Monday February 24, 2020

Classic Army CA36C (1. del)

Najprej: Arnie's Airsoft je objavil zelo popoln članek, ki odgovori na vsa vprašanja več kot temeljito. Če sem kak aspekt prezrl, boste odgovor brez dvoma našli v njem. Ravno zaradi tega se bo koncept malenkost razlikoval od odstalih opisov na naši strani. Nič kaj spodbuden začetek članka, kajne? Saj bo bolje...nekoč.

Heckler&Kochova družina G36 uživa ugled trenutno najboljšega lahkega pehotnega orožja zahodnega izvora. Ali je to res ali ne na tem mestu ne bi razpredali; konec koncev govorimo o replikah. Poročila o bojni uporabi G36 (denimo Afganistan) so zelo laskava.
G36C je najkrajše orožje v družini G36; C pomeni bodisi Compact ali Commando. Zanimivo je, da razlaga oznake ''C'' ni nikjer podana. Mimogrede, kot zanimivost- varčni in praktični Nemci niso odkrivali tople vode in izdelovali novega bajoneta, uporabili so preprosto tistega z AK74, ki jih je polno v skladiščih bivše vzhodnonemške vojske.

layout

O repliki
V zadnjih nekaj tednih se je izkazalo, da Heckler&Koch z nejevoljo zre na replike njihovih proizvodov. To ima za posledico, da nikjer na repliki nista prikazani črki H ter K. Tam, kjer so običajno oznake proizvajalca, se nahaja znak CA. Koga bi to znalo motiti.
oznakeClassic Army ima navado zmanjševanja proizvodnih stroškov s tem, da vzame preizkušen model Tokyo Marui, popravi napake, ki so se izkazale skozi uporabo ter nadgradi repliko z deli, ki jih je običajno potrebno doplačati. Pri CA36C to leti na kopišček, ki ima že nameščene tri tračnice na kopiščku. Vendar bo beseda o tem tekla kasneje. Kovinsko ohišje je iz enačbe izpadlo, ker tudi pravi ne uporablja kovine, marveč polimer. Kovinskih delov je tako zelo malo: gumb za sproščanje kopita, zadnji merek, prednji merek, varovalka, sprožilec, replika plinske komore, štirikrako razbijalo plamena, tirnice na kopiščku. Tračnica na vrhu je sicer ca-long plastična, vendar je s spodnje strani ojačana s kovino. Nekoliko presenetljivo je, da je utrjevalo nabojnika (gumb) plastičen. Vendar ker je plastičen tudi nabojnik v tem ne vidim težave.
Prvi vtis je zelo pozitiven. Prvi test, ki ga pri repliki izvedem je ti. ''test s tresenjem.'' Verjemite, da vas bo zoprno ropotanje ali škripanje na terenu motilo. Ta replika od sebe ne da niti glasu. Čeprav je kar nekaj stikov plastike s plastiko pa tudi ni škripanja. Z preklopnimi kopiti (preklopnimi, ne teleskopskimi!) je v airsoftu velik križ. Slaba kakovost materialov ter površna izvedba ponavadi pomeni, da bo kopito slej ko prej počilo. Pri CA36 so ključni deli ojačani s kovino. Kot smo omenili je tudi ohišje izdelano iz umetnih materialov. Classic Army je dobro posnel Maruijevo zasnovo, kjer se pod fiberglasom (ki ima na otip prijetno, hrapavo strukturo) skriva kovinski endoskelet, ki zagotavlja trdnost in robustnost replike. Torej, o zunanjosti replike vse pohvale.
Pri prenašanju replike je na voljo dovolj opcij, saj so Pritrditvena mesta so pravzaprav štiri: pod cevjo levo in desno, na levi strani ohišja ter na kopitu. Dostop do HopUpa je klasičen- repetirna ročica, ki je spravljena pod cevjo razkrije dostop do HopUp komore. Ročica je obojeročna in je do nje mogoče dostopati z leve in desne strani; žal pa je plastična in ko rečem plastična, mislim plastična. Deluje res ceneno.
Pri nameščanju kopiščka ter nove zunanje cevi smo repliko razstavili do gearboxa. Mimogrede, košček gumice, ki pritiska na HopUp so zamenjali s takim prozorne barve, ki že na otip daje solidnejši, bolj elastičen občutek.
Čeprav me je neizmerno mikalo, pa gearboxa nisem odpiral. CA V3 gearbox daje navzven soliden vtis. Na kritičnih mestih je nekoliko ojačan (čeprav si tudi tokrat niso mogli pomagati in ga tudi ojačili na nekritičnih mestih... kar je itak zgodba zase).

Nabojnik
Priloženi nabojnik je HiCap s kapaciteto 470BBjev. Pri obeh testnih replikah nabojniki sedejo v ležišče zelo na tesno. Nekateri uporabniki so poročali, da Maruijevi nabojniki v CA36C ne delujejo. Ali je to res ali ne... ne vem. Velja pa biti vsaj malo predviden. Kot je to običajno, je nabojnike mogoče spenjati skupaj. Vendar vam tega (preizkušeno z dvema CAjevima HiCapoma) ne priporočam. Sicer se lepo zataknejo, pa vendar je v odpetje potrebno vložiti zelo malo napora. Menim, da se pri stikih roba nabojnika s podbojem ali deblom, nabojnik izgubimo precej hitro. Nabojnik v ležišče sede izjemno trdo. To pomeni, da je potrebno vložiti več fizične sile. Nabojnik v ležišču skoraj nima hoda.

Razširljivost in nadgradljivost
Brez dvoma je eden od pomembnih prodajnih atributov replik možnost razširljivosti in nadgrajevanja. CA36C ne glede na relativno kratkost ponuja kar precej. Merki niso slabi, vendar optika brez povečave zelo pomaga pri hitrem zajemanju ciljev. Seveda streljni daljnogled, ki tako dolg kot tračnica za tako kratko repliko ni primeren in izgleda čudaško; kakšna replika Aimpointa Comp M2 pa je že druga zgodba. Ko smo že pri merkih- govorimo o klasičnem Heckler&Kochovem pristopu z uporabo dioptrskega merka. Zadnji merek je mogoče prekucniti, odprtini sta označeni z oznakami 100/200 in 300 metrov. Zelo pogost dodatek je tudi RIS vertikalna ročica- če že pomaga ne, pa tudi škoditi ne more. CA in Star imata v proizvodnem programu praktično vse dele, ki bi se jih lahko zaželi.

Mini Baterija- rad bi te pozabil
V airsoftu sem že precej časa. Mogoče celo predolgo. In vedno, od prve replike do danes se zaklinjam, da ne bom nikoli več kupil replike z malo baterijo. Ja, seveda. Vedno me premami kompaktnost replik z zložljivimi ali izvlečnimi kopiti.
Možne rešitve sta dve, če povzamemo, da lepljenje baterij na ohišje ni resna opcija in da povečan kopišček izgleda, kot da bi replika dobila golšo. Glede na to, da imamo na kopiščku serijsko nameščene tri 21mm tirnice, si lahko omislimo baterijsko škatlo v obliki AN/PEQ laserskega namerilca. Izbira je res široka in tudi na naših straneh si lahko preberete dva opisa.

batbox

Druga, izjemno privlačna možnost pa je nakup novega prednjega dela, kopiščka in zunanje cevi.

Classic Army Long Barrel Kit
Na ta način dobimo optično izjemno privlačno repliko (in zanemarimo, da je vrhnji rail prazen. Predstavljajte si repliko Aimpoint namerilnika). Kopišček je kvaliteten in se ne zvija. V tako pridobljen prostor je mogoče pospraviti veliko 2500 mAh baterijo, kakršno je CA napovedal pred nedavnim. Na žalost ob času pisanja tega članka ni bila dostopna in sem pri preizkusu goljufal z malo baterijo. Replike s tako dolgo cevjo nisem preizkusil na terenu (zgolj na domačem strelišču), tako da priročnosti ne morem komentirati... razen dejstva da je cev peklensko dolga! Vendar pa se najbrž ne razlikuje pretirano od kakšne replike M16. Cev je fiksirana in nima gibanja, dodatno pa jo (s težo) stabilizira tudi baterija, ki počiva na njej. Vendar opozorilo- prednje pritrditveno mesto za jermen je tako daleč naprej, da sam (ne glede na dokajšnjo rigidnost kopiščka) ne bi upal imeti replike pripete nanj. Sicer ni lepo, ampak tukaj pa improvizacija je na mestu. Vendar je to samo nasvet...

primerjava

Čestitke. Prebili ste se do konca
CA36C je nov proizvod in kot tak se bo moral še potrditi. Prvi vtis je zelo ugoden, vsaj kar se tiče estetskega učinka. Na kratkem testu (4 Hicapi, postreljeni v zelo hitrem zaporedju) težav ni bilo zaslediti. Je pa res, da se šele skozi kontinuirano uporabo v simuliranem spopadu izkažejo prednosti in slabosti posamezne replike. In popolnoma nič ni narobe, če smo do stvari, ki jih ne poznamo, skeptični, še posebej, ker so bile prejšnje serije replik precejšnje razočaranje. In ta odnos je glavni problem, ki ga ima Classic Army. Mehiški valovi navdušenja ter apriorno pljuvaštvo v resnem članku pač nimajo kaj početi. Žal temu članku manjka še resen, praktičen preizkus, vendar bomo replike opazovali in članek dopolnjevali v skladu s spoznanji.
Vsekakor pa bomo kmalu dočakali CA36 polne dolžine (glede optike še ni kakšne pametne napovedi) in nato še podporno verzijo. In takrat bomo rekli, da je CA lepo zaokrožil družino replik, ki jo je spočel CA36C.

Corporal

Enotna prijava

Prijavite se z drugim računom:

Powered by OneAll Social Login
Prijava

Na vrh

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piskotke. We use cookies to improve our website and your experience when using it. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information