Monday February 24, 2020

Tokyo Marui P-90

FN P90- kakšna nenavadna oblika! To je prva misel, ki se porodi sleherniku, ki ugleda škatlo s to TM repliko. Vsekakor pa je TM z izdelavo te replike udaril žebljico na glavico: edina obstoječa replika P90 v airsoft svetu je bil izdelek Toytecha iz začetka devetdesetih let. Izjemno komplicirana notranjščina skupaj z majhnim številom izdelanih replik je prispevala k ceni, ki (na trgu klasičnih airsoft starin) dosegajo vrednosti prek 1500 USD.

p90

Pa se pomudimo najprej pri stvari, ki najbolj pade v oko: oblika. Oblika je izjemno kompaktna, brez slehernih štrlin. Vse komande (z izjemo stikala rdeče pike- več o tem v nadaljevanju) so dosegljive brez premikanja rok. P90 je zvezda ergonomije, saj omogoča obojeročno (ambidekstralno, ambidex) uporabo brez sleherne predpriprave. Ker je odprtina za izmet tulcev na spodnji strani, tudi ni strahu, da bi (pri pravi, seveda) strelec dobil razbeljen tulec v obraz. Torej: replika je idealna za vse tiste, ki imajo levico za dominantno roko.

batteryZa namerjanje lahko rečemo, da je instinktivno, saj replika sama zleze k ramenu. Tokyo Marui serijsko vgrajuje tudi rdečo piko, ki sicer res ni kakšna zvezda med optičnimi pomagali, je pa popolnoma korektna in deluje zadovoljivo. Stikalo se nahaja na precej nerodnem mestu (pod mostičkom), tako da na priklapljanje/preklapljanje med bojem lahko mirno pozabimo. Stikalo ima 3 položaje, ''0'' za izklopljeno, ''1'' za vklopljeno na minimalni jakosti, ter ''2'' za maksimalno jakost. Za uporabo znotraj zaprtih prostorov zadostuje položaj ''1'', za uporabo na odprtem pa je potrebno pretakniti stikalo v položaj ''2''. Napajanje je izvedeno z dvema AAA baterijama, ki seveda nista priloženi, ležišče pa dosežemo izjemno hitro, saj je pokrovček na sprednji strani mostička. Merjenje pa je mogoče tudi z ''železnimi'' (pravzaprav so plastični) merki, ki se nahajajo na obeh straneh mostička.

Na sami repliki je obilje plastike, kar pa ni nujno slaba lastnost, kot bomo videli v nadaljevanju. Prva stvar, ki jo opazimo, ko jo vzamemo iz škatle je teža, oz natančneje lahkost. Tehtnica se ustavi pri 2200 gramih (skupaj z baterijo), kar ni daleč od teže prave, ki znaša (skupaj z nabojnikom) 2800 gramov. Replika je uravnotežena zelo dobro, in ni nadležnega občutka, da replika sili z ustjem navzgor (kar je pogosto pri replikah polne dolžine, ki imajo baterijo v kopitu). Ker je tudi telo prave narejeno iz polimera, ni nadležnega iskanja kovinskih ohišij in podobnega. Lažje je našteti kovinske dele, ker jih ni ravno veliko: cev, razbijalo plamena ter obojestranska ročica za repetiranje. Navkljub temu pa replika pri uporabi ne škripa in ni opaznega zvijanja telesa. Edini zvok, ki ga je slišati, je ropotanje baterije, ki se malenkostno premika v ležišču, tako da predlagam uporabnikom, da bodisi polepijo baterijo z izolirnim trakom ali pa v prostor za baterijo dajo plast kartona. P90 uporablja mini baterijo, ki ima prostor v kopitu, dostop pa je izveden s premičnim pokrovom kopita, ki ga sprosti gumb na spodnji strani. Nič več izgubljenih pokrovčkov!

hopup Definitivna zvezda, ki pritegne največ pogledov, pa je nabojnik normalne kapacitete z kapaciteto 68 bbjev. Nabojnik je narejen iz polprosojne plastike, mojstri pri TM so vanj namreč vdelali plastične nabojčke (kaliber 5,7×28 mm). Nabojnik izgleda izjemno realistično. Sedaj pa ne tako dobra lastnost nabojnika: hitrost menjave. Menjavo se da definitivno vaditi, toda hitrosti menjave nabojnika kakšne Armalitke ali Kalašnikova ne bomo dosegli. Nabojnik utrjuje gumb (je še potrebno poudariti, da je obojestranski?), ki ob pritisku sprosti nabojnik, ki skoči navzgor, nato pa ga je potrebno potegniti k sebi.

Ker je nabojnik prave P90 zelo prostoren (sprejme kar 50 nabojev!) je zelo dolg in posledično precej neroden. Kar nas vodi do druge pripombe na račun nabojnikov: hramba. Nabojnike komaj spravimo v jopiče, ki sprejmejo AK nabojnike! Žal se zdi, da je navkljub izjemni vizualni privlačnosti nabojnika z normalno kapaciteto pri TM P90 nujna uporaba nabojnika visoke kapacitete (hicap), še posebej, če upoštevamo odsotnost primernega jopiča, ki bi omogočal nošnjo večjega števila nabojnikov.

mag

Varovalka in selektor ognja sta izvedena s pomočjo vrtljivega gumba, za premik je potrebno zgolj to, da vzamemo prst s sprožica. Tipka je narebrena ter precej velika, tako da je mogoče tudi premikanje z orokavičenimi prsti.

Ker je TM P90 primarno CQB orožje, je uporaba jermena zelo pomembna. Priznam, da v kratkem času, kot sem imel repliko na testu, nisem reševal tega problema. Težava je namreč v tem, da ima replika P90 zgolj nastavke za jemen na kopitu, na prednji strani pa jih ni. Seveda pa obstaja rešitev tudi za to, zato bi vse zainteresirane napotil na spodnjo povezavo, ki se ukvarja s tem problemom: http://www.airsoftretreat.com/p90_sling.asp.

aim

Kot namensko orožje (in replika) za CQB se replika obnese fenomenalno. Zaradi ambidekstralnosti omogoča merjenje tako, da se strelec izpostavi kar najmanj. Kratkost in kompaktnost prispeva k temu, da se ne zatika pri lezenju skozi odprtine. Sam primernost replike vedno stestiram tako, da opravim ''čiščenje'' kleti domače hiše, kjer so vrata izjemno ozka. Če sem bil prej prepričan, da je za take podvige MP5K sanjska replika, pa sem sedaj spremenil mnenje. TM P90 konkurenco potolče in jo pusti krvaveti na tleh. Ima pa kompaktnost seveda ceno: višje raščeni igralci bodo po določenem času začeli tožiti o bolečinah v križu, saj kombinacija kratkosti celotne replike ter relativno nizkega položaja rdeče pike sili v precej nenaraven (zgrbljen) položaj. Žal kakšne posebne rešitve ni videti, razen nakupa kovinskega mostička, kjer je rdeča pika postavljena nekoliko višje.

2hand

Kolesca poganja motor EG1000R, gearbox pa je verzije 6.5, kar pomeni, da je na voljo cel kup dodatnih delov (Systema, Guarder, ICS).

Odnos do te replike niha med dvema skrajnostima: nekaterim je na smrt všeč, drugi pa jo ob pogledu zasovražijo. Sam sem si zelo pozitivno mnenje oblikoval na podlagi replike, ki jo je v test prijazno posodil g. Robert Rupnik iz Kadom, d.o.o.

Za vas testiral