Saturday September 21, 2019

ICS MP5A5

Uvod.
I Chih Shivan Enterprise ( ICS ) je eno redkih podjetij, ki proizvaja airsoft AEG (oz. v primeru ICS-a BPAG) replike. Poleg ICS-a sta na trgu prisotna le še Japonski Tokyo Marui in Classic Army iz Hong Konga. Academy, pa nekako ne sodi več v to družbo. ICS ni novo podjetje, saj je bilo ustanovljeno že leta 1983 na Taiwanu, vendar pa se je do leta 1998 ukvarjalo le s proizvodnjo replik airsoft pištol.

mp5main

Test.
V test smo prejeli repliko Heckler & Koch MP5-A5 brzostrelke. To je verzija s teleskopskim kopitom. Poleg te ponujajo še verzijo MP5-A4 s polnim kopitom, ter SD serijo z integriranim dušilcem zvoka. Do sedaj je ICS tržišču ponudil že tri serije z verzijami 1.0, 1.12 in 2.0. Replike se med verzijami malenkostno razlikujejo, v našem primeru pa smo se pozabavali s primerkom iz serije 1.12.

Izgled.
Pričakala nas je preprosta kartonasta škatla, sama replika pa je bila zavita v zaščitno folijo. Enostavno in učinkovito. Poleg same brzostrelke v škatli najdete še navodila za uporabo, Slovenski prevod le teh in en HiCap nabojnik. (kapacitete okrog 200 BB-jev). Baterijo in polnilec pa si morate omisliti posebej.

comp

ICS MP5 se razlikuje od ''običajne'' Marui MP5 serije po kovinskem ohišju, mehaniki iz kvalitetnejše kovine, kovinskem vodilu vzmeti, malenkost močnejši vzmeti in kovinskem hladilniku motorja. Na žalost pa je kovinsko le ohišje, ne pa tudi cev plinskega bata nad kopiščkom. (No, kovinsko je še ustje cevi). Iz plastike je tako prednji merek, zadnji merek, cev plinskega bata, kapa zadnjega dela ohišja in peta teleskopskega kopita. Ostale stvari pa so plastične tudi pri različicah, ki jih nosijo pripadniki vojske in policije. Na srečo pa je replika izdelana odlično in razliko med kovino in plastiko boste le stežka ugotovili. Največkrat le po otipu, kjer so plastični deli toplejši od kovinskih.

hopup-icsHopup se nastavlja zunaj kopiščka, kot je običajno pri TM modelih, le da je vzvod na levi strani kopiščka, večji in lažje dosegljiv. Presenetila nas je tudi teža. Brzostrelka je presentljivo lahka in šele z vstavljeno baterijo in nabojnikom tehta nekaj manj kot 2 Kg. Majhna teža pa še ne pomeni, da ohišje ni trdno, ali da ne bi dajalo zanesljivega občutka. Med testom, niti enkrat samkrat nismo uspeli iztisniti značilnega škrpajočega zvoka, ki je prisoten pri TM seriji MP5 in G3. Na ohišju boste žal zaman iskali oznake HK, je pa na levi strani lepo vtisnjen napis ''Kal.9mmx19''. Motili sta nas le dve manjši stvari, ki bi potencjalno lahko predstavljali problem. Nosilec jermena na prednjem merku ni ravno vlival zaupanja in žica na katerem je konektor za baterijo ni ravno najmehkejša. Drugih pripomb na izgled ali izdelavo nismo imeli. Merek z rdečo piko smo namestili brez težav, saj so mere ICS replike skoraj do potankosti enake meram TM primerka. Prav tako smo brez težav zamenjali tudi kopiščka in seveda nabojnike.

Razstavljanje
Tukaj pa je ICS naravnost blestel. Vsi, ki so kdaj razstavljali model MP5 Tokyo Marui, postopek poznajo in vedo kako zamudno je lahko to opravilo. ICS repliko razstavimo tako, da odvijemo dva (2) vijaka in izvlečemo zatiče iz ohišja. Enega ob ležišču nabojnika, pred sprožilcem in enega za pištolskim ročajem. Nato lahko repliko razstavimo na tri dele. Zgornji del, s cevjo in ležiščem nabojnika, spodnji del s pištolskim ročajem in pogonskim mehanizmom, ter kopito z mehanizmom. Pri kopitu moramo biti zelo pazljivi, saj zlahka izgubimo majhno vzmet in plastično zaskočko, ki blokira kopito v iztegnjenem položaju.

comp-open

Praktični preizkus
Napolnili smo mini baterjo, ki smo si jo izposodili od Tm verzije ter jo vstavili v kopišček. Hitro, brez težav, ter popolnoma enako kot pri modelu TM. Zaradi tanjših žic je šlo morda še za spoznanje lažje. Zataknilo pa se je pri polnjenju nabojnika. Nabojnik smo napolnili z BB-ji, vendar pa se vzmeti nabojnika ni dalo napeti do te mere, da bi BB-ji tudi zares prilezli na vrh nabojnika. Problem smo rešili v približno eni minuti s pomočjo majhnega izvijiča. Nabojnik se razstavi enako kot TM model nabojnika, tako da izvlečemo majhen zatič in mehanizem nabojnika izvlečemo iz kovinskega ohišja. Problem je povzročila BB kroglica, ki se je zagozdila v glavni zobnik polnilnega mehanizma.

hicap

Kakšno minuto kasneje je padla prva žrtev. Po previdnem prvem strelu, jo je nič hudega sluteča kartonska škatla hudo skupila. Brzostrelka je delovala brezhibno. V polavtomatskem in avtomatskem načinu. Problemov ni bilo, in nabojnik je bil kaj hitro prazen. Hkrati smo prizkusili tudi TM model, in zdelo se je, da je ICS model res nekaj močnejši.

tm-fontZaključek
Po izgledu je ICS MP5 brzostrelka zelo podobna TM modelu. Kaj je plastičnega in kaj kovinskega boste na prvi pogled ugotovili le stežka, razlika pa se pokaže šele ko brzostrelko uporabite na terenu, saj kovinsko ohišje nudi več opore. Airsoft zagrizenci pa bodo kovinsko ohišje cenili tudi iz drugih nagibov. Škoda le, da niso kovisnki tudi merki in cev plinskega bata. Z malo sreče bomo v prihodnje pri nas poleg verzije 1.12 srecali tudi verzijo 2.0, ki ima spremenjen sprednji merek (kovinski), cev plinskega bata (kovinska), povečano ročko zaklepa, kovinski zadnji merek in ojačan selektor ognja. Podjetju Kadom d.o.o iz Ljubljane se zahvaljujejemo, da nam je ta test omogočilo.

Za test posodil: Kadom d.o.o. (Rober Rupnik)
Za vas Testiral: Ferch