Monday November 18, 2019

King Arms Visual Illuminator

King Arms Visual Light Illuminator

SOPMOD (Special Operations Peculiar MODification) je kratica, ki jo v naših člankih srečamo precej pogosto. Razlog je zelo enostaven. SOPMOD je projekt, ki ga je naročil USSOCOM (poveljstvo specialnih sil). Interes v airsoftu pa je za ta projekt dvojen: po eni strani se gre za emulacijo specialnih sil s strani igralcev, izdelovalci opreme pa služijo mastne denarje z repliciranjem opreme, ki jo ta program predpisuje. Kot so vsi projekti občutljivi na razvoj in spremembe seveda tudi SOPMOD program ni izjema. Nekateri elementi so se obdržali, drugi niso. Eden od sistemov, ki so jih precej hitro nadomestili izboljšani sistemi (seveda govorimo o izdelkih Surefire) pa sodi VLI, proizvajalca Insight Technologies Inc. Kratica VLI skriva izraz Visible Light Illuminator, kar lahko (dobesedno) prevedemo osvetljevalec z vidno svetlobo, prozaično (in bolj razumljivo) pa bi temu rekli baterijska svetilka. Zahteve, ki jih uporaba v svetu, kjer napaka ponavadi pomeni hudo poškodbo in smrt so brezkompromisne; seveda govorimo o velika svetilnosti, zanesljivosti ter zadovoljivi avtonomnosti. Vsaj z drugo postavko je VLI imel precejšnje težave, saj je bila zahtevana vodotesnost, vendar so imeli v slanem okolju silne probleme s korozijo stikal. To težavo je odpravila šele tretja serija.
Velika svetilnost pa ni namenjena samo osvetljevanju, pač pa tudi dezorientaciji nasprotnika, saj osvetlitev oči pomeni, da se nam bodo še nekaj ur prikazovali svetlobni kolobarji. V airsoftu bodite pri tem silno previdni, saj lahko komu na ta način (začasno ali trajno) poškodujete tudi vid. Torej, uporabljajte svetila za osvetljevanje in ne za dezorientacijo nasprotnika.
King Arms je torej posnel starejši tip osvetljevalnega modula, namenjenega uporabi na SOPMOD modificiranih orožjih. Kako mu je pri tem uspelo?

VLI nemontiran

King Arms VLI
To je prvi King Armsov izdelek, ki sem ga imel priliko preizkusiti. No, če je soditi po tem izdelku, potem je kakovost izdelkov, ki jih prodaja King Arms, na visoki ravni. Dovolj nakladanja, k opisu. V paket so vključene baterije, svetilka, pokrovček zanjo, trenutno stikalo, ter velcro za pritrditev trenutnega stikala. Na prvi pogled izdelek vzbuja vtis trdnosti in robustnosti.

Ohišje KA VLI je popolnoma plastično. Na RIS vodilo ohišje pritrdimo z dvodelnim vodilom, ki ga fiksiramo z vijakom. Na hitro montažo lahko pozabimo, saj obvezno potrebujemo izvijač. Ko je VLI nameščen, se ne premika niti malo. Sicer je potrebno malce pazljivosti, ker tako kot večina izdelkov v airsoftu najbrž kakšnega bolj konkretnega stika z deblom ali podbojem ne vzdrži.
Kot smo omenili so imeli pri pravih težave z zahtevano vodotesnostjo ohišij. No, tukaj te težave ne bomo imeli- ker vodotesnosti nihče ne obljublja. Zadnja ploščica nameščena precej nemarno, saj je med telesom in ploščico kak milimeter prostora. V običajnih razmerah sicer ne moti, če pa simulirate kako HANO* skok na močno branjeno obalo pa zna biti voda v svetilki precej zoprna. Izdelovalec pravih VLI modulov je že omenjeno podjetje Insight Technologies. Oznake na tem izdelku uporabljajo trend, ki je v zadnjem času silno popularen pri azijskih izdelkih, namenjenih prodaji v Ameriki in Evropi; sam ga imenujem mrcvarjenje. Preberite si to grozoto:

VLI oznake
Insighth Technology? 3 Technology Drive?? Londqnerry???

Glavna prednost je uporaba ''dvojnih'' baterij. V ohišje lahko namestimo 3 litijeve DL123 ali 6 baterijskih celic velikosti AA. Svetilnost je bistveno večja pri uporabi CR123 celic, trajnost baterij pa naj bi bila 50 minut (kar po moji oceni drži. Je pa res, da svetilka ni bila prižgana neprekinjeno 50 minut). Res pa je tudi, da je svetilnost pri uporabi AA baterij manjša. Je pa prednost dostopnost AA baterij za večkratno uporabo (jih je mogoče polniti). Take CR123 sicer obstajajo, vendar jih še nisem preizkusil.
Vstavljanje baterij je preprosto opravilo.

StikalaZanimiva je rešitev trenutnega stikala na kablu, saj ga lahko po potrebi tudi odstranimo. Če uporaba ne zahteva trenutnega stikala uporabimo je veliko stikalo na zadnji strani z dvojno funkcijo- obrnjeno skrajno v desno ima funkcijo stalnega osvetljevanja, skrajno levo pa osvetljuje trenutno (dokler je stikalo v položaju).
Premikanje po tesnem prostoru (domača klet) je popolnoma neproblematično. Teža, ki jo dodamo prednjemu delu replike ni omembe vredna in delo s tako nadgrajeno repliko je res nekaj posebnega. Vsaj zame je občutek fenomenalen. Kot smo že omenili, je montaža možna na vse 21 mm vmesnike. Največ pa sem se igral z namestitvijo na M4A1 z RIS vmesnikom. Torej, če namestimo repliko na spodnje vodilo bomo imeli kar nekaj težav z nastavkom za montažo bajoneta, ki je na poti. Prav tako ni mogoče do konca odpreti pokrovčka, poleg tega pa je nošnja zelo neudobna. Torej je potrebno namestiti repliko na stranska vodila. Levo ali desno stran izberemo glede na udobje; trenutno stikalo na kablu je dovolj dolgo, da ga lahko speljemo vse do pištolskega ročaja. Pri stransko nameščenemu stikalu pa imamo tudi omogočen dostop do stikal na zadnji strani. Sama ergonomija ni slaba, so pa Surefire sistemi bistveno bolj izpopolnjeni, kar se tega tiče.

VLI Montiran
Demonstracija dolžine kabla

V praksi je uporaba VLI modula torej zelo zadovoljiva. Svetilnost je odlična, vse deluje tako kot mora. Oprema je posnetek avtentične svetilke, za enoglasno priporočilo pa malenkost zmanjka. Težava s pričujočo repliko VLI modula je dvojna: plastično ohišje (posebej me skrbi vodilo za pritrditev) ter cena. Vsaj meni se zdi zelo visoka (okrog 110 USD v Hong Kongu). Ampak za avtentičnost je treba plačati. Saj to že vemo, ne?

Corp