. Varovalko je v položaj zavarovano mogoče pretakniti zgolj takrat, ko je kladivce v zadnjem položaju (in replika pripravljena na strel).
  • Gumb za izmet nabojnika je postavljen v kot, ki ga tvorita branik sprožilca ter pištolski ročaj. O priročnosti take rešitve se krešejo debate, ima pa to prednost, da je izmet nabojnika 100% obojeročen ter da je nehoteni izmet nabojnika skoraj odpravljen.

Merki so na žalost nenastavljivi in odliti v ohišje, so pa postavljeni dovolj visoko, da nudijo lepo namerilno sliko tudi z nameščenim razbijalom poka. Vsekakor pa priporočam, da merke izboljšate z dodatkom treh pik. Nabojnik ima kapaciteto 28 BBjev.

Glede na način razstavljanja in dejstvo, da je zaklep mogoče premakniti v zadnjo lego- tako kot pri GBBju- se sama po sebi ponuja misel, da je pričujoči NBB zgolj korak oddaljen od tega, da ga guruji v razvoju predelajo v GBB... pravilnost te napovedi pa bo pokazal čas. Replika se razstavi tako, da odstranimo nabojnik, vzvod za sproščanje zaklepa v zadnjem položaju premaknemo navzgor ter izbijemo zatič. Replika razpade v dva dela, posebej pa se posvetimo zaklepu. Če ga obrnemo navzgor opazimo, da se HopUp nastavlja s pomočjo koleščka! Zelo enostavna rešitev, še posebej, če jo primerjamo z večino drugih replik, kjer ne gre brez raznih imbus ključkov.

Glede na to, da je ima ustje cevi navoj za pritrditev razbijala poka je kovinska cev nujnost. Ne glede na vse pa replika ni pretežka za udobno rokovanje, saj se tehtnica ustavi pri 1000 g z vsemi nameščenimi dodatki ter 800 g če govorimo samo o repliki pištole. Velikost sicer utegne za manjše igralce predstavljati težavo, pa vendar ni tolikšna da bi bila neobvladljiva.
Za SOCOM replike so sicer uporabni toki, ki se uporabljajo tudi za (replike) Desert Eagle, pa vendar ni napak, da se ozremo po replikah namenskih tokov, saj je izgled vsaj polovico užitka... tudi v airsoftu.

LAM (Light Attachment Module)
lamPredem se razpišem naj omenim, da tak LAM nikoli ni doživel masovne proizvodnje, pač pa je bil ponujen zgolj kot H&K alternativa bolj poznanim modelom znamke Wilcox. LAM počiva na dveh globokih tirnicah, fiksira pa se z velikim kolescem, ki ima na koncu vijak, ki se utrdi v navoju sredi branika sprožilca.
Light Attachement Module je v taki obliki uporaben zgolj kot okras, oziroma avtentičen del, če hočete. Vanj sta vgrajeni dve LED diodi, ki posnemata delovanje- rdeča, ki posnema laser zgolj neugledno brli, medtem ko je ''luč'' celo pogojno uporabna. LED diode napajajo 3 AAA baterije, ki jih pokriva pokrovček spodaj. Klecno stikalo je iz srednjega, nevtralnega položaja mogoče premakniti na dva načina- v levo, kar pomeni da je svetilka prižgana ter v desno, kjer je prižgana zgolj toliko časa, dokler stikalo zadržujemo. Kot se lahko prepričate na sliki, se stikalo nahaja natančno pod prsti in ker je na sredini, je za ergonomijo poskrbljeno.
LAM ima odlite vse gumbe, kar pomeni, da je mogoča vgradnja kvalitetne svetilke in/ali laserskega pokazovalnika. Kakorkoli gledamo, TM LAM ponuja odlično izhodišče za domače mojstre, zato utegnete kmalu prebrati kak članek na to temo.

Razbijalo poka
Razbijalo poka (pravilni izraz, ki naj zamenja tako pogosto uporabljeni dušilec, čeprav je v airsoftu mogoče drugi izraz celo bolj pravilen) je popolnoma kovinski in je replika Knight's SOCOM razbijala poka- s precej pomembno pomanjkljivostjo- končno obdelavo. Medtem, ko je Knight's obdelan z grobo, prašnato obdelavo, pa je površnina Maruijeve replike gladka in svetleča. Razbijalo se na cev privije s pomočjo 23mm (CCW) kontranavoja na koncu cevi.

supresor

Funkcijo dušenja replika dosega na za airsoft klasičen način- v notranjosti razbijala so štirje penasti členi, ki svojo funkcijo opravljajo izjemno dobro, saj že tako tih NBB zadušijo 99%. TM SOCOM Mk23 je najtišja replika, ki sem jo do sedaj imel priliko uporabljati, saj je tišja celo od vzmetnih replik!

Strelska črta
Strelski test bo tokrat nekoliko drugačen. Po dolgem času sem se odločil, da bom preizkusil, koliko in če sploh montaža razbijala poka vpliva na natančnost. Takole na pamet ne bi smela... test se je izvajal z .25g Excell BBji na standardni razdalji 8 metrov, replika je bila pri streljanju naslonjena. Uporabljen je bil japonski zeleni plin, rezultati so res zelo identični- če odštejem pobeg pri streljanju brez dušilca, za katerega sem kriv sam. Še zmerom velja, da je replika izjemno natančna (v obeh primerih je bila skupina tricentimetrska) ter tako tiha, da (seveda živa) tarča, ki je stala 5 metrov stran strelov ni slišala!

Zaključek
V airsoftu ni veliko replik, ki bi se lahko merile z Desert Eaglom- predvsem po velikosti in lahko rečemo celo ''avtoriteti'' (nekateri temu rečejo ''aaaaah faktor,'' ki ga izzove pri gledalcu). Ali je velikost prednost ali hiba, se morate odločiti sami. Vsekakor pa je Tokyo Marui Mark23 ena redkih plinskih replik, ki lahko skoraj (pozor, napisal sem skoraj) nadomestijo primarno AEG repliko. Seveda pa kot za vse japonske replike velja, da se sme uporabljati zgolj japonski zeleni plin HFC 134a.

primerjava

Še zadnji stavek: replika brez velikih pomanjkljivosti- če lahko pogrešite polavtomatski hod zaklepa.