Monday November 18, 2019

Namerilnik Taiga 2U

Uporaben domet airsoft replik se giblje nekje okrog 30m, vendar pa so temu navkljub zelo popularni različni optični namerilniki. Omogočajo lažje iskanje skritega nasprotnika, spremljanje leta BB kroglice in seveda zelo dobro izgledajo nameščeni na repliki.

Tajga 2U

V osnovi je to namerilnik z rdečo piko, ima pa tudi dodatek s katerim ga lahko spremenimo v streljni daljnogled.

Tehnični podatki:

• Povečava: 1x ali 2.4x
  • Razdalja do očesa: 70mm
  • Premer objektiva: 30mm
  • Diopter: +/- 3
  • Nastavitev smeri in višine (sec/100m): 36
  • Napajanje: 3V (2xKA625)
  • Teža: 250g

Poleg samega namerilnika dobite v kompletu še gumijast pokrovček z vgrajenim sončnim filtrom in adapter za montažo na evropsko ali weaver šino. Taigo namreč izdelujejo v dveh verzijah: z ameriško weaver montažo ali originalno rusko, stransko, montažo. Priloženi sta tudi 2 originalni ruski Montažabateriji, ki se jih pri nas seveda ne dobi. Lahko pa jih nadomestite z dvema podobnima in primerno količino raznih dodatkov, ki poskrbijo za to, da baterije ostanejo na svojem mestu.

Montaža
Montaža je sestavni del Taiga namerilnika, kar je dobro ker ne potrebujete posebnih obročkov in slabo, ker nimate možnosti podložiti same montaže, v primeru da je odstopanje večje kot je maksimalna nastavitev na samem merku. Montaža na weaverjevo šino naj bi bila silno preprosta: Odvijete vijak, namestite merilnik in privijete vijak. Vendar pa imajo vse Taige serijsko napako in je montaža malenkost ožja od standardne weaver šine. Problem tako rešite z manjšo trikotno pilo, veliko dobre volje in nekaj urami prostega časa.

Optika
Uporabljena je izredno kvalitetna optika, ki daje odlično sliko in dobro ločljivost. Lahko bi trdil da se taiga zlahka postavi ob bok izdelkom kot so aimpoint in podobni. Leče so tudi prevlečene z tako imenovanim ''Ruby coated'' premazom, ki da namerilniku značilen izgled in vzbudi močno željo po namestitvi ''kill-flash'' nastavkov. Ti nastavki imajo lahko v airsoftu tudi zaščitno funkcijo, saj bi direkten zadetek BB-ja v lečo, le to skoraj gotovo poškodoval. Kot sem že omenil je Taiga v osnovi namerilnik z rdečo piko, vendar pa ga z dodatkom zadnje leče ki se privije v ohišje spremenimo v daljnogled z osvetljenim merkom povečave 2.4x. V tem primeru je namerilna slika zelo zmanjšana.

Namestitev

Sam merek ima obliko obrnjene črke ''V'' z dvema dodatnima črticama za določanje vodoravne lege. Ta zasnova je odlična in velik korak naprej od običajne rdeče pike.

Ferch