Monday February 24, 2020

Classic Army COMP-M

Classic Army COMP-M

Vsak igralca airsofta  ima slej ko prej neustavljivo željo, da bi na svojo repliko namestil optiko. Kakor kažejo izkušnje so te želje močnejše pri novincih in tako se zgodi, da opazimo kakšno MP-5K z nameščenim 3-9x50 streljnim daljnogledom v velikosti same same replike, kar opazovalce neredko prisili v salve smeha. Če že nameščate optiko na repliko, naj bo ta s čim manjšo povečavo, saj so razdalje majhne. Z leti pa se izkaže, da so najbolj uporabni kar ''priloženi'' mehanski merki. No- če po tem uvodu še vedno mislite, da je vaša replika nekam gola, potem si omislite kvalitetno repliko namerilnika z rdečo piko oz. Red-Dot, kot se temu reče s tujko, ki se je dodobra udomačila.

CA Comp M2
CA Comp M, Samurai Aimpoint (imena, pod katerimi se tržita)


Vendar pozor! Vsi namerilniki z rdečo piko, ki izgledajo enako, med seboj niso enaki. Torej kako izbrati red dot? Najprej se morate odločiti, kakšnega želite. Refleksnega (odprti tip) ali zaprtega z lečami v ohišju. Glede na odpornost, ceno in dobavljivost vam priporočam slednjega. V zadnjih spopadih si je precej privržencev pridobil Aimpoint Comp-M oz. izvedenka ML, ki jo lahko vidimo praktično pri vsakem ameriškem vojaku v obeh peskovnikih, pa tudi pri pripadnikih drugih vojsk. Prvič se je pojavil leta 2000, od takrat pa so prodali nekaj več kot 300.000 kosov tega odličnega namerilnika. Ameriška oznaka za Aimpoint Comp-M je ''M68 sight for close quarters combat''.

Katere tehnične značilnosti originala prispevajo k njegovi prodajni uspešnosti?

 • Povečava: 1x
 • Teža: 200g
 • Kompatibilen z nočnogledi
 • CET tehnologija omogoča 10.000 ur delovanja, oz 100.000 ur v nočnem načinu
 • Odlična prepustnost svetlobe
 • Vodotesen do globine 25m
 • Neomejen zorni kot
 • Nima paralakse
 • Narejen kot tank
 • Ni radioktavnih komponent
 • Sandardna oprema posebnih sil po svetu
 • Standardna oprema v ameriški vojski

Seveda pa vse te kvalitete za seboj potegnejo tudi solidno dolarsko številko. Na srečo se cene airsoft replik Comp-M namerilnika gibljejo okrog 20.000 SIT. Jasno za tako ceno replike ne izpolnjujejo (vseh) zgoraj naštetih kvalitet. Priporočam, vam, da nikoli ne pogledate skozi Aimpointov namerilnik, kajti ko to enkrat storite bo kakršnakoli ''airsoft konkurenca'' le bridko razočaranje. No na srečo so se zadnje čase pojavili tudi dokaj spodobne airsoft replike Comp-M optik, ki nudijo vsaj podobno sliko. Med boljšimi so Guarder, Tokyo Marui (ki ima sicer dobro sliko, ampak plastično ohišje) in Classic Army. Slednji izdelek si bomo tudi pobliže ogledali, nekoliko ga bomo pa primerjali tudi s Samurai izvedenko- torej berete dva opisa za ceno enega...

Comp M2 od blizu


Fizično se CA-jev izdelek ne razlikuje od ostalih. Solidno narejen izdelek v črni mat barvi. Seveda je kovinski, priloženi pa so flip-up pokrovčki in 30mm montaža za picatinny tirnico. Vsi pokrovčki so jasno privezani, prijetno presenečenje pa je dodaten komplet baterij, ter gumijaste vezice za pokrovčke.
Tudi Samurai ima kovinsko matirano ohišje, ki daje vtis trdnosti in robustnosti. V kompletu se nahaja optika, prednji in zadnji pokrovček ter ''cantilever'' montaža.  K tej se še vrnemo v nadaljevanju. Tudi tu pokrovčke drži skupaj gumijasta vez. Priložene krpice za čiščenje leč ne omenjam, ker je neuporabna.

Delovanje je seveda enako kot pri kateremkoli namerilniku tega tipa. Gumb za vklop je hkrati tudi gumb za nastavljanje svetilnosti pike. Dobro je, da nam nastavitve omogoča tudi zelo šibko osvetljenost, kar nam pride prav v slabših svetlobnih pogojih. Presvetla pika v mraku je namreč popolnoma neuporabna. Oba namerilnika imata 5 stopenj nastavitve.

primerjava 1
 Classic Army levo, Samurai  dot desno.


Druga zelo pomembna lastnost takšnega namerilnika je prenos svetlobe in obarvanost slike. Ti namerilniki delujejo tako, da majhna LED dioda projecira rdečo pikico na polprosojno zrcalo, skozi katerega gledamo. Če polprosojno zrcalo obarvamo sivo ali modro, bolje odbija rdečo svetlobo in dobimo lepšo rdečo piko tudi s slabšo kvaliteto optike. Posledično je pri cenejših in slabših izdelkih slika v okularju temnejša ali pa modra. CA-jev izdelek na tem področju prijetno preseneti. Slika je svetla in naravnih barv. Med testom smo CA Comp-M primerjali s podobnim izdelkom in celo enakim poreklom, Samurai Aimpointom. Razlika je očitna! Slednjemu v zagovor: bil je prva replika te optike na trgu.

primerjava 2
Classic Army levo in Samurai dot desno.


Pri izbiri montaže se moramo vprašati, na kakšno repliko bo optika montirana. Na tem mestu ne bi pretirano zahajali v opisovanje različnih montaž, dotaknili bi se zgolj dvignjene ''cantilever'' montaže, ki jo prilaga svoji optiki Samurai. Katastrofa. Sama montaža ni slabo izdelana, na zadnji strani se nahaja znak Knight's Armament Company, vendar pa je kakovost vijakov in lukenj zanje obupna. Na nekaterih je slabo vrezan navoj, drugje se izrez na zgornjem delu montaže in navoj sploh ne pokrijeta... tako da vam je veselje s pilo in iskanje drugih, boljših vijakov zagotovljeno. Enega vijaka ni mogoče priviti brez odstranitve pokrovčka prostora za baterijo, kar je grda konstrukcijska napaka. Enostavna ''straight forward'' montaža (na sliki zgoraj) je bistveno boljša odločitev. 

Samurai
Samurai Aimpint, iz slike se vidi, da ohišje lepo prenese tudi grše ravnanje. Na sliki bodite pozorni, da srednji vijak manjka


Ali potrebujete tako optiko?
Kot piše nekje na začetku članka- vprašanje na mestu. Te replike sicer niso drage, vendar so še vedno vedno bistveno dražje od ''generičnih'' rdečih pik, ki imajo včasih mogoče celo boljšo sliko. Vendar pa precej pomeni tudi realizem in izgled replike, ki z namestitvijo take optike precej pridobi na izgledu.
Torej- nakup ni nujno potreben, vendar pa jo vsem zaljubljencem v realizem priporočam. 

Ferch

Enotna prijava

Prijavite se z drugim računom:

Powered by OneAll Social Login
Prijava

Na vrh

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piskotke. We use cookies to improve our website and your experience when using it. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information