Monday February 24, 2020

Classic Army Tactical Flashlight

Marsikdaj v naših scenarijih pokazalo, da je vsaj majhna svetilka nujno potreben dodatek. Pregledovanje temnejših prostorov v objektih, jam in podobnega ni zabavno, če tipamo ob steni. Seveda obstajajo proizvajalci taktične svetilne opreme, ki trg svetilnih teles pokrivajo več kot odlično. Prvak na tem področju je gotovo Surefire, ki pa mu sledijo še nekateri izdelovalci, temelječih predvsem na LED tehnologiji. Žal pa kakovost in zveneče ime prispeva k nedosegljivi ceni. Tukaj pa vskočijo (predvsem azijski) izdelovalci replicirane opreme, ki tako po obliki, zadnje čase pa tudi po funkciji več kot zadovoljivo posnemajo vzornike. Tak izdelek si bomo ogledali tudi danes.

Svetila so predvsem v zadnjih desetih letih pridobila na pomenu pa tudi tehnološko so napredovala. V pričujočem članku govorimo o klasični svetilki z belo svetlobo, kakršne so najbolj običajne. O LED nastavku bo govoril posebni članek.

Classic Army Tactical Flashlight
je novejši izdelek, ki je dobavljiv v črni ter inox končni obdelavi. Vzornik tega izdelka je Surefire 6P (brez LED nastavka), nikakor pa ne predstavlja neposredne kopije. Na embalaži se nahaja nekaj opozoril, za katera se mi zdi smiselno, da jih povzamem tudi tukaj, saj so uporabna za vse tovrstne izdelke:

• delujočo svetilko nikoli ne odlagamo z glavo navzdol na podlago, saj na ta način zastaja topolota, zaradi katere lahko pregori 6V žarnica ali se celo vžge podlaga;
  • pri izklapljanju je potrebno paziti, da se kapa odvije najmanj za pol obrata. Na ta način preprečimo, da bi se svetilka ponesreči prižgala;
  • pri hranjenju priporočajo, da baterije odstranimo.
CA promo

Na embalaži tudi navajajo, da je svetilnost 180 lumnov ter da ima z dvema priloženima baterijama tipa CR123A čas delovanja 30 ur (tukaj seveda mislijo na čas, ki ga zdrži žarnica). Pri tem velja pripomniti -v podatek ne dvomim, saj je izdelek identičen dodobra preizkušenim podveznjenim svetilkam na TLF seriji replik MP5, kot bomo v nadaljevanju še videli. Izkušnje kažejo, da je 30 ur celotno delovanje svetilke, vendar bo prvih 15- 20 ur res oddajala belo svetlobo z nazivno močjo 180 lumnov, nadaljnih 10-15 ur pa bodo opešana žarnica od sebe dajala umazano rumeno svetlobo. Svetilnost omogoča, da  nasprotnika na 10m zaslepimo in dezorientiramo. Vprašanje, koliko časa delujejo baterije je odvisno od mnogih dejavnikov.
Telo svetilke je izdelano iz aluminija in daje dovolj soliden in kvaliteten vtis- želji, da bi ga povozil z avtomobilom pa sem se odpovedal. Toliko mu tudi ne zaupam, ni namreč naključje, da je vzornik P6 približno dvainpolkrat dražji. Končna obdelava (CNC) je zadovoljiva, pri nekaterih azijskih izdelkih je potrebno paziti tudi na slabo pobrane, kot britev ostre robove. CAjeva svetilka takih težav nima.

Svetilka ima možnost trenutnega stikala (s pritiskom na veliko stikalo na zadnji strani) ter stalnega priklopa (tako da privijemo glavo). Trdoto gumba oziroma silo, potrebno za vklop uravnavamo s privijanjem in odvijanjem kape. Za tem ni nobene raketne znanosti, saj govorimo o enostavnem vzmetnem stikalu, kjer s privijanjem in odvijanjem določamo, koliko bo vzmet stisnjena.
Razočaranje je gotovo steklo na glavi. Narejeno ne namreč iz enakega polikarbonata (bah, popolnoma navadna prozorna plastika) kot je na podveznjenih svetilkah pri CA replikah MP5TLF. To pomeni, da srečanja z BBjem na bližino ne preživijo. Svetilka je dobro zaščitena pred vlago- povsod, kjer je ohišje možno razdreti, so nameščene tesnilke, ki preprečujejo vdor vode do baterij ter polkrožne žarnice.

Primerjava
Levo CA TF, desno Gnom

Parabolični reflektor (lij, po domače) ki zagotavlja fokusiranje svetlobe je kovinski in kromiran. To pomeni, da svetlobo dobro odbija in da trditve, da svetilka oddaja 180 lumnov niso iz trte zvite. Ima pa ta zasnova slabo stran. Pri menjavi je namreč ne odnesemo samo z menjavo žarnice (cena: zanemarljiva), temveč je potrebno zamenjati komplet žarnice ter reflektorja. Cena za te drobne dele je precej zasoljena, vendar če upoštevamo življensko dobo je strošek znosen.

Z enostavno podcevno montažo ter trenutnim stikalom (proizvaja jih tudi Classic Army) dobimo relativno poceni, zmogljivo ter realistično podcevno taktično svetilko.

Praksa
Svetilka je velika ravno dovolj, da jo pospravimo v 9mm žepek za nabojnik in pozabimo nanjo. Čekiranje na telesu nudi zadosten oprijem. Gumb je dovolj velik in ga tudi v rokavicah brez težav stisnemo. Graja velja le nekoliko premalo narezanemu obodu glave, kjer je potrebno manjko pozitivnega odziva zamenjati s tršim prijemom. Vendar ne do te mere, da bi vse skupaj motilo. Izdelek je za airsoft zelo uporaben, obenem pa nima pretiranih ambicij, da bi bil tisto, čemur ni namenjen-ultimativna svetilka. Je zelo priročen, uporaben in tudi kvaliteten dodatek opremi, ki ga pogrešite šele takrat, ko ga nimate pri sebi. Če pomislimo, da je v ceno vključen tudi par baterij, pa je cena še toliko bolj ugodna.