Monday February 24, 2020
Tokyo Marui MC-51
mc51

To je precej nenavaden pankrt, katerega oče je G3, mati pa serija MP5; porodil se je iz potreb specialcev po moči G3 in kompaktnosti MP5. Spacal jo je Britanec Bill Fleming. No ja, ni najlepša, odkupi pa se z vsenamenskostjo, kompaktnostjo in ergonomijo. Cel kup ''izvedencev'' je pripravljen staviti, da MC-51 ne obstaja. Napaka. MC-51 je vojaška oznaka za HK-51, zelo pogosto ''kompaktno bojno puško'' (compact battle rifle), ki je bila v ZDA izjemno popularna pred prepovedjo nabave vojaških avtomatskih pušk za civilne osebe.

Airsoft Verzija:

Proizvajalec: Tokyo Marui
Način delovanja: AEG (EG700)
HopUp: Da, nastavljiv
Teža: 2500 g
Kapaciteta nabojnika: 70 bbjev (hicap 500 bbjev)

mc51-cockinghandle Najprej: kaj mi ni všeč? Predvsem namestitev baterije (ki pa je, roko na srce v orožju z zložljivim kopitom ni mogoče dati na drugo mesto) v kopiščku. Seveda v originalni kopišček sodi le mini baterija. Mini baterija pri normalnih temperaturah (recimo višjih od 8-10 stopinj) zaleže za nekaj vek kot 2 hicapa (približno 1300 bbjev), kar je kar dovolj. Namestitev kopiščka je namreč dokaj zamudna (tudi pri izurjenem uporabniku), tako da je menjanje baterije pod ognjem prava mora. Rešitev težave je sicer možna z nakupom kopita za G3, ki omogoča sicer hitrejšo menjavo baterije in večjo kapaciteto, obenem pa pokvari kompaktnost orožja. Drugače pa kopito s konveksno kapo (serija MP5 ima konkavno), ni mogoče zatakniti v poljubnem položaju (kot pri seriji MP5), pač pa le v spravljenemu in iztegnjenemu položaju. Slaba stran je pogojno tudi krajša cev, kar pa je cena kompaktnosti in večnamenskosti (CQB/urban/outdoor). Po dolgotrajni uporabi (približno leto) se je pokazal problem tudi s hicapom. Ploščica na spodnji strani je namreč iz zelo mehke kovine, ki se pri zaleganju rada skrivi in zlomi. Seveda se je to zgodilo tudi meni. mc51-batteryoutPo spodnji strani je potrebno hicap nekoliko polepiti z izolirnim trakom, kar pa ni najbolj estetska rešitev.
Dobra stran G3 hicapov pa je- veliko količina bbjev v Hicapu. Kar 500 bbjev lahko nabašeš vanj, to pa varčnemu strelcu (kot sem sam) zadošča za celodnevni spopad!

mc51-clips Z uporabo pa se je razkrila še ena, le pogojno slaba lastnost. Razbijalo plamena je namreč na cev pritrjeno z imbus vijakom, ki se zelo rad sam razrahlja. Tako je potrebno po vsakem spopadu periodično preveriti tudi ta del. Pač, pri čiščenju preveriš še dodaten del. Drugače pa je uporaba MC51 prava poezija. Puška je glede na kratko cev natančna, tako pri posamičnih strelih, kot tudi pri rafalnem streljanju. Najboljše rezultate pa seveda dajejo kratki rafali. Tudi vsi deli so funkcionalni- ročica zaklepa in zaklep (ki skriva številčnico za nastavljanje hopupa) pri sprostitvi ljubko škljocneta, zadnji nastavljivi diopterski merek se vrti...

Temu AEGju nekako ni mogoče očitati prevelikega števila kovinskih delov (sprožilec, prednji in zadnji merek, repetirna ročica, gumb za izmet nabojnika). Navkljub temu pa je dovolj rigidna in skoraj brez škripanja (z izjemo kopiščka). Manjša zamera pa tudi velja tudi kopitu, ki se nekoliko maje. Recept za odpravo je zelo enostaven, glasi pa se Classic Army kovinska kapa za drsno kopito MC51/G3.

Čeprav je replika je na pogled precej eksotična, pa je zelo dober izdelek, za katerega bi težko našli žal besedo.