Tuesday September 22, 2020

Jing Gong M4A1

Težko bi našli človeka, ki ne ve, kaj je M4. Legendarno orožje ameriške vojske je bilo vzor za malo morje airsoft replik in M4 je verjetno ena od najpogostejših replik.

V zadnjih nekaj letih je kakovost replik s Kitajske občutno narasla in replike določenih proizvajalcev so postale dobra alternativa za manj zahtevne airsoft borce. V društvu DTI smo do konca leta 2006 imeli na voljo replike M4A1 proizvajalca Classic Army. Po prebiranju forumov pa smo se odločili, da stestiramo replike kitajskih proizvajalcev. Nabavili smo dve repliki 6604 proizvajalca Jing Gong, ki je poleg Cyme ter A&K in AGM eden vidnejših ter kvalitetnejših kitajskih proizvajalcev replik. Pričujoči članek govori o naši izkušnji s tema replikam po pol leta izposoj in uporabe v vsakršnih razmerah. Repliki sta izstrelili med 10000 in 15000 bbjev.

Zunanjost:

Replika je dostavljena v lični kartonasti embalaži, ki pa praviloma pride o naslovnika v žalostnem stanju. V smeti z njo, torej. Škatla v airsoftu ne igra vidne taktične vloge, zato tudi slik ne prilagam. Repliki je priložena vrečkica BBjev, katerih kakovosti nismo preverjali. Polnilec, ki je prav tako priložen je neuporaben, saj se ga brez predelav ne da vklopiti v električno vtičnico. Baterija, ki je deklarirana s 1200 mAh izgleda nezanesljivo, a se bom tega lotil kasneje. Repliki je priložen hicap nabojnik ter nekaj, kar drugje nisem zasledil: navijalec nabojnika. V strani nabojnika je odprtina, v katero vstavimo navijalec in zelo hitro navijemo nabojnik. Razlika ob uporabi navijalca je občutna. Prav tako je repliki priložena šibika za čiščenje cevi ter navodila v ne prav slabi angleščini. Pri kitajskih replikah je pa potrebno reči, da se lahko izdelava med replikami lahko občutno razlikuje. Med vsemi do sedaj naročenimi replikami s Kitajske skorajda ni bilo replike, ki bi bila brez pomankljivosti. Te se razlikujejo in so lahko v obliki slabe barve, oluščene barve, zarjavenih cevi (kovinski deli replik so dejansko kovinski in ne iz t.i. monkey metala) itd. Moram pa reči, da so do sedaj vse replike delovale, napake/napakice so zgolj kozmetične.

Replika ima plastično ohišje in to je informacija, ki marsikoga ne prepriča v nakup. Ko sem prvič videl to ohišje, mi ni bilo žal, saj je plastika lepo obdelana, prav tako pa tudi dovolj trpežna, da uporabniku ni treba skrbeti za lepo ravnanje z repliko. Edina stvar, ki poleg odtenka barve ohišja repliko razlikuje od TM in Classic Army sorodnic je rdeča opozorilna nalepka pod odprtino za hopup. Zunanja cev je iz prave kovine in rada rjavi. Rjo se lepo odstrani s silikonskim sprejem in krpo. Sprednji merek je iz zlitine, kopito je plastično na kovinskem cevnem nosilcu. Replika v roki deluje robustno, brez majavih delov. Na tem področju replika prepriča.

Side_1

Pogled z leve strani, z zloženim kopitom.

Side_2

Replika na sliki je stara pol leta in na tem mestu bi rad bralca opozoril, da barva s teh replik odpada kar hitro in plastični deli so s tega vidika tudi prednost...

Notranjost

Zunanji videz replike brez dobre notranjosti nima pomena, tako da sem za vas eno repliko odprl ter slikal vsebino.

jg00

Zasnova cevi je na žalost skopirana, tako kot vse ostalo od TM, a se da majanje cevi predčasno ustaviti z lepljenjem cevi ob vstopu v ohišje. Sicer je sklop kopiščka dokaj stabilen. Pri tej repliki še ni bilo potrebno zategovanje vijakov in ostali ukrepi.

Fuse

Namestitev varovalke je zelo všečna in namestitev ter položaj baterije sta vnaprej določena z utori na straneh kopiščka. Ta rešitev je boljša kot pri Classic Army.

jg02

Odprtina za nastavitev hopupa se odpre s potegom repetirne ročice, tako kot pri TM. Rešitev je robustna in pri obeh replikah je po pol leta izposoj zapiranje zanesljivo. Hopup deluje zelo predvidljivo in se nastavlja brez „presenečenj“. Kvaliteta me je zelo pozitivno presenetila.

Rail

JG M4A1 ima pred konkurenco poleg nizke cene tudi prednost v obliki snemljivega ročaja z merki. To omogoči montažo red dot optike ali podobne rešitve brez dokupa montaž.

jg05

jg06

Merek je lepo nastavljiv, upravljanje s kolesi za smeri L-D in gor-dol nudi dober „fedback“ v obliki klikanja

jg4

Odpiranje replike je izvedeno tako kot pri ostalih M4. Po odstranitvi zatiča na desni strani se cel zgornji del „zavihti“ naprej.

jg07

Srce JG M4A1. Motorček pri ročnem vrtenju deluje močneje kot TM in malo slabše kot Systema HT. Lahko rečem, da sodi med povprečne primerke svoje vrste, a nikakor ne razočara.

jg6

Osvobojeni gearbox. Nič pretresljivega, gre za enoto, ki je 100% kompatibilna z Ver2. Edina stvar, ki me je malce razočarala so plastični ležaji za zobnike. Kljub temu replika dela dobro in znakov obrabe nisem videl. Glede na moč replike je zanimivo, da so se v Jing Gongu odločili za plastične.

Gearbox

Odprt gearbox. Prva stvar, ki sem jo opazil je ta, da je maziva ravno prav. Gearbox je že „shiman“ in to kar dobro, tako da kupcu ni treba lastništva te replike pričeti servisom.
Prijetno sem bil presenečen, ko sem videl, da je vodilo vzmeti kovinsko in tu JG dobi plus pred TM. Bat je precej podoben serijskim batom TM, glava bata pa serijski Classic Army rumeni glavi. Tesnjenje je odlično.

Kakovost delov je na visoki ravni za tak tip replike. Znakov obrabe ni nikjer, bat izgleda kot nov, vsi deli so na svojem mestu...

Replika na terenu

Prva stvar, ki sem jo opazil pri uporabi replike je natančnost. Replika omogoča lepo streljanje ob namerjanju do razdalje 40 metrov. Moram reči, da je ocena subjektivna, a vsi, ki smo repliki uporabljali smo se strinjali, da replika deluje bolje od ostalih serijskih replik. CA je morda malo bolj natančen, a tudi trikrat dražji. Baterija kljub svojem videzu deluje fantastično in zdrži 1500-2000 strelov, odvisno od temperature in načina polnjenja baterije. Je precej boljši izdelek od recimo Cybergun ali ASG baterij. Ne more se pa kosati z Vtec celicami. Priložena baterija je velik plus, saj baterije sicer stanejo 30€ in več, ta celica pa v najslabšem primeru nudi zanesljiv „backup“. Nam na terenu nobena od dveh baterij ni crknila. Po testiranju na kronometru sledi novo presenečenje. Replika ima dejansko izstopno hitrost 0,20g bbja 350 fps (106,5m/s). Kadenca ni opazno drugačna od ostalih serijskih replik.

Kakšna je ocena replike? Zanimivo vprašanje, saj ima replika več plati. Jin je kozmetični izgled, ki ji ne koristi, saj obstajajo precej lepše replike z več detajli. Jang je pa zanesljivost na ravni TM, z močjo, ki je TM ne nudi „out-of-the-box“. Male podrobnosti, kot so snemljiv zadnji merek, delujoč pokrovček za hopup, namestitev baterije itd pripomorejo k dobremu vtisu po uporabi replike.

Precej igralcev ne zaupa kitajskim replikam in prisegajo na priznane znamke. Takim te replike ne bi priporočil, saj bodo našli nekaj, kar jim ne bo všeč. Praktični igralci, katerim več pomeni uporabnost replike kot pa zbirateljska vrednost bodo pa veseli možnosti izbire, ki so jo v svet airsofta vnesli podjetni Kitajci.

Matjaž Demšar