Monday February 24, 2020

ULTIMA MG42

Električno gnana replika MG42 je skupni proizvod korejskega proizvajalca TRIGGER HAPPY in trgovca DEN TRINITY, prodaja pa se pod znamko ULTIMA.

slika
Den Trinity ULTIMA MG42

Ohišje je delno izdelano na novo, v osnovi pa uporablja školjko Shoei MG42, ki je izdelana iz aluminija. Repetirna ročica je prav tako izdelana iz aluminijeve zlitine. To narekuje relativno lahkost izdelka, saj teža dosega zgolj 5 kilogramov, kar je približno polovica teže pravega. Končna obdelava je zelo kvalitetna in replike MG42 ne bo lahko popraskati, saj je barva na ohišje nanešena z elektrolizo. Žal pa manjši deli niso tako dobro zavarovani in se bodo hitro opraskali.
kopitoSkrb, da je replika kar se da podobna originalu so izpričali tudi pri kopitu. Kopito izdeluje TRIGGER in je seveda prilagojen uporabi pri elektirčni repliki in prav tako maksimalno oponaša vzornika tako pri obliki kot tudi pri materialu, saj je izdelan iz bakelita. Seveda pa je ta bistveno boljše kakovosti, kot je pri originalu. Dodatna prednost pri izboru materiala za kopito je v tem, da ga je precej težje poškodovati kot lesenega, ki ga najdemo na SHOEI MG42. Občutek pri uporabi pa je precej drugačen, saj je SHOEI kopito precej masiven kos lesa.

Tehnično gledano je replika MG42 AEG, ki je zasnovan okoli Maruijeve zasnove. SHOEI plinski sistem je odstranjen, uporabljen je na novo zasnovan gearbox, ki uporablja naslednje Maruijeve dele: kolesca, cilinder, šobo, bat ter motor. Gearbox je izdelan iz aluminjeve zlitine 6061. Po zagotovilih proizvajalca ni potrebno skrbeti glede obrabe, poleg tega pa je za enostavnost razdiranja replike poskrbljeno, saj se spodnji del s pištolskim ročajem enostavno odstrani. Rešitev, kjer je vzmet v posebnem ohišju omogoča, da se zamenja vzmet zelo hitro in skoraj brez orodja. Razen tega gearbox odlikuje natančna izdelava, relativna tihost gearboxa, gladko delovanje ter podaljšana življenska doba kolesc.

Seveda so to zelo zaželjene spremembe klasične zasnove, ki pa ne pomenijo nič, če replika ni sposobna zagotavljati zadostne ognjene podpore na igrišču. V interni nabojnik gre približno 350 kosov, poseben sistem skrbi za sinhronizacijo pri dobavljanju BBjev v ležišče. Navijanje vzmeti ni potrebno, saj je mehanizem povezan s sprožilcem. Dokler ga držimo, mehanizem deluje. Tudi polnjenje nabojnika je enostavno, saj BBje preprosto vsujemo vanj.
Za pogon skrbi 9,6V 1100mA baterija, ki počiva v kopitu. Postopek odpiranja kopita je nekoliko zapleten, saj je potrebno kopito odstraniti (postopek: pritisniti je potrebno na gumb, kopito zavrteti v smeri urinih kazalcev za 90° in kopito izvleči. Baterija se očitno namešča z zadnje strani, op. C.). Namestitev močnejše baterije ni priporočljiva, saj je potem vprašljiva zanesljivost sistema sinhronizacije. Z drugimi besedami, zanesljivost prinašala BBjev drastično upade in pojavijo se streli v prazno.

gearbox
elektrika

Kar se tiče estetskih dodatkov je mogoče uporabiti inertno 7,9mm strelivo v pasu, PA (protiavionski) merek pa tudi namestitev na pravi trinožnik je mogoča brez posega v repliko.

ULTIMA MG42 AEG je relativno lahek, enostaven za uporabo ter lastniku zagotavlja možnost neprekinjene podpore pri zelo dobri zanesljivosti. Žal pa so produkcijski stroški precej visoki, kar se odraža pri visoki končni ceni. Vendar tisti, ki jih taka replika zanima, ne bodo razočarani.

Revija Top Target, maj 2005, Tajvan
prevedel in priredil Corporal

Še nekaj besed namesto uvoda
...ali pa konca. Precej vprašanj ponuja predstavitev AEG replike MG42, ki jo je napovedal ANGS. Poleg tega je EDINI trgovec v Hong Kongu, ki ponuja repliko MG42 Den Trinity. Ali je replika, ki jo ponuja ANGS in replika Ultima eno in isto?

mg42
ANGS MG42

Ne vem.

Določeni indici kažejo, da sta repliki identični. Spet drugi kažejo, da se v podrobnostih razlikujeta. Veliko vprašanje pa je, kaj je res.
Še beseda ali dve glede prevoda. Tekst je nastal ob pomoči tajvanskega prijatelja. Njegova angleščina ni bleščeča, moja mandarinščina pa še manj. Torej napake v tekstu niso samo mogoče, ampak nanje lahko kar računate. Vendar pa mislim, da je napakam navkljub sestavek o redki in neobičajni repliki dovolj zanimiv, da utegne koga zanimati.