Monday February 24, 2020

TOP M249 SAW MkII


Pehotni oddelek se prvenstveno zanaša zgolj na ognjeno moč pripadnikov oddelka. V airsoftu podporne replike izdeluje zgolj podjetje TOP (Target Original Planning). Vendar pa najprej poglejmo, kakšno funkcijo ima SAW (Squad Automatic Weapon) v bojevanju. SAW je prenosljiv, deluje na odvod smodniških plinov. Namenjen je za odstranjevanje mehkih tarč do razdalje 800 metrov, uporablja izboljšan NATO naboj v kalibru 5,56x54. SAW zagotavlja enoti veliko ognjeno moč, strelec se lahko odloči za uporabo nabojev v traku ali pa standardnih nabojnikov za jurišne puške M16. Strelčev bojni komplet je 600 nabojev, v treh trakovih po 200 nabojev.

SAW

TOP zaenkrat izdeluje 3 verzije Minimija: prvo verzijo s skeletnim kopitom, drugo verzijo, ki je posnetek ameriškega standarnega puškomitraljeza M249 SAW s polnim kopitom ter Para verzijo s kratko cevjo, ter teleskopsko zložljivim kopitom.

Škatla
V dolgočasni kartonasti škatli najdemo NormCap nabojnik (o katerem bo beseda tekla v nadaljevanju), navodila, komplet imbus ključev ter repliko v dveh delih. Sestavljanje in razstavljanje poteka neproblematično- potrebno je odstraniti oblogo cevi, pritisniti na zadrževalo ter cev namestiti oziroma odstraniti iz ležišča. HopUp se nastavlja s pomočjo 2 mm imbusa skozi odprtino pred pokrovom zaklepišča. Takoj ko je replika sestavljena je potrebno preveriti ali so vijaki na repliki zategnjeni. Niso. Kot vedno so popolnoma razrahljani in mimogrede utegnete izgubiti kak vitalni del. Pametno je tudi, da pred in po vsakim spopadom preverite, ali so vijaki še zategnjeni. To vam vzame nekaj sekund, pa vendar lahko prihrani silne glavobole. Kot original je tudi replika sestavljena modularno. Pri razstavljanju je mogoče odstaniti ohišje prožilnega mehanizma, ki pa je pri repliki prazen, tam je le vzvod, ki vodi do gearboxa.

TOP rocaj

Replika ima kovinske vse dele, ki so kovinski tudi na pravi (cev, merki, nožice, ohišje, kapa kopita, ročica, sprožilec, branik sprožilca) z eno precej grdo izjemo- pokrovom zaklepišča. Pokrov zaklepišča je plastičen, kakor je tudi kopišček, kopito ter pištolski ročaj. Zadnji merek je posnet fantastično. Omogoča nastavljanje po vertikali in horizontali (kar resnici na ljubo za airsoft ni zelo pomembno) izgleda pa zelo lepo. Prvič, ko repliko primemo v roke opazimo, da tehta bistveno več, kot smo navajeni. Tehtnica se ustavi namreč pri spoštovanja vrednih 5,2 kg, z nameščenim škatlastim nabojnikom pa prenašamo naokoli kar šest kilogramov težko repliko. Kvaliteten, širok jermen je vaš najboljši prijatelj. Po približno 45 minutah nošnje v rokah boste naveličani vsega. Kot rečeno, dober jermen ter replika v ''patruljnem položaju'' (jermen čez ramena) bosta rešila dan.
Ker govorimo o repliki podpornega orožja seveda posamičnega režima streljanja ni; z okroglo varovalko, ki jo potisnemo v ročaj je replika pripravljena na strel. Ravno to dejstvo pa je precej otežkočalo merjenje hitrosti BBjev, pa vendar sem z nekoliko eksperimentiranja izmeril hitrosti med 75-90 metri na sekundo. Nekje v rangu nenadgrajenih replik, torej.

Do stvari, ki jih imam rad, sem zelo kritičen. Tudi do replike M249 bom. Če imate radi pocukrane opise, kako je vse rožnato, lepo in čudovito ter diši po marjeticah, raje prekinite z branjem.

Nabojnik
Škatlasti nabojnik je po eni strani umetnina, po drugi pa bi bilo treba načrtovalca pretepsti trikrat na dan, dokler ne bi dizajna izboljšal. Zakaj?

TOP škatlaPlastično škatlo nabojnika kapacitete je bilo ob začetku potrebno praktično nabiti v ležišče, kar sva delala dva (en je pridrževal repliko, drug je vstavljal nabojnik). V kovinsko ležišče je zlezel zgolj z nabijanjem po stranici. Vendar pa ščasoma kovinska vodila do te mere obrusijo plastiko vodila nabojnika, da v ležišče pade kar sam. Glede na ''genialni'' (močna doza sarkazma) način zatikanja (namesto da bi bila pod vzvodom vzmet, vzvod zadržuje zgolj kovinska paličica, ki teče po celotni širini namestitvenega mesta) kmalu odpove, saj po približno dveh mesecih izgubi prožnost. Precej nerodno, da se sredi 10 urnega patruljiranja osrednja replika oddelka izgubi nabojnik... ne, prava beseda je nesprejemljivo. Težavo reši nevpadljiva zaskočka, ki jo vstavimo pod vzvod. Cena nabojnika? 100 Eur.

Nabojnik polni zelo lepo, brez zastojev. Gumb na spodnji strani je namenjenNabojnik notranjščina električnemu navijanju in ima značilen zvok (v DTI se ga je oprijel naziv kavni mlinček). Nabojnik in ležišče povezuje kovinska špirala, skozi reže katere lahko spremljamo, kako nabojnik poriva BBje v ležišče. Spodaj je kovinska špirala na nabojnik pritrjena z manšeto, ki jo s križnim vijakom privijemo na ustje nabojnika, zgoraj pa je vodilo v ležišče fiksirano s pomočjo plastičnega posnetka ustja NormCap nabojnika. Zelo lepa in duhovita rešitev, ki tako omogoča tudi uporabo M16 Norm- in HiCap nabojnikov. Vodilo lahko prikrijemo s plastičnimi nabojčki 5,56mm v traku.

Na zanesljivost nabojnika ni večjih pripomb, do sedaj sem dvakrat doživel zastoj- zastoja je povzročila umazanija, ki je pri polnjenju našla pot v nabojnik (obakrat iglice- enkrat smrekove, drugič borove).
Pri polnjenju škatlastega nabojnika imamo dve možnosti - BBje vsuvamo skozi odprtino na vrhu (precej podobno polnjenju običajnega HiCapa) ali pa preprosto odstranimo kar celotno stranico nabojnika ter nasujemo BBje neposredno v ležišče. Druga rešitev je bolj praktična in tudi hitrejša. Stranico pa je potrebno odstraniti za namestitev baterije za pogon nabojnika. Za pogon potrebujemo ploščato 9V oziroma 8,4V baterijo; glede na to, da z repliko nimamo kaj početi, če baterija za pogon nabojnika ni polna, priporočam nakup kvalitetne niklij-kadmijeve baterije za večkratno polnjenje. To je denarnici prijazna rešitev, saj običajne baterije ne zdržijo prav dolgo.

TOP normcapTako kot original pa ima tudi replika možnost uporabe M16 Norm- in HiCapov. NormCap je priložen... beseda, ki jo iščem, je katastrofa. Ne samo, da se je med transportom nekje izgubilo porivalo BBjev (plastični nastavek na koncu vzmeti, ki BBje poriva naprej) tudi konstrukcija NormCapa (ki se razkrije potem, ko odvijemo križna vijaka na ohišju) je, khm, eksotična. Kot zanimivost: NormCap je kompatibilen s TOP, CA, TM ter ICS ohišji (preverjeno). Dobra novica, ker bom ohišje uporabil za drugi nabojnik v ReadyMag sistemu. Za kaj drugega tako ali tako ni uporaben. Uporaba NormCapov in HiCapov je neproblematična, ter poteka brez zastojev. Pomoč polnilca je skoraj nujna, vrtenje koleščka pa zna biti precej nadležno- saj smo vendar razvajeni in pričakujemo, da se vse postori samo, zgolj s pritiskom na gumb...

Rjavenje
Tudi če tega niste navajeni (jaz sem)- po boju obvezno očistite repliko. Silikonsko olje in krpica sta obvezna dodatka, ker drugače začne replika hitro rjaveti. Še ena stična točka s pravim. Šibka točka so predvsem nožice ter vijaki. Sam uporabljam Kentovo silikonsko olje, ki na plastični in kovinski površini naredi tanek film in tako zaščiti površino. Vendar kot rečeno, po vsakem spopadu je potrebno ponoviti vajo.

Kopito
Kopito skriva 9,6V 2200 mAh baterijo, ki zadošča za dva polna nabojnika. Kovinska kapa kopita se odvije (s priloženim) imbus ključem. Nevarnosti, da bi pokrov izgubili, tako ni. Po sredini kopita teče grd šiv, kopito je sestavljeno iz dveh polovic. Vsekakor pa ni grše kot M16 kopita proizvajalcev TM ali CA. Ko pa sem vstavil baterijo, pa se je kopito na stiku razlezlo za kak milimeter. Poseg s sekundnim lepilom ali še bolje dvokomponentno epoksi smolo zadrego reši. Pa vendar, to se na repliki tega cenovnega razreda ne bi smelo dogajati.

Nožice
Spravilo nožic zahteva nekaj vaje, saj jih je potrebno odločno pritisniti v kopišček, da skočijo v zadnji položaj in zataknejo v nosilec znotraj kopiščka. Nekajkrat prvič so same skočile v prednji položaj- nato pa ugotovite, da jih je potrebno poriniti pod rob kopiščka. Vprašanja uporabnosti nožic se tukaj ne bom dotikal, saj je neposredno zvezano z načinom igre. Nekako pa velja pravilo - v napadu nožice ne koristijo prav veliko in utegnejo celo motiti. Pri premikanju jih utegnete celo zviti ali odlomiti. Obramba pa je popolnoma druga pesem- dobro izbran prikrit ležeč položaj ter soborci, ki pokrivajo boke... samo ostrostrelec lahko z izločitvijo podpornega orožja pripomore k prodoru napadalca.

Nožice so odličen posnetek pravih. Lahko jih raztegnemo in podaljšamo, jih spravimo ali pod kopišček ali tako, da so obrnjene naprej. Ko so nožice enkrat raztegnjene, se zataknejo v zob in tvorijo relativno trdno platformo (nožice niso rigidne, pač pa imajo nekaj gibanja, tako da lahko pokrivamo ognjeno cono odgovornosti brez premikanja celotne replike). Seveda pa ne govorimo o vrhunskem jeklu (kot pri pravi), pač pa o mehki pločevini, ki se kmalu obrusi. In tukaj je srž problema, ki pa pesti skoraj vse replike v airsoftu.

Sistem delovanja
Tokyo Marui je na Japonskem zaščitil zasnovo gearboxa s patentom. Ker se je TOP odločil, da ne bo plačal pravice do uporabe, je razvil svoj sistem. Lahko rečemo, da je sistem zanimiv in domišljen, pa vendar deluje... amatersko. Zamislite si sistem, ki deluje na principu harmonike. Gearbox je enostavno dosegljiv, saj preprosto odpremo pokrov zaklepišča ter odvijemo dva imbus vijaka. V notranjosti se skriva ti. ''bellow'' oziroma meh:

Meh

V grobem lahko rečemo, da gre za integriran bat, cilinder ter dulec (lep slovenski naziv za ''nozzle'') v enem. Vse skupaj deluje, pa vendar pred nakupom ostali uporabniki strašijo z zgodbicami o DOA (dead on arrival, oziroma nedelujoča ob prihodu) replikami, potem so pogoste štorije o postreljenih petstotih BBjih, nakar je replika storila konec... tudi zaradi tega sem se odločil, da bom sistem dodobra preizkusil- in to nenadgrajenega. Kar bo, pa bo. Do sedaj ni bilo zapletov, postreljenih je bilo kakšnih 18 000 BBjev (v štirih mesecih). Pri pregledu meh ne kaže znamenj obrabe. Res pa je, da je delovanje tega sistema zelo nekonsistentno. Približno 10% BBjev ima pristrel (kratki streli, približno 20 m ali manj).

Kako naprej?M249 bo čez zimo počival. V vmesnem času bo doživel nadgradnjo s PGCjevim gearboxom, ki sicer ni najboljša stvar po narezanem kruhu, pa vendar pomeni velik napredek v primerjavi z mehom. Pri nadgradnji imamo (vsaj) 4 možnosti, ki jih naštevam po zaporedju, kakršnem so se pojavili na tržišču:
  • Angs M249 Cylinder Set, ki nadomesti meh PGC Gearbox, ki nadomesti vse dele z novo razvitim gearboxom
  • Guarder Steel Cylinder Set, ki je na prvi pogled bolj ali manj kopija ANGSovega izdelka
  • V3 gearbox konverzija, ki zahteva vgradnjo V3 gearboxa.
Sam sem se odločil za vgradnjo PGCjevega izdelka, ki je sicer najdražji od vseh možnosti (če odštejemo hibride z vgrajenim V3 gearboxom), je pa po poročilih dejansko najbolj trajna rešitev. Članek sledi.

v boju

Zaključek? Zelo oseben.
Opise vedno pišem tako, da zaključek napišem najprej. Sodba o izdelku se namreč ne spreminja, ne glede na to, kako negativen sem bil v opisu- in tudi tokrat se ne bo. Za nakup take replike moraš biti malo nor (kar bojda sem). Če nikoli več ne bi imel nobene replike več... nič hudega. Občutek pri uporabi TOP M249 SAW je fenomenalen in neprimerljiv s katerokoli repliko. V čem je čar replike? Zame predvsem v tem, da ni navaden AEG z zelo velikim, elektrificiranim HiCapom. Če razmišljate tako, si omislite kaj bolj kompaktnega. MilSim igranje s tako repliko veliko pridobi - Še bolje pa bi bilo, če bi kdo (pa ne Shoei, prosim!) izdelal repliko M240. TM? CA? Sam sem pripravljen pognati denar tudi za to. Če pa igrate airsoft zgolj občasno ali pa igrate na način, kjer količina izstreljenih BBjev pomeni kakovost... iščite naprej. TOP M249 vas bo razočaral.
Enotna prijava

Prijavite se z drugim računom:

Powered by OneAll Social Login
Prijava

Na vrh

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piskotke. We use cookies to improve our website and your experience when using it. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information