Monday November 18, 2019

Classic Army M15A4 Rifle

Popolnoma odkrit bom- nikakor mi ni všeč način, ki ga je ubral Yick Fung Industries (lastnik blagovne znamke Classic Army) pri poti do četrte (Armalite) serije replik M15. Predhodnje serije so bile namreč precej nezanesljive in s hitrim zaporednim pošiljanjem različic na trg si je CA naredil medvedjo uslugo. Torej, če ob strani pustimo precej grd način preizkušanja proizvodov -ki pa je preteklost (več o tem v zaključku)- se osredotočimo na pričujočo repliko CA Armalite M15A4 Rifle. Če odrinemo preteklost na stran, kaj lahko povemo o tej seriji CA armalitk?

full_sm

Oznake
Classic Army si je pri podjetju Armalite zagotovil pravico do uprorabe zaščitenega imena oznake Armalite, kar pomeni, da ima replika popolne (lasersko gravirane!) oznake, vključno z unikatno serijsko številko (na testnem primerku 000211)! Na poreklo replike pa opozarja zgolj diskreten napis Classic Army na drugi strani.
Če pa govorimo o klasifikaciji Coltovih pušk v ameriški vojski, pa ima avtomatska jurišna puška Colt z odstranljivim ročajem oznako Colt M16A3.

Plastika, kovina in fiberglas
Subjektivno govoreč, menim, da je Classic Army zelo lepo posnel izgled standardne oborožitve ameriških oboroženih sil (ter še polovice ostalih. Druga polovica pa itak uporablja AKje ;)). Prva stvar, ki jo opazimo potem, ko jo držimo (še bolj pa, ko jo nekaj ur prenašamo naokoli) je teža. Naslednja stvar, ki pade v oči pa je rigidnost.

Kopišček ne škripa in nima hoda levo-desno, je zamolkle mat črne barve in je narejen iz ''fiberglas plastike'' (tako navodila). To pomeni, da se pod odločnim pritiskom nekoliko vda. Z uporabo se je izkazalo še nekaj- če se z uporabo kopišček ''oguli'' in postane svetleč, pa CA zadrži nekoliko hrapavo strukturo. Pri prejšnjih verzija je veljalo, da je vzmet manšete, ki drži zgornji in spodnji del kopiščka na mestu zelo šibka in se premakne že, če jo grdo pogledamo. Mojstri pri CA so očitek očitno vzeli k srcu in vzmet narediti izjemno trdo, obenem pa ne prilagajo (več- prejšnje verzije so tak pripomoček imele) posebnega orodja, ki bi olajšal premik manšete. Cev je zelo impozantna replika HBAR (Heavy BARrel) originala. Končna obdelava je izjemno prepričljiva, na cevi je prav tako napis, ki pravi, da gre za NATO 5.56 cev z 1/7 uvojem. Tudi sledovi strojnega obdelovanja so prav taki, kakršni morajo biti. Pri razbijalu plamena velja opozorilo, da pred prvo uporabo preverite, če je imbus vijak dobro zategnjen. Občasno tudi ne bo škodilo, če ga preverite. Na ta način se izognete nepotrebnim nabavam rezervnih razbijal plamena... Cev tudi nima hoda, ki je običajen pri TM replikah brez utrjevala cevi in s plastičnim ohišjem. Edini ugovor, ki ga lahko usmerimo (na realizem) prednjega dela je, da pogrešamo cev za odvod smodniških plinov (ki se nahaja znotraj kopiščka, nad cevjo).

zaklešišče

Kopito je narejeno iz plastičnega materiala, pri čemer pa bi pokaral precej grd šiv, ki teče po zgornjem delu (pri čemer lahko zanemarimo, da je podoben šiv tudi pri pravih!). Vratca na kopitu, ki pri pravi skrivajo opremo za čiščenje, služijo vstavljanju baterije. Ker v kopito lahko spravimo kar 1800 mAh 10,8V baterijo se utegne dogoditi, da bo (manjša) baterija v kopitu ropotala.

ročajPištolski ročaj je lep posnetek originala, narejen iz iz mehkejše plastike, ki je za otip izjemno prijetna. Ker seveda govorimo o AEGju, ročaj ni votel, pač pa v njem počiva motor (ekvivalent EG1000). Na dnu ima pritrjena hladilna rebra, ki prispevajo k učinkovitejšemu razprševanju toplote.

Selektor ognja (seveda) pozna 3 položaje (zavarovano, polavtomatsko, avtomatsko). Selektor v vsak položaj ''klikne.''

Kovinsko ohišje je sedaj standarden izdelek CA,ki je v primerjavi s prejšnjimi serijami doživel precejšnje izboljšave. Odpiranje je še zmerom klasično z odstranjevanjem zatiča na zadnji strani in tečajem, ki repliko razdeli na dve polovici. Spremenjeni pa so ti. ''locking tabi'' (zatična mesta) zgornjega dela ohišja, ki so bili prej del samega ohišja, sedaj pa so pritrditvena mesta izdelana iz jeklene pločevine ter pritrjena na vrhu zgornjega dela ohišja. To blagodejno vpliva na trajnost ohišja, saj so se pri prejšnjih verzijah zatiči lomili že pri zmernih obremenitvah.

Ročaj je odstranljiv in razkrije MIL STD 1911 (aka picatinny rail) tirnico, ki služi za pritrditev optike. Pri tem opozarjam, da je prednji merek precej visok in da bo pri večini optik potrebna montaža ''na podstavku,'' ki vam bo omogočila nemoten pogled skozi optiko. Zadnji merek je standarden model, kakršnega najdemo na Coltih serije A2 in omogoča nastavitev po smeri in višini. Merjenje se opravlja z luknjicama dveh premerov, ki sta v originalu nastreljeni na 150 ter 400m. V airsoftu priporočam uporabo luknjice z večjim premerom.

Hopup in ostale (umazane) podrobnosti
Edina resna pomanjkljivost, ki jo lahko očitamo temu izdelku je nedelujoča repetirna ročica (kar je itak stalnica CA kovinskih ohišij). Ker poteg na repetirno ročico ne odpre pokrovčka izmetne odprtine, se moramo odpiranja rotiti s prsti. Pokrovček na mestu drži magnetek in zgolj malenkostni premik je potreben, da vzmet pokrovček lansira v odprt položaj. Dobra ideja, čeprav bi še zmerom raje videl, da bi pokrovček odprla repetirna ročica... Pokrovček skriva na prvi pogled grozovito svetleč kos pločevine, ki delno pokriva vidni del gearboxa. Pri pravi je vidni del nosilec nosilec zaklepa in je kar prave barve (mogoče le malenkost preveč svetleč). Zakaj? Če uporabnik puške želi zagotoviti zanesljivo delovanje armalitke, mora odstraniti nanos smodniških saj, za kar pa je najprimernejša krtačka z medeninastimi ščetinami... Poliranje zagotovoljeno.

hopup

Pohvalno je, da je hopup izpopolnjen do te mere, da zadrži nastavitev in se ne odvije (kot se občasno zgodi pri TM replikah). O nabojniku ne bom izgubljal besed, saj je CA Hicapu posvečen poseben članek.

kopitoNa airsoft bojišču
Mnogo elektronov je bilo prelitih glede zanesljivosti CA Armalite replik. O verziji 4 pa imamo v DTI zgolj pozitivne izkušnje. Kot primer naj navedem, da smo pri predstavitvi na študentski areni skozi CA M15A4 Carabine v sedmih urah postrelili kakšnih 10.000 (ja, deset tisoč!) BBjev brez najmanjšega zastoja! Menim, da to o kakovosti priča bolj, kot kakršnokoli skrutiniranje sestavnih delov pod mikroskopom. Prejšnje verzije so bile močno navite (tja do 400 čevljev na sekundo), kar je prispevalo k težavam z replikami. Sedaj so hitrosti precej nižje, v načelu lahko zatrdimo, da CA uporablja ekvivalent M100 vzmeti.

Zaključne misli
Nič ni tako dobro, da se ne da izboljšati. Sama replika je precej težka, zato se je potrebno ozreti za pametnim jermenom. Ker so pritrditvena mesta postavljena zelo nerodno, mora lastnik razmisliti o nakupu adapterja, ki pride med ohišje in kopito in omogoča udobno nošenje na hrbtu. Prav tako ne bi motilo, če bi repetirna ročica tudi zares odpirala pokrovček ležišča naboja.

Ni naključje, da pričujoči opis berete precej pozno. V DTI smo namreč želeli replike dodobra preizkusiti, preden smo si ustvarili definitivno sodbo. In kako se ta sodba glasi? Upoštevaje fenomenalno razmerje med ceno in dejansko vrednostjo, izkazano zanesljivostjo ter dostopnostjo na slovenskem tržišču- priporočamo. V imenu ljubiteljev vseh ostali tipov replik pa si želimo, da bi CA pohitel ter predstavil še kaj novega... pa vendar: v izogib težavam, ki smo jih opisali v prvem odstavku naj si raje vzamejo čas!